Otóż po paru zakupionych licznikach na allegro, z powodu nie działającego obrotomierza/ekonomizera. W końcu pojechałem osobiście w wsadziłem ze sprawnej e30 do swojej nadal... problem obrotomierz działa, ale do 4 tys obrotów.
Kolega powiedział że to może wina czujnika położenia wału... ale nie mam problemów z odpalaniem.
W samochodzie jest instalacja gazowa sekwencja może to jej wina ?
gdzie szukać problemu bo to za pewnie jakieś zwarcie... ma ktoś jakieś doświadczenie, ktoś wie co sprawdzić/gdzie szukać?
bo z tego co widze w sklepie interscars sa dwa czujniki:
- polozenia walu
- i ten impulsator na pierwszym kablu zaplonowym
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-06-14, 12:08, w caoci zmieniany 2 razy
mój licznik nie ma kości kodowej, ma taką wtyczkę z tylu (taki długi patyczek). po za tym z tego co wiem to licznik od 4 cylindrówki w ogóle by nie śmigał ( w sensie obrotomierz )
sprawdziłem kable od cewki do komputera i wyglądają ok. żadnych przetarć ani podejrzanych zgięć.
cewka wydaje się być ok tzn.
miedzy bolcem 1 a 15 (miedzy + a -) jest 0,8 ohma, (powinno byc 0,5)
miedzy bolcem 15 a 4 (miedzy + a wyjsciem na palec) jest 5,85 kilo ohma powinno byc (6 kilo ohmow)
wiec wydaje mi się ze taka rozbieżność nie jest jakaś mega duża
co jeszcze sprawdzic ?
patrzyłem na wiązke która wchodzi do licznika tez nie wyglada na jakaś styrana. prześledziłem ja prawie do wejścia do skrzynki bezpieczników
na innym forum napisano mi ze to na pewno wina kabla od cewki (tego co jest na minus podpięty), ale mam instalacje gazową (ktora ma zrodlo sygnalow obrotow, wlasnie z cewki) i na komputerze od gazu KME diego, obroty sa zaniżone, np. na zegarach jest 1000 na komputerze 550
juz nie mam więcej pomysłów. jest na forum może ktoś z okolic warszawy (otwock, jozefów, stara miłosna) kto ma e30 z silnikiem m20b25 i ma trochę czasu żeby poprzekładać różne części za piwko może dwa
grubego brazowego to nawet chyba nie ma wszystkie takie same, generalnie w beemce brazowe to masy. od obrotomierza jest brązowo zielony(innych nie spotkalem) w bodajze prawej kostce. ja mysle ze moze cos gaz szpąci skoro dzialaja obroty ale przeklamuja...
to ponad 100 zł wiec nie chce na marne tego zrobic.
Z tego co pamiętam dawałem ponad 300 zł
Czy do cewki masz podpięty kabelek od obrotów do kompa LPG, czy pod złącze diagnostyczne ? Jak do cewki, to zamień do złącza diagnostycznego - pin nr 1 czarny kabel o ile dobrze pamiętam.
Czy do cewki masz podpięty kabelek od obrotów do kompa LPG, czy pod złącze diagnostyczne ? Jak do cewki, to zamień do złącza diagnostycznego - pin nr 1 czarny kabel o ile dobrze pamiętam.
miałem do cewki, teraz mam do złącza diagnostycznego
dzieki koledzy za porady, jak bede mial chwile wolnego to sprawdze z ta masa.. ale czy gdyby to byl problem z masą to predkosciomierz nie zachowywal by sie dziwnie ?
sprawdziłem mase, nic to nie dało. Jednakże zauważyłem ze tak od około 3,5 tysiąca samochód dostaję większego kopa, wiec pewnie jest to jakoś powiązane.
Zdecydowałem się na wyjęcie silnika i wymiane wiązki elektrycznej. mam nadzieje ze pomoże.
panowie, podepne sie do tematu bo mam podobny problem, u mnie natomiast obrotomierz wskoczy chwile po odpaleniu, wskazówka poziomu paliwa również, a po chwili wszystko gaśnie i nic nie wskazuje, poza podswietlaniem deski i kontrolek. czego to moze byc wina? dodam że zegary sprawne , wczęsniej obrotomierz działał.
otoz ostatnio samocho stał dośc długi i akumulator się wczerpał, naładowałem go i ku mojemu zdziwieniu dziala po przekroczeniu 4 tys obrotow (w sensie obrotomierz)
tyle że według obrotomierza, odciecie jest przy 5,5 tys obrotów? co może być powodem przeklamania ? (ile wogole jest seryjna odcinka 6200-6500)
_________________ e30 studio - profesjonalne strony internetowe
www.e30studio.pl