BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z łożyskami
Autor Wiadomo
Mareczek 

Doczy: 19 Wrz 2009
Skd: WaWa
Wysany: 2010-03-17, 18:36   Problem z łożyskami

Witam mam problem bo nie wiem jakie zastosować łożyska z tyłu??ktoś poleca??
Pytanie czy w jednym kole są dwa czy jedno łożysko??
i czy samemu poradze sobie z wymianą??

Bmw E30 Kombi 1.8 M40 92r

beem_e30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2008
Skd: Szczytno
Wysany: 2010-03-17, 19:16   

Jest jedno łożysko wiadomo SKF trochę kosztuje a inne no name to ciężko stwierdzić cena powiedzmy nie duża a ile na tym zrobisz to nie mam pojęcia nie które łożyska są dobre inne jakby z plasteliny zrobione dlatego polecam dać troszkę więcej i jeździć .
Jeśli masz praskę to będzie ci łatwiej wymienić i będzie to porządnie zrobione.
Niektórzy klepią młotkiem przez deskę i tez jest dobrze a ile to pojeździ to sam nie wiem.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-03-18, 01:06   

beem_e30 napisa/a:
Jest jedno łożysko

Tak dokładnie jedno dwurzędowe ale występuję w dwóch rozmiarach 39x72x37 (zazwyczaj przy bebnach występuje) ale U Ciebie powinno być 42x75x37 bo masz kombi i na pewno tarczo bębny z tyłu a jak masz ABS to na 100% będzie.
Kupowanie tańszych łożsk wiąze sie z ryzykiem, że oprócz łożyska w kartonie nie znajdziesz nowego pierścienia zabezpieczającego nr 2 oraz podkłądkę zanezpieczającą nr 5.
W droższym zestawie łożyska zawsze w pudełku znajdziesz i pierścień zabezpieczajcy i podkłądkę zabezpieczającą a niekiedy i nowa śrubę zabezpieczającą np. SKF
http://www.realoem.com/bm...492&hg=33&fg=40
O ile stary pieścień nie będzie skorodowany i nie uszkodzisz go podczas demontażu to podkłądaka jest niestety jednorazowa i ulega uszkodzeniu podczas odkręcania śruby zabepzieczającej

beem_e30 napisa/a:
Jeśli masz praskę to będzie ci łatwiej wymienić i będzie to porządnie zrobione.Niektórzy klepią młotkiem przez deskę i tez jest dobrze a ile to pojeździ to sam nie wiem.

Zdecydowanie łątwiej ale Żeby na prasie wycisnać i wcisnać łożysko musisz zdemontować wachacz, lepiej użyć ściągcza do łożysk przy umiejętnym jego wykorzystaniu montujesz nowe łożysko także z użyciem ściagacza. Nic nie trzeba klepać młotkiem.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: