Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2010-01-23, 21:55 Jak chodzą wasze fury w te zimne dni?
Chce się was zapytać jakie są wasze odczucia co do jazdy waszymi autkami w obecnych temperaturach powietrza. Chodzi mi konkretnie o to jak pracuje silnik. Czy jest żwawszy?
Ja jestem w szoku co do zmiany jaką mam w Astrze 1,6 16v 2001. Ciąg wzrósł wyraźnie, dźwięk silnika jest głębszy, silniejszy.
To jest dobre
więc e30 w Turbo co mam odpaliła beż problemu po tygodniowym staniu na powietrzu, ale jeździć w takom pogodę się i tak nią nie da , a e32 musiałem chwile pokręcić,
Jeszcze z miesiąc , może dwa i bedzie wiosna
_________________ Moc jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą, turbo podstawą.
hmmm ja chyba jestem rozczarowany, co do mocy i ciągu to musze przyznac ci racje cos w tym moze byc, ale generalnie jestem juz mega znerwicowany co dzien cos mi dziala nie tak jak trzeba jedno robic koncze drugie odmawia dzialania......
dziś rano u mnie -19 auto (e30) zapalilo od strzala ale jakie bylo moje zdziwienie jak nie moglem swiatel wlaczyc włącznik zamarzl, nie chcialem nic na siłę robic , po 15 min wszystko ok, co do efektywnosci motorowni nie bylo gdzie przetestowac tak naprawde , dopiero jutro traska 120 km takze sie sprawdzi
moj pali bez problemu w -20.troche wolniej kreci ale łapie odrazu i chwile wolniej reaguje na gaz pompa wspomagania buczy jakies 10 sekund dosyc głośno ale po chwili cichnie.tez tak macie
sporo rzeczy cieżej chodzi jak własnie włacznik swiateł no i wnętrze troche czasem skrzypi ale mam sporo glebe wiec to nie pomaga.jakos wczesniej to mialem nie zla akcje bo ruszyłem i jade po koleinach na parkingu a tu jakies sraszne trzaski słysze mysle chyba buda peka ale wyszedłem a auta i to tylko lód na koroseri tak halasował
no i fotele są takie zimne
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
moja e30 stoi juz 2 miechy i....... odpalila wiec pojechala do mechaniora, bo miala planowaną wymiane uszczelki juz przed zimą...(pech):P siudema tez chodzi jak złoto... , fura mamuski padła... zamarzła , fura ojca stoi zamarzła.. w rodzinie tez wszstko padło... masakra z tymi mrozami... nowe fury stoją a Beti chodzi...zawsze wiedzialem ze najlepsze sa 18stki zycze wam zdrowia, gorącej kobiety a jak nie to chociaz cieple kalesony
_________________ wszystko można...ale nie zawsze wypada.
To może niech się wypowiedzą Ci, którzy mają skórę i codziennie rano muszą siadać na tą zmrożoną ceratę Ile par kalesonów trzeba założyc żeby dupsko nie odmarzła - 2 wystarczą ?
ja mam skóre na kierownicy i gołymi rekoma długo nie można jej trzymac
zapomniałem wentylator jeszcze hałasuje na 1 i 2 biegu przy tych mrozach
a co do wzrostu mocy to ja takie cos zauważałem latem zwłaszcza jak wyjeżdzałem wczesnie rano to wtedy czulem że auto lepiej reagowało na gaz niz jak jezdziłem pozniej w upale w poludnie bo wtedy troche puchło.sprawdzalem wtedy reka temp kolektora i jak jezdzilem rano to po przejechaniu nawet 10km to kolektorbyl letni a jezdac w południe to po reka go nie mozna bylo dotknąc
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
mi w te mrozy poszluszenstwa odmowil cenalny, buczy i skrzypi jak chce zamknac hehe, ale po postoku w cieplutkim garazu odrazu mu przeszlo . -19 poczciwe m40 odpala od strzala
Wysany: 2010-01-24, 12:38
Nie zrozumcie mnie źle ale nie zrozumieliście (większość) intencji tematu!
Chodzi o różnice w zachowaniu PRACUJĄCEGO SILNIKA POD OBCIĄŻENIEM - mówiąc w skrócie JEGO OSIĄGÓW, a nie czy odpala, czy nie i czy coś się świeci czy skrzypi, albo i nie...
Czy ciąg jest lepszy? Czy dźwięk jest inny? U mnie poprawa diametralnie in +
Wysany: 2010-01-24, 12:39
moje m40 odpala bez problemów a pompa wspomagania buczy jak szalona tak z 5sek podobno to norma przy takich mrozach, a po puszczeniu sprzęgła buja lekko samochodem do przodu taki gęsty olej w skrzyni a obroty spadaj o 300 na chwile, no i bocian donośniej klekocze
SmasherE30, ja nic takiego nie zauważyłem ale fakt jak jest śnieg dookoła to wydaje sie że jedziemy szybciej niż w rzeczywistości i nie tylko ja to zauważyłem
Moja bunia zapala bez problemu i nic jeszcze mi nie przymarzło oprócz tyłka od lodowatej skóry wsiadając rano. I właśnie zauważyłem że jak odpalę i jest zimna to ma niesamowitego kopa i momentalnie reaguje na gaz, a jak się zagrzeje to już nie.
Musi byc różnica, bo przy takiej temperaturze jest więcej tlenu w powietrzu i tym samym silnik ma lepsze osiągi, ale powiem szczerze, że mój ix sam w sobie jest dosyc żwawy i osobiście nie czuję róznicy
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Sosen pewnie ma rację bo wydaje mi się że po rozgrzaniu silnika auto lepiej się rozpędza !
A co do skóry to fajnie się siedzi na takiej zmarzniętej a po chwili i tak już jest ciepło w tyłek
_________________ Czasami Na Drodze Spotykam Prawdziwych Szaleńców, Pędzą Na Złamanie Karku, Wbrew Rozsądkowi... Naprawdę... Czasami Aż Mi Jest Ciężko Ich Wyprzedzić !
Było E30 325 Touring , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540IA , E38 740IA
Wysany: 2010-01-24, 17:53
To co napisął sosen to oczywiście prawda, wiemże tak jest (patrz tekst na końcu mojego filmiku). W lato jest łatwiej odczuć różnicę np przy takich M20tkach, które goraca nie lubią i jak jest 30 na plusie to się mulą, a jak zapada zmrok, jest mgiełka i ledwo jakieś 11stopni to zapierniczają jak wściekłe.
Ale czy widzicie jakąś WYRAŹNĄ ... JESZCZE WIĘKSZĄ różnicę w te mrozy ... bo ja TAK ... jestem w szoku. Cały dźwięk silnika jest inny, jakby mu ktoś inny wałek założył
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2010-01-24, 17:55, w caoci zmieniany 1 raz
tak widze ewidentna różnice w pracy silnika pracuje rowniej lepiej ciągnie i jest żywszy lepiej wreca reaguje na gaz nie da sie ukryc wczoraj specjalnie zwrocilem na to uwage przy startach na suchym...
ale auto samo w sobie mnie dobija... po odpaleniu nie ma wspo przez ladna chwile, wymienilem juz 3 wentylatory... co do odpalania to kreci troche wolniej ale odpalila po 2 tyg stania od strzała tu nic nie moge zarzucic