Wysany: 2010-02-19, 12:10 Jak sprawdzić czy sprzęgło sie ślizga?
Witam,
Mam ostatnio wrażenie że ślizga mi się sprzęgło. Niestety nie za bardzo wiem jak to poprawnie zdiagnozować żeby ew. nie pakować się w niepotrzebnie w koszty.
Oczywiście moje odczucia są raczej subiektywne, tzn.
1. Mam wrażenie że silnik robi więcej hałasu niż jeżdżenia.
2. Pedał sprzęgła łapie dość wysoko (prawie w pozycji spoczynkowej)
3. Stoję na luzie np. na światłach, sprzęgło, wbijam jedynkę i czasem jest takie szarpnięcie - nie zawsze (coś jak kiedyś się wbijało 1 na motorynce to było takie delikatne szarpnięcie )
Wstępnie policzyłem prędkości i przełożenia.
Dyfer 3.15 lub 3.25 - nie jestem pewny
Szacunkowe przełożenia skrzyni
Skrzynia 1 - 4.20, 2 - 2.49, 3 - 1.66, 4 - 1.24, 5 - 1.00
Ze stronki: http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html
Ogólnie wygląda dobrze z obliczeń ale jednak coś mi nie pasuje bo BMW juz parę lat ujeżdżam.
Zatem jak sprawdzić czy się ślizga??
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
Ostatnio zmieniony przez lijo1979 2010-02-19, 14:02, w caoci zmieniany 1 raz
Zaciągasz ręczny lub jak nie jesteś pewien jego działnia i skuteczności wciskasz i trzymasz hamulec nożny wrzucasz 3 bieg i puszczasz sprzęgło silnik powinien od razu zgasnać gwałtownie jak gaśnie powoli lub ospale ślizga się tarcza sprzęgła.
Pozatym przy ślizgajacym się sprzęgle czuć swąd okładzin sprzęgła.
W czasie jazdy po gwałtownym wdepnieciu rosną obroty a prędkość nie.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ja Ci radzę, sprawdź ten wysprzęglik.. Odpowietrz go, bo tak jak ja myślałem że mam lipnę sprzęgło, a okazało się zapowietrzenie wysprzęglika.. U mnie ślizgało się na 3-cim biegu najczęściej, bo z obrotów 2tys jak energicznie dodawałem gazu, to wskakiwał silnik od razu o 700 obr wyżej, a przyspieszenia brak.. Inaczej było przy strzelaniu ze sprzęgła.. Od jedynki do 4 na max bucie bez ujmowania gazu na przepince szła jak wściekła.. Zero uślizgu przy wyższych obrotach.. Tylko ta 3-ka w zakresie 2000-3000rpm.. Że kompletne sprzęgło kupiłem nowe nie wierzyłem że może być w lipie.. Za radą Puza odpowietrzyłem wysprzęglik i problem znikł.. Teraz jest miodzio.. Napęd masz ten sam, może i ten sam problem?
@MARAS - dzięki za hint'a. Jutro jadę do rodziców więc się trochę pobawię. Jeśli chodzi swąd sprzęgła to takowego nie ma a zapach znam - dzięki Żonie
Jeśli chodzi o obroty to mam wrażenie że powyżej 4k jakby mniej ciągnie. Fakt faktem ze to biVANOS więc Nm raczej inaczej biegną niż bez VANOS.
Do tego dochodzą miękkie zimowe opony 165/65/14........
@kafarek
Twój hint jest również ciekawy do rozważenia. Zabawne jest to że PUZ mi dzisiaj powiedział to samo bo w końcu udało mi się dodzwonić - zarobiony jest
P.S.
Materiałów o skrzyniach do BMW już sporo nazbierałem także niedługo pojawi się małe kompendium przełożeń i typów skrzyń
Sprawdzę i dam znać bo może jestem po prostu przewrażliwiony
Porobię pomiary z GPS - czasy, prędkości itp.
Dzięki chłopaki za pomoc.
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
Marcin E-30 Poszukaj zanim napiszesz !!! BMW 335 drift
Pomg: 1 raz Doczy: 07 Wrz 2008 Skd: Warszawa-G.R.CH.W
Wysany: 2010-02-19, 18:45
Możesz wyjąc wysprzeglik ze skrzyni i zobacz czy w środku się nie poci bo to będzie oznaka że on puszcza a nie musi być zapowietrzony sam z siebie się nie zapowietrza.Sprawdź ew.płyn hamulcowy czy nie jest gesty bo może być stary i tez będzie taki efekt.Zobacz czy przy pedale sprzęgła nie jest mokro może puszczać pompka sprzęgła też będzie nie odpowiednia jego praca.A jak się ślizga sprzęgło to porostu jak jedziesz szybka zmiana biegu i gaz do oporu jak się ślizga to obroty wzrosną prędkość nie bardzo jak napisał kolega powyżej,bo ta próba czy z ręcznym czy z hamulcem to trzeba by zrobić gwałtownie a wtedy przy spalonym może i tak samochód zgasnąć a nie zauważy uślizgu a jak zrobi to powoli to sam je przypali,a szkoda bo to nie jest tania zabawa