BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ciśnienie na garach m20b25.
Autor Wiadomo
Rafal_e30 

Doczy: 19 Lut 2008
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2010-02-24, 11:54   Ciśnienie na garach m20b25.

Witam!
Ostatnio zaobserwowałem, że mój silnik żłopie znaczne ilości oleju. Do tego stopnia, że czasem zdarza się mu chlapnąc z wydechu! Wydech bez katalizatora. Nie jestem w stanie określic jaki to są dokładnie ilości ale wyjeżdżam nim raz na tydzień lub dwa i praktycznie co te dwa tygodnie muszę dolac.
Poprzedni właściciel tego silnika twierdził, że puszcza trochę na uszczelniaczach zaworowych i dlatego jak dłużej postoi to walnie na niebiesko. Później już nie kopci, chyba, że dostaje zdrowo po garach to zdarza się mu puszczac niebieskie chmurki.
Wczoraj postanowiłem pomirzyc ciśnienie na cylindrach. Wyniki są następujące:

I- 10,75
II- 11
III- 11
IV- 9,75
V- 11,25
VI- 11

Od razu widac, że IV cylinder znacznie odstaje od pozostałych. Czy to jest wartośc która kwalifikuje go do remontu? Czy mogły popękac pierścienie na tym tłoku?
Jakie jest nominalne ciśnienie sprężania dla tego silnika?
Z góry dzięki za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Rafal_e30 2010-02-24, 11:55, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-02-24, 14:02   Re: Ciśnienie na garach m20b25.

Rafal_e30 napisa/a:
Witam!
Ostatnio zaobserwowałem, że mój silnik żłopie znaczne ilości oleju. Do tego stopnia, że czasem zdarza się mu chlapnąc z wydechu! Wydech bez katalizatora. Nie jestem w stanie określic jaki to są dokładnie ilości ale wyjeżdżam nim raz na tydzień lub dwa i praktycznie co te dwa tygodnie muszę dolac.
Poprzedni właściciel tego silnika twierdził, że puszcza trochę na uszczelniaczach zaworowych i dlatego jak dłużej postoi to walnie na niebiesko. Później już nie kopci, chyba, że dostaje zdrowo po garach to zdarza się mu puszczac niebieskie chmurki.
Wczoraj postanowiłem pomirzyc ciśnienie na cylindrach. Wyniki są następujące:

I- 10,75
II- 11
III- 11
IV- 9,75
V- 11,25
VI- 11

Od razu widac, że IV cylinder znacznie odstaje od pozostałych. Czy to jest wartośc która kwalifikuje go do remontu? Czy mogły popękac pierścienie na tym tłoku?
Jakie jest nominalne ciśnienie sprężania dla tego silnika?
Z góry dzięki za wszelkie rady.
Pozdrawiam

Różnica bardzo duża, możliwe że coś jest nie teges z pierścieniami szczególnie że tyle ci tego oleju wciąga.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2010-02-24, 16:38   

jak tak zadko latasz to zalej cylindry nafta - moze ci sie piersionek olejowy przylapal...

Rafal_e30 

Doczy: 19 Lut 2008
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2010-02-25, 13:01   

Rzadko śmigam, głównie ze względu na porę roku. Mam drugie e30 do latania a tą trzymam w cieplutkim garażu aby przetrwała w jak najlepszej formie do wiosny :wink: Tak czy siak dbam o nią i przed jazdą dobrze nagrzewam, nie przeciągam jak jest zimna itp itd.
W dodatku pękła mi jeszcze kolejna dźwigienka zaworowa, to już trzecia w przeciągu pół roku :? i wszystkie na zaworach ssacych. Dwa razy na piątym garze (ten grugi raz to wada części którą kupiłem- tani zamiennik) a teraz na trzecim garze. Czy może miec to związek z piciem oliwy przez silnik? Może jest niedostateczne smarowanie dźwigienek?
Wie ktoś jakie jest nominalne ciśnienie cylindrów w m20b25??

[ Dodano: 2010-02-27, 01:10 ]
Panowie czy ktoś mi pomoże z tym ciśnieniem sprężania? :)
Jedni mówią, że 1,5 bara to niedużo inni, że sporo :?
Czy ktoś jest w stanie określic w jakich okolicach plasuje się ciśnienie cylindrów w nowych silnikach m200b25? Czy to co teraz jest to dobry wynik po ponad 250 000 przejechanych km?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: