BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ręce opadają na fantazję ustwodawców
Autor Wiadomo
raven 
poza dobrem i złem

Pomg: 2 razy
Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2009-11-17, 12:42   ręce opadają na fantazję ustwodawców

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

po prostu kretynizm :x
ech, co się z tym krajem robi :?

BM 6 

Pomoga: 7 razy
Doczya: 23 Pa 2004
Skd: Radom
Wysany: 2009-11-17, 13:13   Re: ręce opadają na fantazję ustwodawców

raven napisa/a:
http://www.tvn24.pl/-1,1629064,0,1,trzy-wykroczenia-_nbspinbsppo-prawku,wiadomosc.html

po prostu kretynizm :x
ech, co się z tym krajem robi :?

Nie bulwersuj się zbytnio! Od >myśleć< do >uchwalić< a potem >zatwierdzić< to jednak czasem bardzo daleka droga w naszym parlamencie.

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-11-17, 13:26   

obawiam się, że Jesteś zbytnią optymistką włączając w ten ciąg kwestię myślenia. Nie jest to jedyny przypadek gdy zamiast zabrać się do czegoś z głową robi się buble pod pobliczkę lub jakies szemrane zamówienie parytyjne i chyba głównie o to chodzi (następny przykład to ustawa hazadrowa)...
Ktoś kiedyś powiedział, ze należy pracowac od podstaw a tu masz - stawiają piramidę na czubku.... no i ręce opadają :(

lysy174 
vel. MUMINEK

Pomg: 13 razy
Doczy: 15 Kwi 2007
Wysany: 2009-11-17, 14:25   

A mnie sie ten pomysl podoba. Mlodzi kierowcy zaraz po odebraniu prawa jazdy chca pokazywac co to nie oni i czego to oni po kursie nie potrafia zrobic (stawiam ze 80% z nas tez tak sie zachowywala) a to moze ich troche uspokoi. Moze pomysla dwa razy zanim zaczna sie bezmyslnie wsciekac samochodem tatusia po publicznych drogach.

Nie mowie ze maja mu zaraz zabrac prawko jak 3 razy zle postawi samochod na ulicy czy zmieni pas bez kierunkowskazu (nie powodujac zagrozenia w ruchu) ale jesli 3 razy ewidentnie przekroczy predkosc czy tez 3 razy bedzie sprawca kolizji bądź zdarzenia drogowego to spowrotem goscia na egzamin i tyle.

Niech sie mlodzi kierowcy nie czuja zbyt pewnie zaraz po odebraniu dokumentu.
TO MA WYMUSIC NA NICH MYSLENIE :!:

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-11-17, 14:52   

Też myślę że to dobry pomysł. Święty za młodu nie byłem, nie raz zdarzył się nieodpowiedzialny wygłup.

Jeżeli młody kierowca świadomie popełnia wykroczenia to niech ponosi tego konsekwencje. To że mamusia czy tatuś zapłaci raz na jakiś czas kilka stówek mandatu za młodocianego pirata nie przemówi do rozsądku. Dopiero utrata uprawnień będzie odpowiednią karą. Na pewno niektórym brak prawka nie będzie przeszkadzać, ale małymi krokami trzeba dążyć do poprawy bezpieczeństwa na naszych polskich "drogach". Nie raz sami widzieliście co potrafi wyprawiać młody kierowca, nie raz czytaliście w gazecie czy na onecie ile to osób zginęło przez młodocianego kierowce bmw który wiózł 29 osób z dyskoteki w Gnojewicach Dolnych.

Teraz jak zwykle krzyk i wrzawa, ale jeżeli ma to przynieść pozytywny skutek to wszyscy do tego przywykną. W końcu podobno jesteśmy w UE, musimy się dostosować do zachodnich słupków w statystykach.

E30 + E91

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-11-17, 15:15   

Zgadzam się z moimi dwoma przedmówcami. Zobaczymy tylko, jak będzie z realizacją tego pomysłu.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2009-11-17, 15:33   

raven,
Cytat:
... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
:mg:

E30 + E91

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-11-17, 16:00   

Jestem za tym pomysłem.

A co, chcielibyście chlać, później jeździć po pijaku, wyprzedzać na trzeciego, walić w tyłek czerwone światło, gonić karetki, śmigać z laską przez miasto 200km/h i nic? Marny mandacik za 500 PLN i 10 punktów? Bo nie rozumiem bulwersacji.

[ Dodano: 2009-11-17, 17:01 ]
Cypisek napisa/a:
raven,
Cytat:
... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
:mg:

right :lol:

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-11-17, 17:26   

a co Wam tak do śmiechu z mojego opisu hę ?? ?
Skoro dla Was wprowadzenie tak durnego przepisu jest dobrym rozwiązaniem, to chyba powinniście pośmiać się z siebie, bo zdaje się, czegoś nie ogarniacie?!
Ja nie jestem młodym kierowcą ale nie jestem też świętym i nigdy nie byłem. Nie bronię młodych piratów, nie usprawiedliwiam ich - ale w tym Państwie za wszystko wini się jednostki i tylko szarych ludzi dotyka ręka wymiaru sprawiedliwości. Oczywiście, najlepiej z grubej rury, zabrać i potem niech młody znowu nabija kabzę WORDom, szkołom jazdy i cholera wie komu jeszcze.
A może od podstaw??? Czy ktoś przypatrzył się ja wyglądają egzaminy na prawo jazdy? Ostatnio nawet dyrektor wszystkich ośrodków egzaminowania, stwierdził że abiturienci uczą się specjalnie pod egzamin a ktoś kto ostatnio zdawał bądź ma kontakt z taką osobą wie ile to ma wspólnego z prawdziwą umiejętnością zachowania się na drodze. Ryba psuje się od głowy - dlaczego mimo iż każdy wie, ze egzamin to ściema nic nie zrobi ?? ? Zapewne zmniejszyłyby się wpływy (choć tu akurat nie wiem komu). Po jaką cholerę wprowadza się na egzaminy 6 biegowe Yarisy, skoro w mieście na egz to chyba nawet 4 nikt nie wrzuci - no ale przecież komuś się pomerda i obleje - następny proszę.....
Najlepiej walić po kieszeni kierowcy i doskonale o tym wiecie, że tak się u Nas robi..
2. Czy kiedyś ktoś z was zastanawiał się jak się robi takie zestawienie statystyczne, które mówi kto najwięcej powoduje wypadków?? dlaczego Policja nie zrobi dokładnego badania, bardzo prostego: ilość kierowców w danym wieku i ile powodują wypadków, tutaj procenty nie byłyby już tak jednoznaczne.
Kiedyś wykładowca na logice dał adekwatny i mądry przykład : 3/10 wypadków powodują pijani kierowcy - szok można by pomyśleć ale, ale... szokiem jest to że 7/10 powodują trzeźwi ( ot siła słowa pijany...)
Jeśli dokładnie przeczytaliście artykuł to powinna was zadziwić jedna rzecz, która dobitnie świadczy o braku logiki w postępowaniu ustawodawcy, czy nawet braku myślenia -
- dlaczego mocnymi motorami będzie mógł jeździć ktoś kto ukończy 24 lata i miał doświadczenie na mniejszych pojemnościach a z kierowcami aut tak się nie postępuje??????
Co to za równość? Czyżby młodzian w aucie 200 konnym był kimś innym jeśli dosiądzie moto powyżej 1litra ?? ?? - tu macie logikę i sens całego przepisu, widocznie ludzie dzielą się na kierowców motocykli i tych lepszych.
Nikt nie sprzeciwia się zielonym listkom, jazdą słabszymi pojazdami, towarzyszeniu osoby doświadczonej (choć z moto byłoby ciężko) tylko nie może być tak, ze cała wina leży po stronie zwykłych ludzi a kilku ociężałych umysłowo wybrańców narodu uchwali co się im rzewnie podoba. Zacznijmy od podstaw i szkolenia młodzieży i to nie tylko w tej kwestii a w końcu się to opłaci, nie tylko ciągle wciąż nowe nakazy, zakazy i obostrzenia - dajmy ludziom więcej swobody a będzie lepiej.
Rozjaśniło się trochę w głowach moim przedmówcom???? Jakaś polemika??
Także nie potępiajcie mnie, jeśli logiczne podejście do sedna sprawy przechodzi Waszą miarę....

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-11-17, 17:57   

Raven ma rację. Tak to się w tym chorym kraju utarło że lepiej dojebać jednostce niż wziąść się za całe zjawisko i coś poprawić. Są wypadki ? Ograniczyć wszędzie do 50 i nawalić fotoradarów zamiast budować autostrady. Za dużo samochodów w mieście ? Zrobić bus pasy zamiast obwodnicę. Młodzi kierowcy robią za dużo wypadków ? Zabrać prawko zamiast uczyć jeździć. Za dużo starych nie sprawnych samochodów na ulicach ? Dowalić dużą akcyzę zamiast pozmieniać stacje kontroli pojazdów. Itd, itp...

Ale jak widać w tym wątku taka polityka przynosi dobre efekty i Polacy się cieszą ! No ale w końcu głupich to u nas sieją.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-11-17, 18:00, w caoci zmieniany 1 raz  

Dj Snake 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
Estradowiec

Doczy: 18 Pa 2009
Skd: Mazury
Wysany: 2009-11-17, 18:09   

A czy ruszenie z piskiem spod świateł to już będzie poważne wykroczenie? Albo jakiś lekki bok na rondzie? :D Bo jeśli tak, to chyba trzeba szukać jakiegoś FWD a nie BMW... :D

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2009-11-17, 18:37   

raven wiem o czym mówisz, ale mi chodzi o ludzi którzy zachowują się na drodze jak debile! Jeżeli debil będzie miał 1500 godzin jazd: na płycie poślizgowej, jazd nocnych, jazd takich, jazd po śniegu, jazd po bezdrożach, 2000 godzin wykładów jakie są skutki wypadków to w dalszym ciągu pozostanie debilem który po kursie będzie musiał sprawdzić ile poleci jego golf z 4 panienkami na pokładzie. Nie napisałem że prawko należy zabierać za to że komuś zgaśnie auto przy ruszaniu pod górkę, tylko debilom którzy stwarzają zagrożenie dla innych osób! Kilka razy miałem przyjemność przejażdżki z młodocianym kierowcą podczas której obawiałem się o swoje życie, życie innych uczestników ruchu drogowego czy osób poruszających się po chodnikach siedzących na przystanku autobusowym czy przechodzących przez pasy. Uważasz że wypasiony kurs na prawo jazdy wyprostował by wyobraźnie takim kierowcom? Myślę że nie, i myślę że lepszą karą dla takiego delikwenta jest zabranie prawka (ograniczenie dostępu do auta) niż wyrok iluś lat więzienia za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym.

E30 + E91

maaaad 

Wysany: 2009-11-17, 18:50   

raven napisa/a:
Oczywiście, najlepiej z grubej rury, zabrać i potem niech młody znowu nabija kabzę WORDom, szkołom jazdy i cholera wie komu jeszcze.

Pewnie. Zabuli raz, drugi, trzeci... To się nauczy. Albo nie zabuli, bo nie będzie miał z czego, nie będzie jeździł, nie będzie powodował zagrożenia. A jak wsiądzie bez uprawnień, to też są odpowiednie sposoby na to.
raven napisa/a:
A może od podstaw??? Czy ktoś przypatrzył się ja wyglądają egzaminy na prawo jazdy? Ostatnio nawet dyrektor wszystkich ośrodków egzaminowania, stwierdził że abiturienci uczą się specjalnie pod egzamin a ktoś kto ostatnio zdawał bądź ma kontakt z taką osobą wie ile to ma wspólnego z prawdziwą umiejętnością zachowania się na drodze.

Tutaj muszę Ci przyznać rację, ale tylko częściowo. Bo co z tego, że młody gniewny będzie miał perfekt opanowane przepisy i technikę jazdy oraz ogólnie zachowanie sie na drodze, skoro będzie miał te wszystkie zasady w d... ? :|
raven napisa/a:
Najlepiej walić po kieszeni kierowcy i doskonale o tym wiecie, że tak się u Nas robi..

A po czym chcesz walić? Po głowie? :mg:
raven napisa/a:
Kiedyś wykładowca na logice dał adekwatny i mądry przykład : 3/10 wypadków powodują pijani kierowcy - szok można by pomyśleć ale, ale... szokiem jest to że 7/10 powodują trzeźwi ( ot siła słowa pijany...)

Kiedyś wykładowca na logice... Udowodnił mi, za pomocą odpowiednich wnioskowań, że rak jest rybą :mg: Poważnie !
raven napisa/a:
- dlaczego mocnymi motorami będzie mógł jeździć ktoś kto ukończy 24 lata i miał doświadczenie na mniejszych pojemnościach a z kierowcami aut tak się nie postępuje??????

Jak to nie? A kategoria B1?
raven napisa/a:
Zacznijmy od podstaw i szkolenia młodzieży i to nie tylko w tej kwestii a w końcu się to opłaci, nie tylko ciągle wciąż nowe nakazy, zakazy i obostrzenia - dajmy ludziom więcej swobody a będzie lepiej.

I niby z czego to szkolenie miałoby być? ;-) Z kulturalnej i odpowiedzialnej jazdy? Heheh, daruj...
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-11-17, 18:53, w caoci zmieniany 2 razy  

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-11-17, 19:19   

jak wcześniej napisałem, nie bronię ludzi bez wyobraźni i nie chcę być ich adwokatem. Cała ta sprawa po prostu dobitnie pokazuje jak w Polsce tworzy się prawo i głównie o to mi chodzi. Wybiórczo, doraźnie i zbyt pochopnie tworzy się masy bezsensownych przepisów a cierpią na tym często niewinni ludzie.
Dobitnie i treściwie ujął to Majsu
Maaaad, z Twoich wpisów wynika, że młody to od razu podejrzany... Jasne, są aspołeczne osobniki, których nic już nie zmieni ale to każdy wie. Najgorsze jest to, że prawo tworzy się pod takich ludzi nie pod większość w miarę normalnych.
Twoje wnioskowanie o kat b1 jest błędne, bo po ukończeniu lat 18 i zdaniu prawka nikt Ci nie zabroni szaleć Porshe, ale już Banditem 1.2 tak !! !
Zastanawiam się ile Macie lat i jak zdobywaliście szlify rajdowe, bo sądząc po wpisach jesteście doskonałymi kierowcami. Chciałbym zobaczyć wasze miny gdy po trzech głupich wykroczeniach stracilibyście dokument...teraz jesteście mocni w gadaniu. 2 lata to naprawdę długi okres a jeśli ktoś dużo jeździ, bo chce doskonalić umiejętności, to szansa że coś wyłapie wzrasta proporcjonalnie do wyjeżdżonych km. Nikt nie rodzi się mistrzem kierownicy a popełnianie błędów jest naturalną drogą nauki.
Tylko proszę Maaaad nie pisz znowu o marginesie, któremu nic nie pomoże a o dużej ilości młodych ludzi, którzy starają się być rozsądni - tylko państwo ciągle kładzie im kłody pod nogi.
Szkolenie młodzieży i wychowanie od podstaw, skutkowałoby naturalną eliminacją głupich zachowań dużo wcześniej, zanim taki ktoś mógłby ubiegać się o prawo jazdy.
Co zaś tyczy się logiki, to są i inne kwiatki co nie znaczy, ze nie przydałoby się jej choć odrobinę naszym rządzącym.

maaaad 

Wysany: 2009-11-17, 19:31   

raven napisa/a:
Zastanawiam się ile Macie lat i jak zdobywaliście szlify rajdowe, bo sądząc po wpisach jesteście doskonałymi kierowcami. Chciałbym zobaczyć wasze miny gdy po trzech głupich wykroczeniach stracilibyście dokument...teraz jesteście mocni w gadaniu.

Przepraszam, a widziałeś chociaż projektowane przepisy, że się tak wypowiadasz jednoznacznie co do nich?
Nie widziałeś.
Nie wiemy, o jakie wykroczenia chodzi - czy porządkowe, czy zagrażające bezpieczeństwu w komunikacji. Jesli zagrażające bezpieczeństwu - czy wszystkie, czy tylko te, które zagrażają w stopniu znacznym.
raven napisa/a:
Twoje wnioskowanie o kat b1 jest błędne, bo po ukończeniu lat 18 i zdaniu prawka nikt Ci nie zabroni szaleć Porshe, ale już Banditem 1.2 tak !

Jakie przyspieszenie ma najszybsze Porsche, a jakie Bandit? No i przede wszystkim, ilu 20-latków widziałeś w przeciągu ostatniego roku w Porsche, a ilu na Bandicie 1200? Przecież wiadomym jest, że gdy młody gniewny chce zap...lać, to kupuje sobie szybkie moto, bo jest tańsze, łatwiej dostępne niż szybkie auto.

raven napisa/a:
Maaaad, z Twoich wpisów wynika, że młody to od razu podejrzany...

No wybacz, ale starsze osoby nie ścigają się i nie palą mi laka pod oknem wśród spacerujących dzieci :mg:
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-11-17, 19:34, w caoci zmieniany 2 razy  

klocek22 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 28 Gru 2008
Skd: EOP
Wysany: 2009-11-17, 20:00   

raven napisał/a:
Maaaad, z Twoich wpisów wynika, że młody to od razu podejrzany...

No wybacz, ale starsze osoby nie ścigają się i nie palą mi laka pod oknem wśród spacerujących dzieci :mg:
No sorry stary ale kogo uważasz za starszego?
Mój ojciec ma 51 lat i czasem pali laka az miło popatrzeć sam nauczyłem sie jeździc dzieki tamu, ze sadzał mnie za kółko jak miałem 10 lat. Dla mnie przepisy tworzone przez polskich p"osłów" to totalny cyrk na kółkach oczywiście nie wszystkie. To jakie kto stwarza zagrożenie na drodze wynika przede wszystkim z tego jak sie zachowuje na drodze i nie świadczy o tym tylko wiek kierowcy. Niektórzy młodzi kierowcy jeżdża lepiej niż niby doświadczeni rutyniarze. Dla mnie większym zagrożeniem na drodze jest wolno jadący niezdecydowany kierowca niż kierowca który porusza się szybciej niż można ale pewnie!
Każdy z nas w tym temacie będzie miał inne zdanie!
Ja wam mówię to kolejny sposób na łatanie dziury budżetowej!
Lepiej zrobimy jak wymyślimy taka piłe co ludzi władzy od koryta odetnie, bo wszyscy nasi ustawodacy wiedza ze i tak na 2-ga kadencje ich nie wybiora wiec wymyslaja co im tylko do glowy wpadnie byleby z tego kasa byla. Czasem to sie nawet zastanawiam skad oni taki towar biorą!

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-11-17, 21:44   

raven napisa/a:
jak wcześniej napisałem, nie bronię ludzi bez wyobraźni i nie chcę być ich adwokatem. Cała ta sprawa po prostu dobitnie pokazuje jak w Polsce tworzy się prawo i głównie o to mi chodzi. Wybiórczo, doraźnie i zbyt pochopnie tworzy się masy bezsensownych przepisów a cierpią na tym często niewinni ludzie.

W Skandynawii są podobne przepisy.

raven napisa/a:
Zastanawiam się ile Macie lat i jak zdobywaliście szlify rajdowe

Lat 30, zaczynałem od wściekłego Clio 1.2 :wink:

raven napisa/a:
Chciałbym zobaczyć wasze miny gdy po trzech głupich wykroczeniach stracilibyście dokument...teraz jesteście mocni w gadaniu.

Straciłem prawko kilka lat temu na rok po jednym bardzo głupim wykroczeniu - wierz mi to daje do myślenia.

Ja jestem za takimi przepisami.

lysy174 
vel. MUMINEK

Wysany: 2009-11-17, 22:38   

raven napisa/a:
jak wcześniej napisałem, nie bronię ludzi bez wyobraźni i nie chcę być ich adwokatem.

To nie badz bo narazie sie tak zachowujesz.
My nie mowimy tu o ludziach rozsadnych bez wzgledu na wiek tylko wlasnie o debilach ktorzy majac lat 18 i prawo jazdy od pol roku pokazuja swoim "blond" kolezankom ze ich golf III poleci 180 po miescie.
To tym ludziom powinni zabierac prawko za takie numery a nie tym ktorzy jak juz wyzej napisalem nieprawidlowo zaparkuja pojazd.

cichecki0511 napisa/a:
Straciłem prawko kilka lat temu na rok po jednym bardzo głupim wykroczeniu - wierz mi to daje do myślenia.

Znajomy moj trafil na kurs aby anulowac sobie 6 pkt karnych. Po obejrzeniu stosownego materialu przez 2 dni bal sie wsiasc za kierownice. Po uplywie 2 dni spowrotem zapier.... jak zly nawet i 160 po miescie. Czy uwazam ze powinni mu w takiej sytuacji zabrac prawo jazdy :?:
Jasne ze tak. Mimo ze to moj znajomy to nie mialbym dla niego poblazania. My wlasnie o takich debilach tu mowimy.

raven napisa/a:
Także nie potępiajcie mnie, jeśli logiczne podejście do sedna sprawy przechodzi Waszą miarę....

Nikt cie nie potepia. Tyle tylko ze to chyba twoje podejscie do sprawy jest nielogiczne. Nikt nie chce karac niewinnych mlodych ludzi a doprowadzic w ten sposob do odsiania tego marginesu spolecznego bez wyobrazni.

.........E46 323 rok '98

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2009-11-17, 23:17   

Ej mi się nie podoba, ja chcę szaleć w mieście <foch>

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-11-18, 06:55   

no wiec odpowiadam :mg:
na początku Maaad
- owszem, przepisów nie widziałem i opieram się wyłącznie na artykule zamieszczonym w necie, ale póki co było tam napisane 3 wykroczenia , ok nie wnikam jaki mają mieć ciężar gatunkowy więc temat pozostaje na później
- Maaad czy kiedykolwiek jeździłeś motocyklem? Ja jeżdżę regularnie już kilkanaście lat i uwierz mi że nawet 600 z lat osiemdziesiątych, czyli do kupienia za 3tysiaki to narzędzie niebezpieczne w rękach nieodpowiedniej osoby. Po co więc tworzy się durny przepis o ciężkich motocyklach?!
O Porsche napisałem dla uwypuklenia i uwidocznienia nonsensu. Owszem mało ludzi stać na Porsche, ale powiedz ilu młodych kierowców ma pojęcie jak zachowuje się auto z tylnym napędem w dodatku z mocnym silnikiem i lekkim tyłem - ot choćby e30?? Kurcze nie widzicie analogii? Jak debil będzie chciał to spowoduje zagrożenie skuterem i maluchem, ale nie róbmy podwójnej moralności dzieląc kierowców. Jeśli nie można mocnym motorem to i mocnym autem również.
Owszem moto polata od kwietnia do października a potem co - komunikacja miejska?...bez jaj.
- Maaad porównaj liczbę młodych kierowców, których codziennie widzisz i policz tych co palą laka. Są, ale to nie jest większość czy nawet połowa, a przepisy dotyczą wszystkich.

cichecki0511
- wydaje mi się że kulturowo nieco odstajemy od Skandynawii i to zarówno w aspekcie przestrzegania co i egzekwowania prawa, ale tak mi się tylko wydaje.
- widzisz, ja również jestem z rocznika wyżu demograficznego (79') tak więc trochę już jeżdżę. Nie pamiętam jednak bym stresował się jakimiś obostrzeniami, że za trzy wykroczenia zabiorą mi prawko i być może dzięki temu jakoś doskonaliłem umiejętność zachowania się na drodze. W roku 97 otrzymałem dokument i wydaje mi się że już wtedy było duuużo tanich aut z zachodu i ludzie młodzi śmigali, nikt jednak nie robił jakiegoś larum.
- jak napisałem wyżej święty nie byłem i też musiałem przez rok obywać się bez prawka, więc wiem, że to daje do myślenia. Sądzę jednak, że umiejętność dobrej jazdy ma się nijak do kategorycznego przestrzegania wszelkich przepisów a do takiego zachowania będzie się zmuszać tych młodych właśnie.

lysy174
- cyt" ...To nie badz bo narazie sie tak zachowujesz.
My nie mowimy tu o ludziach rozsadnych bez wzgledu na wiek tylko wlasnie o debilach ktorzy majac lat 18 i prawo jazdy od pol roku pokazuja swoim "blond" kolezankom ze ich golf III poleci 180 po miescie.
To tym ludziom powinni zabierac prawko za takie numery a nie tym ktorzy jak juz wyzej napisalem nieprawidlowo zaparkuja pojazd...."cyt
no przepraszam bardzo, czy prawo dotyczy tylko tych debili? Z tego co wiem to prawo jest teoretycznie równe wobec wszystkich, więc i tym normalnym zabiorą prawko, bo patrzą przez pryzmat tych złych...
- moje podejście do sprawy polega na ocenie tworzonego prawa względem ogółu, bo ogółu ma dotyczyć! Prawo nie powinno być wybiórcze i nie powinno różnicować ludzi - prawda że logiczne? więc nie pisz że podchodzę do kwestii nieracjonalnie, bo tego nie da się obronić.

... napiszę jeszcze raz NIE BRONIĘ BANDYTÓW, DEBILI, GŁUPKÓW etc, etc...
ale sprzeciwiam się tworzeniu prawa, które w majestacie polowania na margines zalicza do tego marginesu wszystkich innych. Nie bronie pana x, y, z , drażni mnie tylko coraz bardziej restrykcyjne i policyjne państwo, brak zaufania do ludzkiego rozsądku i rządzenia tylko pod aktualne zamówienie publiczne. Jak wybuchnie afera, to od razu spec gówniana ustawa, jak w mediach larum że coś, to od razu całe oselstwo w wielkim tródzie i znoju myśli jak temu zaradzić. Kurza twarz, czy w tym kraju, ktoś kiedyś będzie stanowił prawo mając na uwadze korzyści bardziej dalekosiężne niż najbliższe wybory?????
- teraz młodzi kierowcy
- wcześniej nagonka na motocyklistów
- tylko patrzeć jak będzie nagonka na BMW, bo to przecież ulubione auto "półgłówków"

co z tego, że drażnią mnie ludzie łażący w nocy z kapturem na głowie i najczęściej bandą. Czy w ramach walki z bandytyzmem zakazać noszenia kapturów ?? ?? Nonsens, mimo że przecież nie noszą ich dla ochrony przed zimnem, tylko dla anonimowości.
oj dobra, czas do pracy...

lysy174 
vel. MUMINEK

Wysany: 2009-11-18, 08:51   

raven napisa/a:
no przepraszam bardzo, czy prawo dotyczy tylko tych debili? Z tego co wiem to prawo jest teoretycznie równe wobec wszystkich, więc i tym normalnym zabiorą prawko, bo patrzą przez pryzmat tych złych...

Prawo nie dotyczy tylko tych debili ale przeciwko tym debilom jest skierowane. Zrozum wreszcie ze w swietle tego przepisu uczciwy i potrafiacy sie opanowac mlodzian jest tak samo bezpieczny jak jego prawo jazdy. Jesli bedzie jezdzil z glowa i przestrzegal przepisow to prawa jazdy mu nie zabiora wiec to ty przestan wkladac młodych, racjonalnie myslacych kirowcow do jednego wora z debilami :!: :!: :!:

.........E46 323 rok '98

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-11-18, 10:14   

dobrze więc lysy174
skoro chcesz by prawo dla większosci było stanowione podług mniejszości, to przygotuj się na powolne ograniczanie swobody - wszak Tobie jako praworządnemu obywatelowi nie będzie przeszkadzała np godzina policyjna, rewizje na ulicy, podsłuchiwanie, inwigilowanie, fotoradary co kilometr, drakońskie kary za błache wykroczenia i tak dalej i tak dalej. To przecież przyczyni się do redukcji patologii a że przy okazji nie będzie można nic zrobić nie mając pozwoleńswa państwa - to pikuś. Sorry Vinetou, państwo Orwellowskie jest nie dla mnie. ;/

maaaad 

Wysany: 2009-11-18, 12:24   

raven napisa/a:
- Maaad czy kiedykolwiek jeździłeś motocyklem? Ja jeżdżę regularnie już kilkanaście lat i uwierz mi że nawet 600 z lat osiemdziesiątych, czyli do kupienia za 3tysiaki to narzędzie niebezpieczne w rękach nieodpowiedniej osoby. Po co więc tworzy się durny przepis o ciężkich motocyklach?!

No widzisz, potwierdzasz to, co napisałem :spoko: Nie wiem, czy tam doczytałeś - 2 lata ktoś pośmiga na trochę słabszym moto (nabierze doświadczenia) i może się przesiadać na coś mocniejszego, szybszego (w domyśle - bardziej niebezpiecznego) bez konieczności czekania do 24 lat. Wolę na drodze spotkać 18-latka na, dajmy na to, Suzuki GS500 (niecałe 7 s. do 100) niż na Hondzie CBR 600 F ok. 4 s. do 100).
raven napisa/a:
O Porsche napisałem dla uwypuklenia i uwidocznienia nonsensu. Owszem mało ludzi stać na Porsche, ale powiedz ilu młodych kierowców ma pojęcie jak zachowuje się auto z tylnym napędem w dodatku z mocnym silnikiem i lekkim tyłem - ot choćby e30?? Kurcze nie widzicie analogii? Jak debil będzie chciał to spowoduje zagrożenie skuterem i maluchem, ale nie róbmy podwójnej moralności dzieląc kierowców. Jeśli nie można mocnym motorem to i mocnym autem również.

Nie no, pewnie, jak debil będzie chciał to wyjdzie na ulicę na piechotę i będzie z nożem szalał, nie będzie potrzebował do tego samochodu :lol: Nie róbmy jaj, wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem, którego młodym ludziom nierzadko brakuje. Poza tym weź pod uwagę, że prawo jazdy kat. B jest często ludziom (również młodym) potrzebne do wykonywania pracy, więc logiczne jest, że nie mogą go dotyczyć aż takie obostrzenia, jak w przypadku kat. A.
raven napisa/a:
Owszem moto polata od kwietnia do października a potem co - komunikacja miejska?...bez jaj.

A na taki argument pozwolę sobie tylko zacytować pewien fragment z Kingsajzu: "w dupach się poprzewracało !! "
Jeździłem tyle czasu mpk i jakoś nic mi się nie stało, korona mi z głowy nie spadła, no ale faktycznie, teraz jest tak, że byle gówniarz robi z siebie hrabiego von Dupensztajn i MUSI mieć swoje auto/moto :mg: (vide przykład mojego młodszego brata - już się napalił na auto, już normalnie rozwolnienia dostał i chciał lecieć kupić - jakiś byle shit, byle jeździć, bo przecież on ZARABIA - szczegół, że tyle co nic).
raven napisa/a:
- Maaad porównaj liczbę młodych kierowców, których codziennie widzisz i policz tych co palą laka. Są, ale to nie jest większość czy nawet połowa, a przepisy dotyczą wszystkich.

Zdecydowana większość motocyklistów, których widuję to ludzie młodzi. I zdecydowanie za często widzę, jak odkręcają w mieście manetki na max albo prawie max (nie na postoju).
raven napisa/a:
W roku 97 otrzymałem dokument i wydaje mi się że już wtedy było duuużo tanich aut z zachodu i ludzie młodzi śmigali, nikt jednak nie robił jakiegoś larum.

Nie było, uwierz mi ;-)
raven napisa/a:
Prawo nie powinno być wybiórcze i nie powinno różnicować ludzi - prawda że logiczne?

Daruj takie argumenty o pseudorówności wobec prawa - dałbyś niewidomemu prawko? ;-)
raven napisa/a:
Nie bronie pana x, y, z , drażni mnie tylko coraz bardziej restrykcyjne i policyjne państwo, brak zaufania do ludzkiego rozsądku i rządzenia tylko pod aktualne zamówienie publiczne.

Przykro mi, że muszę to napisać, ale jacy ludzie, takie dla nich prawo... :/ Niestety, przez debili ci "normalni" dostają po d... podwójnie :/
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-11-18, 12:27, w caoci zmieniany 1 raz  

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-11-18, 22:52   

raven napisa/a:
- widzisz, ja również jestem z rocznika wyżu demograficznego (79') tak więc trochę już jeżdżę. Nie pamiętam jednak bym stresował się jakimiś obostrzeniami, że za trzy wykroczenia zabiorą mi prawko i być może dzięki temu jakoś doskonaliłem umiejętność zachowania się na drodze. W roku 97 otrzymałem dokument i wydaje mi się że już wtedy było duuużo tanich aut z zachodu i ludzie młodzi śmigali, nikt jednak nie robił jakiegoś larum.

Trzymajmy się razem, 3 dychy na karku :D a teraz do rzeczy

maaaad napisa/a:
raven napisał/a:
W roku 97 otrzymałem dokument i wydaje mi się że już wtedy było duuużo tanich aut z zachodu i ludzie młodzi śmigali, nikt jednak nie robił jakiegoś larum.

Nie było, uwierz mi ;-)

Ja również w 97 i tu podpiszę się pod maaaade,m - nie było - wówczas wspomniane już wcześniej Clio 1.2 95' kosztowało 23 tyś PLN i w rzeczywistości wydawało się całkiem szybkie - a celowałem w Williamsa - młody i napalony na mocne auto :lol:

raven napisa/a:
... napiszę jeszcze raz NIE BRONIĘ BANDYTÓW, DEBILI, GŁUPKÓW etc, etc...
ale sprzeciwiam się tworzeniu prawa, które w majestacie polowania na margines zalicza do tego marginesu wszystkich innych.

A wolałbyś żeby było odwrotnie?

maaaad napisa/a:
raven napisał/a:
Nie bronie pana x, y, z , drażni mnie tylko coraz bardziej restrykcyjne i policyjne państwo, brak zaufania do ludzkiego rozsądku i rządzenia tylko pod aktualne zamówienie publiczne.

Przykro mi, że muszę to napisać, ale jacy ludzie, takie dla nich prawo... :/ Niestety, przez debili ci "normalni" dostają po d... podwójnie :/

Tak to właśnie wygląda.

Co do motocyklistów to odrębny temat i nie chcę zaogniać tematu bo tak jak już ktoś wcześniej wspomniał - wszystko jest dla ludzi, ale z wyobraźnią - a tej brakuje wprost proporcjonalnie do wieku (malejąco) bo są inne ważniejsze rzeczy.

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2009-11-18, 23:39   

Żeby wstąpić do wojska dostać kałacha,jechać do Iraku i decydować kto ma żyć a kto umrzeć wystarczy(wystarczyło) 18 lat ale żeby iść na kurs, zdać egzamin na ciężki motocykl ma być 24?
3 wykroczenia i po prawku?-boże mój stary robi tyle odstawiając auto do garażu a ma prawko 40lat.
Szukanie kasy i tyle.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: