BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36] dziwny problem z ogrzewaniem i temp. silnika
Autor Wiadomo
grrubby 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Mar 2006
Skd: Mińsk Maz
Wysany: 2010-01-20, 22:48   

Witam.
U mnie jest tak,że silnik jest ciepły,wskazówka na środku i jak silnik chodzi na wolnych obrotach to przy pokrętle ustawionym na max ciepłe powietrze leci ZIMNE!
Dopiero jak dodam gazu albo ruszę,zaczyna lecieć ciepłe powietrze ale też nie gorące.Płyn jest ale ostatnio wydawało mi sie że jest go za mało więc dolałem.I bez zmian.Po paru dniach ponownie zobaczyłem do płynu i znów taki jakby było go za mało ale nie zauważyłem żeby gdzieś płyn uciekał :?:

rajoo 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Gru 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2010-01-21, 05:50   

zakamieniona nagrzewnica i przez to slaby przepływ jest przez nią albo pompa wody

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-01-21, 08:55   

Kolega w E30 miał teraz taki problem i nikt nie mógł mu pomóc nawet na Forum. Okazało się, że gdzieś w nagrzewnicy jest jakiś czujnik czy zawór i to było padnięte. Zrobił i grzeje jak centralne ogrzewanie :D Na wolnych nie grzało a jak jechał leciało letnie.

[ Dodano: 2010-01-21, 09:12 ]
A ja się uprę na elektrozawór. Pisał kolega, że jak stoi to zimno jak jedzie to letnie. Termostatu to bym się tak nie czepiał, oczywiście zacina się i to w 99% na otwartym, rzadko na zamkniętym, czyli duży obieg i też będzie słabiej grzało, ale jak długo jedziesz to w końcu i tak płyn się rozgrzeje i powinno być nieźle. Ale koszt niewielki to zgodzę się z kolegami, że trzeba go wymieniać co 2 lata tak samo jak płyn chłodniczy.

grrubby 

Wysany: 2010-01-21, 11:24   

Pompa wody wymieniana jak mi visko rozwaliło wraz z pompą więc odpada,a co jest jak doleję płynu i odpowietrzę to przez parę dni zasuwa ciepłe nawet jak auto ma wolne obroty :?: Potem problem powraca.
I ja nie muszę długo jechać,wystarczy że przegazuje ją tak do 3-4000 obrotów i zasuwa ciepełko ale jak zdejmę nogę z gazu zaraz leci chłodne.
Ostatnio zmieniony przez grrubby 2010-01-21, 11:26, w caoci zmieniany 1 raz  

bogib184 

Wysany: 2010-01-21, 11:46   

Istnieje taka możliwość, że płyn ucieka korkiem, a nie z układu. Bije gdzieś ciśnienie i może uciekać podczas jazdy. Nie zauważysz tego bo wilgoć podczas jazdy się osuszy od ciepła w komorze silnika. A jak bije gdzieś powietrze to układ się zapowietrza i słaby obieg płynu powoduje, że ogrzewanie też liche. Ale jak by tak było jak piszę to zły objaw :( A po dłuższej jeździe jak zajrzysz do silnika to węże nie są delikatnie napęczniałe i czy płyn podjeżdża ci na maxa?? I czy dolny wąż jest gorący, ten który doprowadza wodę z chłodnicy na silnik??

grrubby 

Wysany: 2010-01-24, 23:34   

Po dłuższej jeżdzie,jak zaglądam do silnika to moim zdaniem jest wszystko ok,węże odpowiednio ciepłe,nie napęczniałe,no korka od zbiornika wyrównawczego nie sprawdzałem bo jak ciepły to niebezpiecznie,ale póżniej jak ostygnie,to tak jest połowę.Korek od oleju czysty więc płyn nie ucieka w olej no i w sumie nie dolewam już teraz jakoś tego płynu,myślę że raczej mam już do wymiany nagrzewnicę albo już sam nie mam pojęcia co to może być.Da się z tym życ,tylko trzeba jechać cały czas :lol: to będzie ciepło :mg:

bogib184 

Wysany: 2010-01-25, 08:12   

Samochód przecież jest po to żeby jeździł a nie stał w garażu :)

helmut 

Doczy: 22 Sty 2010
Skd: ŁĘCZNA
Wysany: 2010-01-27, 13:30   

Ja miałem to samo z ciepłym powietrzem i pojechałem do koleżki co jest bardziej kumaty w bmw niż ja i kazał mi wyjąc filtr od klimy no pomogło w 40% ale dalej było hu...o pewnego dnia jechałem temperatura normalna to pozwoliłem sobie ją trochę przycisnąc a tu temperatura na czerwone i płyn korkiem sadził wyobraźcie sobie ze była tak zapowietrzona ze to bajka wcale sie nie chciała się odpowietrzyć męczyłem sie ze 2godziny az w końcu jak zaczeło bulgotac to aż byłem w szoku odpowietrzyła się i od tamtej pory grzeje jak centralne dziwny przypadek miałem :) :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: