BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
kodeks drogowy RONDO!!
Autor Wiadomo
Dixi 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Gdynia
Wysany: 2009-06-07, 00:06   

a ja tam pierwsze słyszę o jakimkolwiek włączaniu kierunku :P
yoshi, to rondo jest straszne, ale tylko za 1 razem :wink:
E32 750i 09/1991
www.e12e28.pl

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-06-07, 12:31   

Wg. przepisów lewy kierunek na rondzie jest zbyteczny, chyba że cos sie zmieniło ale odkad zrobiłem prawko, specjalnie jakoś nie robiłem sobie aktualizacji bazy danych ;)

Natomiast lewy kierunek to takie nie pisane prawo w przypadku małych rond.
U mnie w mieście (Mińsk Mazowiecki), czyli mieście 1001 ronda :lol: bardzo czesto spotykam sie z tym że ktoś wjezdza na rondo i skrecajac w lewo wlacza lewy kierunek a przed samym zjazdem prawy. Robimy to po to aby zasygnalizować UWAŻAJ OBJEZDZAM RONDO - NIE WYJEZDZAJ. Jesli jedzie ktos bez kierunku na malych rondach to nie wiadomo czy jedzie prosto czy skreca czy zawraca i czasem ktos wyjedzie, wtedy bum, a tak dojezdzajac do ronda widzisz ze auto na nim bedzie objezdzalo rondo, a nie skrec odrazu w prawo, wiec odrazu ustepujesz mu pierszenstwa jesli to on bedzie pierwszy na rondzie.

Z moich obserwacji to się sprawdza.

A taki mały OT>

Jesli chodzi o mandaty za bok na rondzie, to kiedys na pieknym 2wu pasmowym rondzie w Kielcach, po zrobieniu 2 pełnych kółeczek i wjechaniu w jedna z uliczek przerzucajac auto w druga strone jada bokiem, padłem ofiarą patrolu policji hehe :?

Skonczyło się nie tak strasznie jak myslałem...
0 punktów i 100zł.
A na mandacie mam napisane: "Prowadzenie pojazdu z prędkością nie zapewniającą panowania nad nim." :lol:

PZDR!!

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

maciek3er 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Maj 2008
Skd: WLKP
Wysany: 2009-06-07, 13:09   

w grudniu 2008 zdałem egzamin w WORD Kalisz.

wg instruktora i egzaminaorów trzeba włączać kierunek przed rondem ( o ile skrecam w prawo, lewo lub zawracam ) aby kierujący jadący za mna wiedzieli co mam zamiar zrobic na rondzie

na codzień nikt tego nie stosuje, kilka lat temu nie wymagano tego na egzaminach, jest to jakis świerzy przepis

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-06-07, 15:09   

W przypadku gdy na rondzie małym compactowym lub o jednym pasie używanie lewego uważam za zbyteczne i rozpraszające zazwyczaj lewy zdązy błysnac jeden dwa razy a już wrzucasz prawy zjeżdżajac wieć moim zdaniem bezsens wystarczy zjeżdżajac sygnalizowac prawym i osobiści eisę tego trzymam.
co do skrzyżowań o ruchu okreżnym niekoniecznie przypominających dokłądnie okręg a elipsę czasem sa to dwa połączone ze sobą ronda podobnie jeak dał przykłąd wyżej Yoschi używanie lewego jest jak najbardziej na miescu po pierwsze mijajac pierwszy zjazd kończy się twój pas i chcąc jechać dalej na wprost do następnego zjazdu musisz zmienić pas na lewy bo Twój się skończy i daje to sygnał dla wjeżdżających na rondo o Twoich zamiarach jak i jadącym za tobą.
Niemniej na przykąłdzie jaki dał IPLO wygrał w tym przypadku włacznei lewego jest dopuszczalen ale niepotrzebne.
Co do Lukasa..
LUKAS napisa/a:
A taki mały OT>
Jesli chodzi o mandaty za bok na rondzie, to kiedys na pieknym 2wu pasmowym rondzie w Kielcach, po zrobieniu 2 pełnych kółeczek i wjechaniu w jedna z uliczek przerzucajac auto w druga strone jada bokiem, padłem ofiarą patrolu policji hehe :?
Skonczyło się nie tak strasznie jak myslałem...
0 punktów i 100zł.
A na mandacie mam napisane: "Prowadzenie pojazdu z prędkością nie zapewniającą panowania nad nim." :lol:
PZDR!!

Ja za to samo w Pruszczu dostałem 200 i wpips oznaczony artykułem mniej wiecej o takiej treści"...stwarzanie zagrożenia w ruchu lądowym..." :roll:
Widac chłopaki z resortu zaczynaja się szkolić i znaleźli sposoby na kranie zapędów miejskich drifterów :wink:
inne to kolegi:
po parkingu ...
>używanie pojazdu w sposób zagrażający bezpieczęństwu osoby znajdującej się w nim lub poza nim< codziło im o kibiców kolegi :roll:
Drugi mój z parkingu biedronki naprzeciw osiedla...
>używanie pojazdu na obszarze zabudowanym sposób powodujacy uciążliwości zwiazane z emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem< :lol:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-06-07, 15:28, w caoci zmieniany 1 raz  

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-06-08, 15:59   

właśnie nie wiadomo czemu ludzie powoli tracą umiejętność jazdy po rondzie
u mnie w Katowicach, już lata temu zmodernizowali rondo i dla niektórych niepotrzebnie chyba namalowali przerywane linie przechodzące z ronda na wyjazdy
co nie zmienia faktu, że rondo jest rondem, znaki są, a ja po zewnętrznym pasie (bo jest 2 pasmowe) mogę jeździć aż nie zwymiotuje :)
no i ostatnio tak właśnie jadąc Pan mnie zabrał ze sobą do zjazdu z wewnętrznego pasa..
oczywiście aż do przyjechania policji myślał że ma rację, a ja od tego go nie odwodziłem, później niestety pozbył się wątpliwości, 6 punktów i prawie 500zł :)

ale właśnie na katowickim rondzie(nie wiem czy tylko na tym) ludzie maniakalnie zjeżdżają z wewnętrznego pasa do zjazdu i jak ktoś by chciał poprawić sobie lewy bok to zapraszam :)

mgr inż. Jędrek ;)

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-06-08, 16:37   

center napisa/a:
właśnie nie wiadomo czemu ludzie powoli tracą umiejętność jazdy po rondzie
u mnie w Katowicach, już lata temu zmodernizowali rondo i dla niektórych niepotrzebnie chyba namalowali przerywane linie przechodzące z ronda na wyjazdy
co nie zmienia faktu, że rondo jest rondem, znaki są, a ja po zewnętrznym pasie (bo jest 2 pasmowe) mogę jeździć aż nie zwymiotuje :)
no i ostatnio tak właśnie jadąc Pan mnie zabrał ze sobą do zjazdu z wewnętrznego pasa..
oczywiście aż do przyjechania policji myślał że ma rację, a ja od tego go nie odwodziłem, później niestety pozbył się wątpliwości, 6 punktów i prawie 500zł :)

ale właśnie na katowickim rondzie(nie wiem czy tylko na tym) ludzie maniakalnie zjeżdżają z wewnętrznego pasa do zjazdu i jak ktoś by chciał poprawić sobie lewy bok to zapraszam :)

Nie tracą tylko ich nigdy nie mieli ! Dla mnie każdy przejazd przez rondo to jak runda na destruction derby... uda się czy znowu jakiś debil mi wjedzie w bok :x Jak mam przejechać prosto rondo Babka przy Arkadii to ciśnienie mam zawałowca i zimny pot na plecach... Staram się omijać ronda bocznymi ulicami jeżeli się tylko da.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-06-08, 16:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Misior 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lip 2008
Skd: Prawie Kraków
Wysany: 2009-06-08, 16:59   

JA teraz wlasnie jestem w trakcie oczekiwania na egzamin (zdaje E) i jezdzac na kursie tez byłem uczony ze na rondzie ze swiatlami trzeba wrzucac kierunek w lewo, a przy rondzie bez swiateł wrzucamy kierunek w prawo, przy zjezdzaniu z ronda, po przejechaniu ostatniej ulicy w która nie skrecamy.

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2009-06-08, 18:13   rondo

Witam !! Gwoli ścisłości i stosowanego nazewnictwa trzeba powiedzieć ,że nie ma czegos takiego jak rondo "ze światłami" i "bez świateł" . Rondo jako takie jest zawsze "skrzyzowaniem o ruchu okrężnym " i nie posiada sygnalizacji . Rondo "ze światłami " to najczęściej t.zw. skrzyżowanie z wyspą centralną . Oczywiście jeśli sygnalizacja zostanie wyłączona , a na wszystkich wlotach są znaki "ustąp pierwszeństwa przejazdu" oraz "ruch okrężny" to wtedy mamy faktycznie rondo wraz z wszelkimi konsekwencjami .
Zatem "rondo "ze światlami" jest zwykłym skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną i ze wspomnianą wyspą centralną i oczywiście w chwili gdy sygnalizacja dziala skręt w lewo obowiązkowo należy sygnalizować włączeniem lewego kierunkowskazu.

Należy też zwrócic uwagę ,że na niektórych takich skrzyżowaniach zamiast znaków "ustąp pierwszeństwa " oraz "ruch okrężny" ustala się zasady przejazdu przez skrzyżowanie poprzez ustawienie znaków "droga z pierwszeństwem" i "ustąp pierwszeństwa" i po wyłączeniu sygnalizacji jest to normalne skrzyżowanie mimo istnienia w środku skrzyżowania dużego "ronda" ...............

Istnienie ronda ma sens zwłaszcza jak więcej niż cztery ulice tworzą skrzyżowanie . Kielce w których mieszkam znane były zawsze jako "miasto rond" , lecz tylko jedno skrzyżowanie ma sens jako rondo , gdyz zbiega sie tam 5 ulic.

No i to byłoby na tyle . PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Hroop 
bokiem blepiej..

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2009-06-08, 18:48   

Taki mały OT - u nas w Krakowie panowie przez 30 min dumali nad taryfikatorem i wydumali 850pln i 2pkt (ponoć pomyłka i 8..) a nawet nie zdążyłem porządnego boka trzasnąć.. Zobaczymy co w sądzie z tego wyjdzie..
A wracając do tematu to migacz lewy chyba tylko jestem w stanie zrozumieć jak na środku jest wysepka, ale nic poza uśmiechem u mnie taka sytuacja nie wywołuje na żadnym rondzie - i tak w większości przypadków nikt nie skręca od razu w lewo (w sensie pod prąd)
Pzdr

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-06-08, 18:59   

Hroop napisa/a:
ale nic poza uśmiechem u mnie taka sytuacja nie wywołuje na żadnym rondzie - i tak w większości przypadków nikt nie skręca od razu w lewo (w sensie pod prąd)
Pzdr

Więc spójrz tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=FVKeGaz9SrE
Oto przykład z mojego grodu jedno z większych skrzyżowań o trzech pasach ruchu wokół wyspy ze światłami i tramwajami i takie obrazki są na porzadku dziennym jak jakiś ziemianin spoza grodu pojawi się i pierwszy raz napotka na swej drodze skrzyżowanie z ruchem okreżnym....
Następne Nie rondo chodzi http://www.youtube.com/wa...feature=related
w tym wypadku ale wkleiłem według mnie "MAXIUMUM LEWEL" na obwódówce na tym wjeździe często spotykany manewr... :wow:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-06-08, 19:18, w caoci zmieniany 3 razy  

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-06-08, 20:47   

MARAS napisa/a:

Następne Nie rondo chodzi http://www.youtube.com/wa...feature=related
w tym wypadku ale wkleiłem według mnie "MAXIUMUM LEWEL" na obwódówce na tym wjeździe często spotykany manewr... :wow:

:wow: :shock: :wow: Za coś takiego powinni tym debilom odbierać prawko !

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: