widział ktos takie panewki główne w m20 rozebrałem kilka m20 i kilka miało oryginalne panewki bmw te też taki sa, ale zdziwiła mnie jedna rzecz...
dolna panewka nie ma tego rowka po całej długości tylko takie kliny, no i ma podwójne zamki .
górna panewka jest już z rowkiem na olej ...panewki pochodzą od B20 i jak zobaczyłem że sa w super stanie to zacząłem się zastanawiać nad założeniem ich do B27, ale zauważyłem że czymś się różnią i trochę się waham...
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Mam taki komplet na stanie i też byłem zaskoczony innymi zamkami w obudowie panewki -podmianka obudów nie wchodzi w rachubę bo to jest element pasowany i zapewne coś by się w krótkim czasie zrąbało.
I najważniejsza sprawa przy takich panewkach głównych z nieciągłym rowkiem panewki korbowodowe są smarowane pulsacyjnie
Artur C., czyli mówisz że to jest niby gorsza wersja panewek niz takie z całym rowkiem bo ja jak rozebralem i zobaczylem że wał i panewki są w super stanie to pomyslałem że to musi byc jakies lepsze niz ten drugi typ który też rozbieralem trz m20 niby w dobrym stanie ale panewki gorzej wyglądały mimo że wymiar trzymały.tak na logike sobie wytłumaczyłem że tam jest większa powierzchnia styku z wałem więc mniejszy nacisk powierzchniowy bo nie ma rowka więc olej nie ma gdzie uciec ,sćisnąć sie co w przypadku panewek z rowkiem ma miejsce ale to tylko moja teoria wymyślona prze ułamek sekundy
panewki korbowe też wygladaja bardzo dobrze.wszystko sie błyszczy tak jak powinno nic nie jest matowe czy porysowane aż w szoku byłem, a dwa razy przeciągnołem ten silnik prawie bez oleju po awarii miski że jak wracałem to kontrolka pare razy mi mrugneła i nawet stukało i dwa razy był zagotowany że po zgaszeniu bulgotał dobre 5 minut .przebieg 320tys.km ale być może ten wał nie był od nowości .ja sam zrobielm na nim ponad 30tys.km
z ktorego roku miales ten silnik co masz panewki
i skąd wiesz ze przy takich panwekach głównych korbowe są smarowane pulsacyjnie przecież pompa jest zębata a nie tłokowa to skąd pulsacyje smarowanie i jakię są wahania cisnienia jeśli to jest pulsacyjne można gdzies o tym poczytac
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Olej z bloku wlatuje z bloku przez otwór w panewce następnie rowkiem obwodowym (w tym przypadku nieciągły) i otworem w czopie głównym wału leci do panewki i w tym przypadku z powodu nie ciągłości rowka jest dostarczany z minimalną przerwą .
Możliwe że przerwa ta występuje w momencie występowania minimalnego obciążenia na korbowodzie i nie wpływa na trwałość tych panewek.
Silnik z którego były wyjęte panewki był z E21 a roku nie pamiętam.
ale olej może spokojnie krążyc pod panewka czyż nie
przepatrzylem allegro no i widze że inne silniki tez maja takie panewki.ba nawet przecież w ursusie tak jest tylko nie psamiętam czy w każdym ale jutro sprawdze bo silni jest rozkrecony w garazu
teraz tylko pytanie czy to jest lepsze czy gorsze niż te z rowkiem z drugiej strony korbowe nie maja wcale rowka i jest okej
W głównej jest rowek bo olej musi być rozprowadzany po niej samej oraz poprzez Nią dalej do panewki korbowej a panewka korbowa jest pomiedzny punktem końcowym i nie musi mieć rowka.
Zresztą dostarczenie oleju na panewki i sposób rozmieszczenia otworów olejowych względem sił działających na układ korbowy jest bardzo skomplikowanym zagadnieniem.
Czy panewki bez ciągłego rowka są lepsze od tych z rowkiem ? Możliwe że tak ale nie we wszystkich M20 a wręcz w mniejszości były stosowane.
Ludziska opanujecie się pierwszy raz panewki oglądacie...
Tak to są oryginalne i tak wgladają w każdym prawie silniku... mogą się jedynie różnic ilością otworów olejowych i ich umiejscowieniem w różnych typach silników... głebokością i szerokością kanałka olejowego...
Górna musi mieć kanałek pełny dola ma kanałek czesiowy lub wcalenie ma kanałka i tak ma być.
Zamkami się rożnia po to by ich odwrotnie nie pozakąłdać czyli nie pozamieniać miejscami górnej z dolną półpanewką...
górna półpanewka ma otwór, którym dostarczny jest olej i dlatego ma pełny kanałek olejowy. Nim dostarczany jest olej do dolnej półpanewki, która ma tylko KANAŁEK CZĘŚCIOWY tak się nazywaja te dwa kliny jak to ująłeś... bo gdyby miała także pełny kanałek to olej krązyłby w kanałku i niebyłby w dostaczenym stopniu wyciskany na powierzchnię ślizgową. Na dolnej panewce po wyjściu oleju z kanałka częściowego jest wyciskany prze obracający się wał na zewnątrz na powierzchni ślizgowej półpanewki dolnej i górnej...
Głównym zadaniem kanałka czesiowego w dolnej półpanewce jest zwiększenie tworzenia się klinu olejowego na powierzni współparacujących półpanewek. ot i cała filozofia.
Bzdura także jest twierdzenie niektórych, że zamek ma przeciwdziać obracaniu półpanewek przy zatarciu silnika... ma zabezpieczać przed niewłaściwym montażem oraz jest wykorzystywany w procesie produkcyjnym do orientacji połpanewk w obrabiarkach.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-10-21, 23:56, w caoci zmieniany 3 razy
MARAS, starsze modele miały takie z rowkiem jako dolna i górna panewka i to nawet jeszcze w m50 wiec nie pisz ze to takie oczywiste że sa takie panewki ,tak działaja i ze pierwszy raz panewki oglądamy bo zabrzmiało jakbyś wszystko wiedział a my sto lat za murzynami jesteśmy
fakt zamek na panewkach nie jest tylko po to żeby panewka sie nie obrócila.nowsze modele podobno juz nie maja zamkow wcale ale to nie wszystkie.cały pic polega na tym ze panewka jest jeszcze dokładniej dopasowana do gniazda tak ze po włożeniu i skręceniu panewka trzyma się jak przyklejona .zachowuje sie tak jakby byla pełna tulejka osadzona bardzo ciasno na wcisk wiekszy niz w przypadku zwyklych panewek
MARAS, starsze modele miały takie z rowkiem jako dolna i górna panewka i to nawet jeszcze w m50 wiec nie pisz ze to takie oczywiste że sa takie panewki ,tak działaja i ze pierwszy raz panewki oglądamy bo zabrzmiało jakbyś wszystko wiedział a my sto lat za murzynami jesteśmy
Może za bardzo jest to dla mnie oczywiste a skoro już ktoś rozbiera czy remontuje silnik to chyab ma jakieś nawet nikłe i mgliste pojecie co i jak i gdzie... stad moje zdziwienie.
Po drugie nie myl panewek korbowodowych z głównymi to po pierwsze... przy korbowodowych włąściwie istone są otwory i ich umiejscowienie w obu półpanewkach kanałek może być ale nie musi... a jeżeli jest to jest w obu bo jest tak łątwiej podczas produkcji i zamki też mają w tym samym miejscu.
a wracając do tematu...
Dolne panewki nie mają kanałka pełnego dlatego, że przenoszą większe naciski jakie wywiera na nie wał skoro u ciebie były założone obie górne to coś nie tak chyba zauważyłeś sam ktoś pozakładał to co miał pod ręką pewnie skompletował zestaw z samych górnych ponieważ dolne zawsze zużyją się bardziej...
nie jeden już m20 remontowałem i wiem co mówię.
kamil.k napisa/a:
[fakt zamek na panewkach nie jest tylko po to żeby panewka sie nie obrócila.
wogóle nie zabezpiecza przed obróceniem i nawet nie ma takiego usasadneinia z punktu konstrukcyjnego ale juz o tym pisałem.
kamil.k napisa/a:
[nowsze modele podobno juz nie maja zamkow wcale ale to nie wszystkie.
NIe wiem zkąd czerpiesz taką wiedzę z neostrady?? Udowodnię że nawet najnowsze modele panewek chociazby i do BMW mają nadal zamek a nawet po dwa zamki i nie istotne czy są do auta czy motocykla... mają ustalać położenie półpanewki nei tylko jako górnej czy dolnej ale także przedniej, tylnej środkowej czy jest to 3 cia 2 ga czy piąta w kolejnosci montażu... dlatego że moga mieć otwory do smarowania pod innym kątem lub przesuniete i nie symetrycznie rozmiesczone np. wzgledem kanałka dla (przykłądu w silnikach Hatz) w różnych czesciach bloku
Jedynie w panewkach korbowodowych jesli sa otwory pod katem 90 stopni można ich nie stosować bo obydwie są identyczne i na każdym korbowodzie takie same niezależnie ile ich by nie było w silniku zamek wybija się na nich jedynie gdy otwór w niej jest pod innym niż 90stopni kątem
kamil.k napisa/a:
[cały pic polega na tym ze panewka jest jeszcze dokładniej dopasowana do gniazda tak ze po włożeniu i skręceniu panewka trzyma się jak przyklejona .zachowuje sie tak jakby byla pełna tulejka osadzona bardzo ciasno na wcisk wiekszy niz w przypadku zwyklych panewek
I tutaj dalej brniesz w zasłuchane brednie... przykładowo panewki do Porsche czy BMW sa wykonane w tlerancji mniejszej jak do popularnych fiatów czy skód tolerancje dla szerokości czy położenia otworu przekraczają 0,5mm gdy natomiast fiat żąda dokłądności na poziomie 0,20-,025, Kąty położenia otworów w przypadkiu BMW czy porsze +/- 2stopnie u fiata +/- 30 minut
Tolerancje dla grubosci taśmy w BMW +/- 6-10 cząsem do 13mikronów nawet dla stopów bezołowiowych chyab że sa to mikrorowki, w przypadku aluminiowych stopów łożyskowych dla skody czy VW tolerancje sa podobne jak fiata z tym że wastwy galwaniczne czsem w 5 mikronach trzeba utrzymać.
I mówię o wyrobach na pierwszy montaz nie aftermarket
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-10-23, 23:43, w caoci zmieniany 1 raz
Może za bardzo jest to dla mnie oczywiste a skoro już ktoś rozbiera czy remontuje silnik to chyab ma jakieś nawet nikłe i mgliste pojecie co i jak i gdzie... stad moje zdziwienie.
Po drugie nie myl panewek korbowodowych z głównymi to po pierwsze... przy korbowodowych włąściwie istone są otwory i ich umiejscowienie w obu półpanewkach kanałek może być ale nie musi... a jeżeli jest to jest w obu bo jest tak łątwiej podczas produkcji i zamki też mają w tym samym miejscu.
a wracając do tematu...
Dolne panewki nie mają kanałka pełnego dlatego, że przenoszą większe naciski jakie wywiera na nie wał skoro u ciebie były założone obie górne to coś nie tak chyba zauważyłeś sam ktoś pozakładał to co miał pod ręką pewnie skompletował zestaw z samych górnych ponieważ dolne zawsze zużyją się bardziej...
nie jeden już m20 remontowałem i wiem co mówię.
ogólnie to piszesz tak długie posty ze jak sie je czyta to schodzi godzine żeby zrozumiec o co w tym chodzi.troche taki bełkot ale jak napisałes wiesz co mówisz i to jest najważniejsze naprawde
MARAS, powtarzasz to co napisałem wczesniej o tych panewkach jak działaja tylko nie wiem po co może mi wytłumaczysz
gdzie ja myle panewki głowne z korbowodowymi moje korbowodowe nie maja żadnych otworow ani rowków więc nie wiem o czym piszesz
raz piszesz że głowne moge byc symetryczne z rowkiem a linijke nizej że pewnie ktos kombinował i założył jakies używane bo górne sie mniej zużywaja to wziął jak popadnie z dwóch silników a nie zauważyłes juz że pisałem że potrzeba miec odpowiednie podpory do jednego i drugiego typu panewki a z tego co widziałem to fabryka robila dwa rodzaje do m20 i nawet do m50
MARAS napisa/a:
kamil.k napisa/a:
[fakt zamek na panewkach nie jest tylko po to żeby panewka sie nie obrócila.
wogóle nie zabezpiecza przed obróceniem i nawet nie ma takiego usasadneinia z punktu konstrukcyjnego ale juz o tym pisałem.
jak nie widziałes panewek bez zamków to twoja strata.dla mnie to oczywiste ze skoro ktoś rozbiera silniki to powinien znać i widziec wszystkie typy panewek, nawet te od silników okretowych
polecam żebys przy następny silniku m20 ktory bedziesz miał na warsztacie zeszlifował zamki i założył panewki.może zmienisz zdanie.przecież one sa w tym przypadku potrzebne tylko przy produkcji bo otwory wszedzie takie same. to ciekawe dlaczego ich nie obcinaja na koniec produkcji mieli by później łatwiej bo nie musieli by robic rowka na zamek z bloku
MARAS napisa/a:
kamil.k napisa/a:
[nowsze modele podobno juz nie maja zamkow wcale ale to nie wszystkie.
NIe wiem zkąd czerpiesz taką wiedzę z neostrady?? Udowodnię że nawet najnowsze modele panewek chociazby i do BMW mają nadal zamek a nawet po dwa zamki i nie istotne czy są do auta czy motocykla... mają ustalać położenie półpanewki nei tylko jako górnej czy dolnej ale także przedniej, tylnej środkowej czy jest to 3 cia 2 ga czy piąta w kolejnosci montażu... dlatego że moga mieć otwory do smarowania pod innym kątem lub przesuniete i nie symetrycznie rozmiesczone np. wzgledem kanałka dla (przykłądu w silnikach Hatz) w różnych czesciach bloku
Jedynie w panewkach korbowodowych jesli sa otwory pod katem 90 stopni można ich nie stosować bo obydwie są identyczne i na każdym korbowodzie takie same niezależnie ile ich by nie było w silniku zamek wybija się na nich jedynie gdy otwór w niej jest pod innym niż 90stopni kątem
moje panewki korbowodowe nie maja żadnych otworow.wszystkie są takie same wiec można zakładac jak popadnie.obie sa gładkie więc nie wiem po co im zamki panewka ani sie nie obroci ani w bok nie ucieknie prawda
MARAS napisa/a:
kamil.k napisa/a:
[cały pic polega na tym ze panewka jest jeszcze dokładniej dopasowana do gniazda tak ze po włożeniu i skręceniu panewka trzyma się jak przyklejona .zachowuje sie tak jakby byla pełna tulejka osadzona bardzo ciasno na wcisk wiekszy niz w przypadku zwyklych panewek
I tutaj dalej brniesz w zasłuchane brednie... przykładowo panewki do Porsche czy BMW sa wykonane w tlerancji mniejszej jak do popularnych fiatów czy skód tolerancje dla szerokości czy położenia otworu przekraczają 0,5mm gdy natomiast fiat żąda dokłądności na poziomie 0,20-,025, Kąty położenia otworów w przypadkiu BMW czy porsze +/- 2stopnie u fiata +/- 30 minut
Tolerancje dla grubosci taśmy w BMW +/- 6-10 cząsem do 13mikronów nawet dla stopów bezołowiowych chyab że sa to mikrorowki, w przypadku aluminiowych stopów łożyskowych dla skody czy VW tolerancje sa podobne jak fiata z tym że wastwy galwaniczne czsem w 5 mikronach trzeba utrzymać.
I mówię o wyrobach na pierwszy montaz nie aftermarket
jak piszesz że panewki do porsche ,bmw są wykonane w mniejszej tolerancji niz do fiata czy vw to dla mnie znaczy że są dokładniej wykonane.jak bys napisał że maja mniejszą dokladnośC wykonania to zgoda były by gorsze ale jak mają mniejsze pole tolerancji wykonania to są dokładniejsze
jakos nie chce mi sie wierzyc że fiat jest taki dokładny jak twierdzisz a może to tutaj jest ich problem bo myśla że trzeba robic wszystko do 1 mikrona i wtedy jest najlepiej