BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Mały problemik z oc.
Autor Wiadomo
isso 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 27 Pa 2009
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-10-30, 23:50   Mały problemik z oc.

No więc sprawa wygląda tak... kupilem autko i wiadomo, dostalem dowód, karte pojazdu i hmmm oc... a własciwie to jedynie świstek z PZU, nie podbity z datą do 7.2010... (ale przecież można zapłacić przez neta) - na swistku jest teoretycznie ta data do 7.2010 - i nie sadze, zeby ktos przez 3 miesiace jeździł bez ważnego oc... tym bardziej, ze przeglad robiony byl prawie miesiac po tym, jak zapłacone powinno zostać oc - nie sądzę, żeby koleś robił przegląd nie mając oc... to nawet nie bardzo trzymałoby się kupy - z tym, że jakby mnie policja złapała i zobaczyła taki świstek... hmm czy to jest w ogóle jakakolwiek podstawa do czegokolwiek?

Kiedys cos słyszałem, że oc się automatycznie przedłuża... ale jak to wyglada w praktyce? proszę o pomoc.

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-10-31, 09:10   

moim zdaniem powinieneś z data kupna pojazdu zawrzec nowe obowiazkowe ubezpieczenie OC a czy poprzedni właściclel je miał czy nie to nie twoja sprawa

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2009-10-31, 11:43   

jak pisze Rafał :spoko:

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-10-31, 11:49   

Rafał napisa/a:
moim zdaniem powinieneś z data kupna pojazdu zawrzec nowe obowiazkowe ubezpieczenie OC a czy poprzedni właściclel je miał czy nie to nie twoja sprawa

Taaaa, i będzie miał 2 OC do opłacenia.
Z chwilą zakupu pojazdu, OC przechodzi ze zbywcy na nabywcę, chyba że wcześniej wypowiesz (masz na to 30 dni).
Nie wiem, jak wygląda ten Twój "świstek", ale ubezpieczalnie czasami po prostu dają kawałek papieru/kartonik, na którym jest napisane "potwierdzenie zawarcia umowy OC" czy coś w tym stylu - przy kontroli to musi policji wystarczyć.

Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do PZU i dowiedział się, czy auto jest u nich ubezpieczone, czy nie. Prawdopodobnie wszystko jest ok.

Dj Snake 
Estradowiec

Doczy: 18 Pa 2009
Skd: Mazury
Wysany: 2009-10-31, 12:45   

OC już Ci się przedłużyło, automatycznie. Wystarczy tylko pójść do POK (Punktu Obsługi Klienta) PZU z umową kupna sprzedaży samochodu, ażeby to ubezpieczenie przepisać na Ciebie. Musisz opłacić zaległą składkę, aczkolwiek w razie kontroli przed zapłaceniem, dostaniesz mandat :)
Ostatnio zmieniony przez Dj Snake 2009-10-31, 12:46, w caoci zmieniany 1 raz  

maaaad 

Wysany: 2009-10-31, 13:17   

Dj Snake napisa/a:
dostaniesz mandat

Jeśli będzie miał dokument potwierdzający zawarcie umowy OC przy sobie, nie dostanie żadnego mandatu.

Okus 

Doczy: 20 Pa 2009
Skd: wołów
Wysany: 2009-10-31, 16:04   

idz do dzialu obsugi klijenta podasz nr rejstracyjny albo nazwisko posiadacza i wszystkiego sie dowiesz... masz 30 dni na zmiane ubezpieczyciela po tym czasie sami Ci przedluzą :| i bedziesz musial placic oc od daty zakupu pojazdu... z oc lepiej nie wzlekac bo potrafia naliczac kolosalne sumy sam sie przejechalem kupile auto z oc na caly rok nic nie zglaszalem smigalem sobie koles od ktorego kupilem auto wypowiedzial umowe i od daty zakupu naliczyli mi ok 700zl wyrownania bo on mial znizki a ja nie... wiec idz zrob porzadek :] pytania nic nie kosztuja a dowiesz sie wszystkiego na 100%

isso 

Doczy: 27 Pa 2009
Skd: Wrocław
Wysany: 2009-10-31, 22:14   

siema, no więc zadzwoniłem do PZU i sprawa wyglada tak, że nie podadzą mi żadnych danych po numerze rejestracyjnym, ani żadnym innym, jeżeli nie przepisałem dowodu na siebie... no ale to nie ma wiekszego znaczenia, bo powiedzieli mi, ze jak przerejestruje to, zebym przyszedl do nich to mi dadzą ten swistek (w miedzyczasie dzwonilem do kolesia i powiedzial mi, ze zaplacil przez neta i nie ma problemu, zeby poszedl ze mna do pzu po ten swistek). Ale mysle, ze jakos do piątku dojezdze (wtedy przepisze ubezpieczenie na siebie) :) dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam

Dj Snake 
Estradowiec

Wysany: 2009-10-31, 23:04   

maaaad napisa/a:
Jeśli będzie miał dokument potwierdzający zawarcie umowy OC przy sobie, nie dostanie żadnego mandatu.

Jeśli nie będzie to ważne ubezpieczenie, mandat otrzymasz :)

Okus napisa/a:
masz 30 dni na zmiane ubezpieczyciela po tym czasie sami Ci przedluzą :|

Zmienić OC można napóźniej tydzień, przed końcem posiadanego i należy złożyć wypowiedzenie w punkcie obsługi klienta PZU.

maaaad 

Wysany: 2009-11-01, 00:01   

Dj Snake napisa/a:
maaaad napisał/a:
Jeśli nie będzie to ważne ubezpieczenie, mandat otrzymasz

Skoro mowa o dokumencie potwierdzającym zawarcie umowę OC to chyba logiczne, że chodzi o WAŻNE i AKTUALNE OC :-)
Dj Snake napisa/a:
Zmienić OC można napóźniej tydzień, przed końcem posiadanego i należy złożyć wypowiedzenie w punkcie obsługi klienta PZU.

Nie tydzień, tylko dzień. Poza tym, przy sprzedaży masz 30 dni na wypowiedzenie dotychczasowej umowy.

Dj Snake 
Estradowiec

Wysany: 2009-11-01, 17:46   

maaaad napisa/a:
Nie tydzień, tylko dzień.

Sorki, pomyliło mi się. Masz rację. Mój ojciec pracuje dla PZU i jeśli u nas w biurze to tydzień wcześniej, bo nie jeździmy codziennie się rozliczać i nie wozimy każdego wypowiedzenia ale w POKu można dzień wcześniej złożyć, racja. Przepraszam za pomyłkę.
Ostatnio zmieniony przez Dj Snake 2009-11-01, 17:47, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: