Błąd - jednomasa to faktycznie sztywne koło przykręcone do wału a amortyzacja sprzęgła jest na tarczy. Dwumasa to już jest inna bajka. To są dwa koła połączone za pomocą sprężyn (tak w uproszczeniu), a tarcza nie posiada amortyzacji, bo przejmuje je właśnie koło zamachowe. Taka budowa została wprowadzona dla zredukowania kosztów produkcji tarcz sprzęgłowych, a co za tym idzie zredukowania kosztów serwisu itd, a że dwumasy są awaryjne jak cholera to inna kwestia.
Może zbyt prosto to napisałem Ta inna bajka to jak sam napisałeś dwa koła i w uproszczeniu jedno z nich jest przykręcone na sztywno do wału prawda?
No tak - jedno jest przykręcone jak klasyczna jednomasa. Inaczej chyba się nie da zamocować zamachu do silnika Drugie koło jest zamocowane za pomocą sprężyn (oczywiście w uproszczeniu) do tego pierwszego koła, jak już wspomniałem wcześniej, to rozwiązanie pozwala zlikwidować amortyzację sił skrętnych na tarczy sprzęgłowej, bo amortyzator jest w zamachu (te sprężynki) ot całą filozofia idei dwu masy.
Awarie jaki spotykają dwu masy, to "wysranie" się tych sprężynek, ze względu na dużą masę koła zamachowego. Efektem jest charakterystyczne stukanie z miejsca w którym jest zamontowane koło i twardsza (bo bez amortyzacji) praca sprzęgła. Hardcore'owym uszkodzeniem dwumasy jest jej popękanie/pokruszenie, ze względu na brak amortyzacji (koła "wolno" latają między sobą i uderzają się o siebie) i poharatanie tarczy, docisku i wszystkiego dookoła.
Przeróbka dwumasy na jednomasę polega na rozebraniu dwumasy, usunięcia "modułu" amortyzującego, i pospawanie dwóch kół w jedno z późniejszym wyważeniem. Do tego dochodzi wymiana tarczy sprzęgłowej na taką z amortyzacją .
Echhh to chyba wszystko co może być z tym tematem związane.
A!!! zapomniałbym, uszkodzona dwu masa może dawać objawy ślizgającego się sprzęgła także, ale tego zjawiska nie udało mi się dokładniej zbadać jeszcze.
_________________ e-30/ e36 - swapy silników, zawieszeń (na podzespołach e30 jak i e36 tył i przód) - sztywniejsze stabilizatory, układy dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silników: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie