BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
JAKIE POWINNO BYĆ ĆISNIENIE W CYLINDRACH IS?
Autor Wiadomo
gosciu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 30 Gru 2009
Skd: WLKP
Wysany: 2010-02-01, 10:18   

Układ zapłonowy to rozumiem cewka oraz kable, tak? Czy coś jeszcze? W jaki sposób mogę zobaczyć czy coś jest do wymiany? Czy te części się zużywają i mogą działać np. na 60% swoich możliwości czy jest tak że albo działają i jest w 100% OK, albo nie działają czyli 0% skuteczności?

Co masz na myśli przez 'coś z zasilaniem'? I jak to sprawdzić ?

Zła mieszanka, to chodzi o paliwo czy może o dawkę paliwa i powietrza?

Vindevil napisa/a:
gosciu napisa/a:
a jeśli ciśnienie jest ok a mocy nie ma jak w katalogu to co wtedy? Tzn co dalej trzeba sprawdzić żeby dojść do tego dlaczego nastąpił ubytek mocy?

Pozostaje układ zapłonowy , zła mieszanka coś z zasilaniem.
Ostatnio zmieniony przez gosciu 2010-02-01, 10:21, w caoci zmieniany 1 raz  

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2010-02-01, 10:35   

Może być tak : przepływomierz źle działa np. źle ustala mieszankę, mniejsze ciśnienie paliwa w magistrali. Źle ustawione zawory.
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2010-02-01, 10:37, w caoci zmieniany 2 razy  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-02-02, 19:28   

IS jest czuły nawet na zaburzenia w ukłądzie wydechowym moze katalizator zapchany a moze gdzies przedmuchy są
Sam miałem z tym do czynienia wywaliłem środkowy tłumik wstawiając rurę i kiepsko się wkrecał był słaby i niechętny do współpracy po uporżadkowaniu i wstawieniu wydechu jak być powinno odżył.
Następnymi powodami mogą być
-zużyty wyciągniety łańcuch.
-czujnik położenia przepustnicy
-za małe ciśnienie paliwa
-zapchany filtr paliwa
-zapchany filtr powietrza albo stożek z "z Tesco lub inny No name" i ciągnie ciepłe powietrze z komory silnika
-uszkodzony przepływomierz
-nieszczelna odma
-źle dobrane świece zapłonowe (za zimne lub za gorące)
i pewnie sporo innych rzeczy o których nie będe pisał bo już o tym było....
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-02-02, 19:29, w caoci zmieniany 1 raz  

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2010-02-02, 21:36   

MARAS, siema mam do Ciebie pytanie jestes pierwszą osobą od której słysze że cisnienie mierzy sie na ciepłym silniku, każdy spec czy nie spec twierdził ze na zimnym, ja tez uważam ze mierzy sie na zimnym, na ciepłym metal pracuje układ sie uszczelnia to co to za pomiar bedzie?? mozesz mi to wyjaśnic??

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2010-02-02, 21:51   cisnienie

...Daniel !! ! To ja będę drugą osobą poza Marasem , która twierdzi ,że cisnienie sprężania mierzy się na nagrzanym gorącym silniku . Poza tym ,że w każdej "madrej" książce jest tak napisane , to logika mówi by mierzyc cisnienie sprężania w warunkach pracy silnika , czyli jak ma właściwą temperaturę pracy ..........PZDR....
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-02-02, 23:22   

hmm, Szajba jak sam napisałeś silnik się rozgrzewa metale się rozgrzewają i silnik się według ciebie uszczelnia... żeby wyprowadzić Cię z błedu weź pod uwagę że owszem pierścienie się rozgrzewają i niby powinny ciaśniej pracować no na pierwszy rzut niby ma sens ale nie wziołeś pod uwagę że cylindry też się rozgrzewają blok silnika się rozgrzewa głowica i tak dalej... na potwierdzenie dodam mierzyłeś kiedyś luz zaworowy na zimno i ciepło? ... na zimno dla przykładu w m20 ustawiasz 0,25 a na ciepło jest 0,30... A idąc Twoja logiką powinien się zmiejszyć do powiedzmy 0,20... prawda bo zawory się nagrzały więc teoretycznie powinny ciaśniej chodzić. Niestety w praktyce jest odwrotnie.
Dodam, że nie tylko w silnikach bmw ale w każdym innym gdzie ustawiałem luz zaworowy na zimno na ciepłym silniku luz był zawsze wiekszy. I takie wzmianki znajdziesz w literaturze fachowej.
Dlatego w silnikach benzynowych mierzy się ciśnienie sprężania na gorącym silniku bo włąśnie wtedy w warunkach jego normalnej pracy (nagrzanego) dochodzi do rozszczelnień. I o ile benzyniak na zimno pali bez zająkniecia to na gorąco ma już niższe ciśnienie i traci kompresję i ciężej zapala. Dlaczego a no banalnie benzyna dodatkowo wypłukuje rozrzedzając olej na ściankach cylindrów przez co dochodzi do przedmuchów olej staje się rzadszy i ma zapach benzyny.
Kończac swój wywodzik, jeżeli nadal nie jesteś przekonany i nie dowierzasz mnie i Henry'emu to odsyłam Cię do poczytania na temat budowy oraz napraw silników o zapłonie iskrowym. Przy okazji zmierz w aucie kompresję na zimnym i ciepłym silniku potem wnioski wyciągnij sam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: