Zdjałem niedawno kanape i tam jak zwykle po prawej stronie jest wielka klapka ale po lewej tez znalazłem klapke dostepu do baku i tez jakies ustrojstwo podpiete jest,moze ktos mi powie co to jest??e30 4 furtałki.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ja podejrzewam że jest to pływk z czujnikiem od lampki rezerwy, a uzasadniam to tym, że jak odłączałem swoją pompe paliwa i odłączałęm ten pływak przy pompie to wskaźnik poziomu spadał do zera ale kontrolka rezerwy nie zapalała się
niestety wtedy nie wpadłem jeszcze na pomysła żeby odpiąć to po lewej stronie i zobaczyć co sie stanie
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
Akurat to mnie zaskoczyło w sobote.W poprzedniej nie mialem czegos takiego wiec dlatego sie zapytałem.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-16, 12:16
To jest czujnik poziomu paliwa
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-02-16, 13:09
w mojej 316 czujnik poziomu i pływak były pod tą samą klapką co pompa paliwa
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-16, 13:27
Pioter_W napisa/a:
w mojej 316 czujnik poziomu i pływak były pod tą samą klapką co pompa paliwa
U mnie tez, a za zapalanie sie rezerwy odpowiadaja styki na dolnym polozeniu plywaka.
inną tzn że jest montowana w "progu" a nie w zbiorniku i w związku z tym "możliwe" jest że wzkazania poziomu i kontrolka rezerwy wychodzą spod jednej pokrywy.
W przypadku pompu zanurzonej w baku (a taką posiadam) pod klapką razem z pompę jest pomiar poziomu paliwa (wychodzą z niego 2 (słownie dwa) kable a więc NIEMOZLIWOŚCIĄ jest żeby oprócz pomiaru poziomu w zbiorniku na tych kablach wisiała jeszcze kontrolka rezerwy.
Więc dochodzimy do wniosku że w tym przypadku pływak kontrolki rezerwy znajduje się pod klapką po lewej stronie
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
W miarę obniżania sie poziomu paliwa opada również pływak w czujniku poziomu. Styk ślizgowy umieszczony na pływaku przesuwając sie powoduje zwiększenie rezystancji czujnika i spadek napięcia prądu płynącego do wskaźnika poziomu paliwa, który przesuwa się w kierunku "0".
Jeśli pływak opadnie niżej, od określonego położenia jest zwierany s tyk sygnalizacujny i na tablicy rozdzielczej zaświeca się lampka kontrolna sygnalizująca rozpoczęcie zużywania rezerwy paliwa.
więc poziom paliwa i rezerwa są "na jednym przewodzie"
W miarę obniżania sie poziomu paliwa opada również pływak w czujniku poziomu. Styk ślizgowy umieszczony na pływaku przesuwając sie powoduje zwiększenie rezystancji czujnika i spadek napięcia prądu płynącego do wskaźnika poziomu paliwa, który przesuwa się w kierunku "0".
Jeśli pływak opadnie niżej, od określonego położenia jest zwierany s tyk sygnalizacujny i na tablicy rozdzielczej zaświeca się lampka kontrolna sygnalizująca rozpoczęcie zużywania rezerwy paliwa.
więc poziom paliwa i rezerwa są "na jednym przewodzie"
H.R.Etzold a coto za klient?? pierwszy raz go widze na forum
nawet sie nie zalogował i nie przedstawił
Witam! Marcin e 30 ! - na jednym przewodzie - NIEMOZLIWE - popatrz na schemat u Etzolda ( poziom paliwa na jednym "drucie" , kontrolka rezerwy na drugim).
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
...chodziło mi oto że wskaźnik paliwa i rezerwy są w jednej obudowie a nie "na jednym przwodzie...
z tym sie też nie zgodze bo
nokerman napisa/a:
W przypadku pompy zanurzonej w baku (a taką posiadam) pod klapką razem z pompą jest pomiar poziomu paliwa (wychodzą z niego 2 (słownie dwa) kable a więc NIEMOZLIWOŚCIĄ jest żeby oprócz pomiaru poziomu w zbiorniku na tych kablach wisiała jeszcze kontrolka rezerwy.
upieram sie przy swoim a w sobote pojade na garaż i sprawdze jak jest naprawde
POZDRO
po pierwsze kirka e30 to nie jest zwykle e30 !!!
tylko takie e30 co pali duzo duzoo paliwa (oczywiscie jak jezdzi !)
i zadne z podtykwanych tu schematow moga nie miec tu zastosowani
-czemu niby zbiorniki u kirka nie mialy by byc polaczone???????????
jak niby miala bu dziala ta 2 pompka
wg etka w jednej i w 2 otworow oprucz popy paliwa moze znajdowac sie cudo co sie zowie "SENDING UNIT ASSY METAL TANK"
Oki jak bede w garazu poswiece sie i odkrece to cos co tam jest i zrobie fotke
Spójrzcie na wskaźniki paliwa na tablicy zegarów jedne są wyskalowane do 55l drugie do 60l
wiąże sią to z inna budową zbiornika paliwa i w tej drugiej części pod drugą klapką mieści się drugi pływak rozbierałem takową e-30 która właśnie miała tam gdzie zazwyczaj jest pompa i pływak był tylko pływak, w drugiej powinien być sam pływak sądząc po obecności dekielka po cio nie kumam bo się w to nie zagłeębiałem (jest zimno i nie chce mi się zaglądać do graciarni może w sobotę zajrzę do tego zbiornika) sądziłem że poziom w obu komorach musi być równy ale mogę się mylića pompa paliwa była z lewej strony przy progu i podejrzewam że u KIrasa jest podobnie z tym że on ma pompę chyba razem z pływakiem pod klapką z prawej strony... wsio na teamat
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
No i wtopa sorki za wprowadzenie w błąd -to coś niejest pompką paliwa tylko urządzeniem które współpracuje z zasadniczą pompą paliwa w drugiej części zbiornika (tak niejasno wytłumaczono to zagadnienie w aso BMW).A jak się przelewa paliwo przez górkę między częściami zbiornika to jeszcze nie znalazłem a serwis nie umiał tego wyjaśnić pozatym jakoś przecież musi w mojej jest rurka łącząca obie komory pod wałem napędowym a u ojca nie ma nic , zbiornik jest większy a dna w obu częściach są na jednakowym poziomie.