BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ubytek płynu w układzie chłodzenia
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-03, 13:06   Ubytek płynu w układzie chłodzenia

Cześć wiecie może dlaczego ubywa mi płyn z układu chłodzenia. Mam e30 325 Gaz i wycieków raczej niema. Z rury także nie dymi. Podobno jak sie ma gaz to woda ubywa. czy to prawda?

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-03, 13:36   

Witam
Mialem to samo ale mam silniczek 1.8 na lpg:) u mnie było to ze nie mialem zbiornika wyrównawczego i woda gdy tylko sie zagrzala to wywaloło ją przez węzyk do usówania nadmiaru wody. Dorobilem sobie zbiorniczek wyrównawczy i wszystko jest ok:)
Dodam tyle ze gdy wody mi brakowalo to zamarzal mi parownik od LPG i betka stawala i koniec z jazdą :( po dorobieniu zbioorniczka wszystko jest w porządku
POZDRAWIAM :)

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2005-03-03, 15:18   

Sprawdzi dobrze czy nie ma nieszczelnosci (wyciekow), sprawdzi czy plyn nie miesza sie z olejem (poziaom oleju bedzie sie opodnosil a plynu spadal) z oleju robic sie bedzie cos o konsystencji majonezu, najszybciej zobaczysz to na korku wlewu. Jesli nie masz zadnych z tych obiawow to plyn moze ucziekac przez wezyk do wupuszczania nadmiaru plynu z powowdu zbyt duzego cisnienia w ukladzie chlodzenia co spowodowane moze byc uszkodzona uszczelka pod glowica lub (niedajboze peknieta glowica) Powodzenia w diagnozie.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-03, 18:40   

Ja też mam takie bmw czyli 325i i mam gaz.Nie wiem kto ci powiedział że jak się ma gaz to płyn ubywa,ale moim zdaniem to bzdura.Mi też ubywało płynu ,szukałem wycieków ale nie mogłem znalezć.Nie mogłem znalezć ale wyciek był.Miałem dziurawą chłodnice i cięzko to zobaczyć bo płyn zaraz jest podczas jazdy zdmuchiwany i do tego odparowuje.No i pękła mi głowica.Módl się żeby to u ciebie się nie stało.Taka głowica do tej beemki to spory wydatek ,ale jeszcze trudniej znależć taką głowice w dobrym stanie.Ja swojej szukałem pół roku :?

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-03, 22:13   

Z pękniętymi głowicami to ja mam spore doświadczenie. Wymieniółem juz 3 silniki bo pękła głowica i blok silnika. Teraz cały czas sie boje że znowu może się to stać. Napiszcie mi czy te głowice rzeczywiście tak pękają i czy macie też takie problemy (czytałem już wszystko o tych głowicach) i teorie znam ale czy tak jest naprawde czy tylko ja tak mam.

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-03-03, 22:43   

No to jestem szczęściarzem, bo mi nie pękła (odpukać)
Mam dwie beemki z silnikiem M20 i ten problem jest mi obcy.
Kompletną bzdurą jest to, że gazowce wciągają płyn. Faktem natomiast jest to, że układ zasilania gazowego ingeruje w układ chłodzenia pobierajac z niego chłodziwo i tym samym poprzez kombinacje węży i trójników potęguje liczbę potencjalnych miejsc wycieków i mozliwości awarii.
W moim przypadku przy 325i wyciekał płyn przez pompę wody. Działo sie to w dziwny sposób, tylko podczas stygnięcia silnika i to nie zawsze.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-04, 00:28   

Marcin aż 3 razy pękła ci głowica w tym 325i??To chyba coś nie tak.
Żeby głowica nie pękała:
1. Trzeba dbać o chłodzenie (W 100% szczelny układ)
2. Głowice nową trzeba zawsze zplanować ,żeby była prosta.
3. To samo blok (może masz krzywy blok i dlatego pękają ci te głowice)
4. Nie pezstawiać zapłony (nie przyśpieszać,nie opóżniać z resztą w 325i tych najnowszych rocznikach nie ma aparatu więc nic nie można pokręcić I dobrze)
5.Dbać o visco
6.Jak jeżdzisz na gazie nie możesz ustawić ubogiej mieszanki.Temp. spalania gazu jest wyższa niż benzyny i jak będziesz miał ubogą mieszankę spotęgujesz ten problem jeszcze.
Więcej grzechów nie pamiętam.......Amen

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-04, 08:57   

nie wiem tylko jak sprawdzic czy mieszanka jest uboga czy nie, a co do reszty punktow to raczej jest dobrze. A do ilu tyś obr/min można kręcić na gazie?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-04, 09:25   

a ile czasu masz jzu ten LPG w autku zamontowany ?? ???? a co do dymienia z rury to przy nieskiej temperaturze musi ci dymic para i nie ma innej mozliwosci :) napisz ile czasu masz gaz w autku

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-04, 13:36   

Instalacje gazową mam ok ok 1.5 roku A na tym silniku (bo zmieniałem silnik) od około pół roku i nie regulowałem jej, bo spala w normie i nie śmierdzi gazem. Czasami kontrolka oleju zamruga jak ruszam jak lekko przydusze, i z korka wlewu oleju śmierdzi benzyną.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-04, 16:22   

Żeby sprawdzić czy masz ubogą mieszankę jedz do kogoś kto ma analizator spalin.

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-03-04, 17:30   

Cytat:
nie wiem tylko jak sprawdzic czy mieszanka jest uboga czy nie, a co do reszty punktow to raczej jest dobrze. A do ilu tyś obr/min można kręcić na gazie?

No to mamy odpowiedź dlaczego pęka. 325 to bardzo szybkie i wytrzymałe auto, ale katowanie szkodzi każdemu szczególnie na gazie. Przypomniał mi się klient mojego zaprzyjaźnionego warsztatu, który przyjechał zdziwiony 525 tds z pękniętą głowicą. Biedak zapomniał że diesel to nie rajdówka i nie można 1000 kilometrowej trasy pokonać z gazem wdeptanym w podłogę.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-05, 10:10   

Ja jeźdze do 4 tyś obr/min i tylko czasami jak tego sytuacja wymaga to więcej. Wydaje mi się że ten silnik jest słabo wytrzymały na gaz, ponieważ gaz ma wyższą temperature spalania niż benzyna i w głowicy powstaje dużo większa różnica temperatur. A co za tym idzie pęknięcie głowicy itp. Kolega ma też m20 2,5L BEZ gazu i nic mu się nie dzieje.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-05, 10:35   

po 1 koledzy juz wspomieli o tym ze mozesz miec wyciek z chlodnicy ktorego nie bedziesz widzial be bedzie on tylko w tedy gdzy zrobi sie cisnienie w ukladzie obiegu cieczy i odrazu bedzie odparowywal poprzez nagrzane elementy jedynym sposobem zeby to znalezc to zatrzymac visco na goracym silniku i zobaczyc czy gdzies dymek nie idzie ?!!!! a po drugie to ja mialem przypadek ze mi pekla membrana w re4duktorze i sie troszke wody dostawalo razem z lpg :( sprawdz te obie rzeczy a po 3 to jak ci smierdzi benzyna z oleju to pierscienie przepuszczaja i to pewnie bardzo bo skoro jezdzisz na lpg a na benzynie malo i ja czujesz to nie jest wesolo sprawdz cisnienie sprezania !! !!!!

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-06, 11:20   

Bede musiał sprawdzić te pierścienie. Ostatnio wymieniłem przepływomierz i silniczek krokowy, bo obroty skakały. Teraz obroty na luzie mam na ok 900-950 obr/min.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: