BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
światła dzienne
Autor Wiadomo
henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2009-06-28, 22:12   jeszcze raz o światłach....

...........Przepraszam ,ale jeszcze raz wrócę do poprzedniego postu. Ja naprawdę nikogo nie namawiam i nie przekonuję do montażu świateł dziennych . Fakt , najpiekniej , delikatnie mówiąc , nie wyglądają , trzeba je dodatkowo kupic i zamontować .Oszczędności oczywiscie symboliczne , chyba już używanie klimatyzacji wiecej kosztuje .

Ja nie chcę by z tego postu zrobiła sie znów dyskusja o celowości używania świateł podczas jazdy w dzień.Ja tylko informowałem o zmianie w przepisach . A ja sam .........wolę jazdę w dzień na światłach dziennych (świecących naprawdę bardzo intensywnie mimo małej mocy ) niż używanie całego kompletu oświetlenia pojazdu wraz ze świecącymi bezsensownie w dzień światłami pozycyjnymi z przodu i z tylu . Ale to oczywiscie mój wybór . Pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej dyskusji.........henry

PS. A z policją miałem dziś dwa bardzo miłe spotkania .Czy zdarzyło Wam się by policjant na koniec podał Wam rękę i zasalutował ?? ??
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Enzo 

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Sty 2006
Skd: Nysa
Wysany: 2009-06-29, 11:21   

Dokladnei te swiatla pasuja do e30 jak swinei siodlo, i nei tylko w e30 ;/

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2009-06-29, 12:24   

henry, ciekawy temat, warto wiedzieć :)

Szkoda że "czytacze nieciekawi" :wink:

Every man dies... But not every man really lives...
Ostatnio zmieniony przez speed 2009-06-29, 12:26, w caoci zmieniany 2 razy  

Misior 

Doczy: 15 Lip 2008
Skd: Prawie Kraków
Wysany: 2009-07-01, 16:20   Re: dzienne

henry napisa/a:

Przepraszam ,ale Robo ma rację , nie wszyscy dyskutanci rozumieją różnicę między światlami mijania i dziennymi . A Kodeks Drogowy mówi jasno ,że kierujący od świtu do zmierzchu jest obowiązany używać świateł mijania lub świateł dziennych.

Czy jak masz zapalone swiatla dzienne z przodu to swieca Ci sie pozycyjne tylne? Bo raczej powinny (chyba ze jest inaczej to mnie poprawcie) i ja o tym pisalem.

Co do tego doładowania akumulatora to troche przesadzasz, bo prawidłowe ładowanie aku sprawdza sie wlasnie pod obciązeniem (swiatla itp).
Ostatnio zmieniony przez Misior 2009-07-01, 16:22, w caoci zmieniany 2 razy  

henry 

Wysany: 2009-07-01, 21:02   jeszcze raz....

Witaj Misior !! Odpowiedź dla Ciebie .......Oczywiście z "niedoladowaniem " akumulatora celowo przesadzam , wbrew pozorom w zimie gdy dochodzi dmuchawa , szyba ogrzewana , wycieraczki itp. bilans energetyczny pogarsza się ,ale nie tak bardzo . Bardziej zależy to chyba od ilosci rozruchów auta i długosci odcinka jaki przejeżdżamy........Tak ,ze kwestię stanu akumulatora możemy sobie darować .

Natomiast , przepraszam Cię ,ale nie zrozumiałeś treści rozporządzenia o którym pisałem . Do tej pory używając świateł dziennych należało mieć włączone światła pozycyjne z przodu i z tyłu pojazdu, a z włączeniem swiateł dziennych miały automatycznie zapalać się światła pozycyjne !! ! A teraz juz nie trzeba !! !! Można miec zapalone tylko swiatła dzienne, a pozycyjne wyłączone i jechać tak przez cały dzien ( od świtu do zmierzchu ).......Pozdrawiam - henry

PS. Jest jedna "zaleta" świateł dziennych . Warunki techniczne dopuszczenia pojazdów mówią o automatycznym ich włączaniu z chwilą uruchomienia pojazdu. Jeżęli mamy je tak podłączone znów nie trzeba pamiętac o włączeniu świateł , włączone są ZAWSZE !!

mareks 

Doczy: 10 Sty 2005
Skd: księstwo Sulejówek
Wysany: 2009-07-01, 21:18   

w e30 przeciez mozna wlaczyc swiatla i zapomniec o nich bo i tak nie pala sie po wylaczeniu zaplonu :roll:

GG: 6377445

marcinek_89 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Lut 2008
Skd: ok. Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-07-01, 21:59   

mareks, światła postojowe się święcą po wyłączeniu zapłonu :wink:

mareks 

Wysany: 2009-07-01, 22:05   

jasne, ale jak zostawie na postojowych, jak zostawie na mijania to przeciez gasna i po klopocie. wiem wiem czepiam sie :)

henry 

Wysany: 2009-07-01, 22:48   św. Pozycyjne

...... W E30 po wyłączeniu zapłonu swiatła pozycyjne się świecą !! ! I nic tego nie zmieni , chyba tylko przeróbka ukladu........Oczywiście możliwa do wykonania

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2009-07-01, 23:10   Re: jeszcze raz....

henry napisa/a:

PS. Jest jedna "zaleta" świateł dziennych . Warunki techniczne dopuszczenia pojazdów mówią o automatycznym ich włączaniu z chwilą uruchomienia pojazdu. Jeżęli mamy je tak podłączone znów nie trzeba pamiętac o włączeniu świateł , włączone są ZAWSZE !!

w 3-er e46 według instrukcji obsługi, w ASO da się włączyć światła do jazy dziennej, ciekawe jak to działa... orientuje się ktoś? to jedna z opcji ustawień "pod kierowce".

mareks 

Wysany: 2009-07-01, 23:24   Re: św. Pozycyjne

henry napisa/a:
...... W E30 po wyłączeniu zapłonu swiatła pozycyjne się świecą !! ! I nic tego nie zmieni , chyba tylko przeróbka ukladu........Oczywiście możliwa do wykonania

a to sorki bo w takim razie mam jakas przerobke. ale chyba przyjechala do pl taka bo poprzedni wlasciciel z tego co wiem nic nie zmienial i myslalem ze to seria :roll:

flash 
Best member

Pomg: 2 razy
Doczy: 26 Sie 2006
Skd: .: Jaworzno City :.
Wysany: 2009-07-02, 00:17   

swiatla dzienne - takie z prawdziwego zdazenia a nie chinskie ledy, sa lepiej widoczne w dzien niz swiatla mijania, bo skierowane sa na wprost a nie jak mijania na droge, widzieliscie nissana almere na soczewkach? tam nie widac w dzien czy swiatla swieca, bo sa prawidlowo ustawione na droge, a nie w oczy kierowcow z przeciwka. swiatla dzienne sa tak konstruowane zeby bylo je widac z daleka, one drogi oswietlac nie musza. inna sprawa czy taki design sie komus podoba czy nie. paradoksem byl przepis mowiacy o koniecznosci swiecenia sie tylnich pozycyjnych razem z dziennymi, fabryczne fiaty 500 mialy dzienne bez tylnich pozycyjnych i trzeba bylo przerabiac instalacje albo jezdzic na mijania. tylko w polsce taki przepis byl, jesli to prawda to bardzo dobrze.

p.s. lepszy efekt (jesli chodzi o widocznosc) jest jesli przerobi sie swiatla dlugie, tak aby 2zarowki byly podlaczone w szereg, swieca slabo, sa dobrze widoczne z przeciwka i pobieraja mniej pradu niz mijania. tylko trzeba troche polutowac, zeby dzialaly rowniez jako drogowe, policja tez sie moze doczepic bo swiatla dzienne powinny miec homologacje i oznaczenie DL , a na dlugich jest tylko HR
Ostatnio zmieniony przez flash 2009-07-02, 00:20, w caoci zmieniany 2 razy  

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2009-07-06, 00:10   

montujmy koguty ostrzegawcze ! bedziemy widoczni jak nikt inny :D

henry