BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał użyć
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-04-13, 15:44   Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał użyć

Gdzie można kupić jakiś odpowiedni materiał z którego można wyciąć uszczelkę o dowolnym kształcie ? Czasami robi się coś w garażu, potem składa się na nowo i okazuje sie ze potrzeba nam uszczelki (np pod obudowe termostatu ) kiedy jest juz 20 w nocy a wszystkie sklepy są zamknięte. To przeciez zadna sztuka kupic odpowiednie tworzywo i odrysowac odpowiedni kształt - tylko jakie tworzywo bedzie do tego najlepsze i gdzie je kupic ?

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-13, 16:15   

kiedys za moich dziecinnych czasów używało sie preszpanu i kleiło na hermetyk, a jak nie było preszpanu to wystarczał dobry karton ( za komuny to byl "blok techniczny").
a do uszcelnienia np. termostatu czy nawet miski olejowej wystarczy karton i towot

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2009-04-13, 17:11   

Niektóre renomowane firmy produkują materiał uszczelkowy w arkuszach. Jak niezapomne to wrzuce jutro nr Reinza.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-04-13, 17:36   

kup dobra mase uszczelniajaca bezoctowa np w czarnym kolorze i po sprawie - nie trzeba docinac zadnych uszczelek. A jak chcesz zeby bylo ladnie to polecam bezbarwne szczeliwko.

Pawel735 

Wysany: 2009-04-13, 18:39   

Chodzi o to, że jeżeli w jakimś miejscu była uszczelka to chciałybym aby po mojej pracy ona nadal tam była a nie masa uszczelniająca.Wiem, że dużo uszczelek można zastąpić masą uszczelniającą i w dzisiejszych autach uszczelnienia oprócz uszczelki głowicy są wykonane przy użyciu masy silikonowej.

Andrzej miałem na myśli właśnie taki materiał uszczelkowy w arkuszach.

Jest taka firma produkująca uszczelki pod zamówienie, np do aut do których nie ma już czesci i oni właśnie korzystaja z takich mat w arkuszach i z nich wycinają odpowiednie wzory.

Ta firma to www.autouszczelki.pl - nie chce ich reklamowac ale jak ktoś wskrzesza jakieś zwłoki w postaci przedwojennego BMW i akurat wywaliło mu uszczelke pod głowicą to ci goście ją dorobią. Zrobią także uszczelki pod kolektory wydechowe i wszelkie inne o dowolnej grubości.

Blondyn 320i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 6 razy
Doczy: 06 Maj 2006
Skd: Łódź
Wysany: 2009-04-14, 07:07   

Materiał w arkuszach do robienia uszczelek to klingieryt. Kiedyś jak jeszcze śmigałem motocyklami japońskimi starszej daty i nie było za bardzo części zamiennych stosowałem samodzielnie robione uszczelki z tego materiału i nie był żadnych problemów, przecieków, itp. Występuje w różnych grubościach i odmianach.
Info:
http://klingieryt.pl/co_to_jest_klingieryt/

Inka 

Pomoga: 1 raz
Doczya: 01 Kwi 2009
Skd: Gliwice
Wysany: 2009-04-14, 07:14   

uszczelkę pod kolektor wydechowy można zrobić z puszki piwa ;) do reszty jest taki specjalny materiał. Jakiś karton z gumą pomieszany. Nie pamiętam teraz nazwy. Być może to jest klingieryt. Wiele razy się przydał i działa do dzisiaj ;)

Pawel735 

Wysany: 2009-04-14, 09:07   

Inka napisa/a:
uszczelkę pod kolektor wydechowy można zrobić z puszki piwa ;)

Inka takie patenty to mogą sobie stosować właściciele golfów dwójków i trójków bo ja sobie nie wyobrażam skręcić barany do głowicy przy pomocy blaszek na których będzie napisane ŻUBR :)

Inka 

Wysany: 2009-04-14, 09:20   

w polonezie to się sprawdziło. Póki co w swoim nie mam zamiaru takich patentów robić ;) pod kolektor wydechowy raczej uszczelki z gumokartonu nie dasz bo się spali zanim z garażu wyjedziesz

Sorki chodziło mi o uszczelkę między kolektor wydechowy a pierwszy tłumik
Ostatnio zmieniony przez Inka 2009-04-14, 09:21, w caoci zmieniany 1 raz  

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-04-14, 20:37   

Inka napisa/a:
Jakiś karton z gumą pomieszany
to coś nazywa się Gambit. W sklepach z hydrauliką olejową najczęściej można go dostać.

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2009-04-14, 20:54   

Dwa nr z Reinza
16-27250-03
16-31990-01

Inka 

Wysany: 2009-04-15, 07:29   

Vindevil napisa/a:
Inka napisa/a:
Jakiś karton z gumą pomieszany
to coś nazywa się Gambit. W sklepach z hydrauliką olejową najczęściej można go dostać.

no o to mi chodziło :) dzięki. Ten materiał świetnie się spisuje jako uszczelka.

Guta 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 4 razy
Doczy: 03 Maj 2007
Wysany: 2009-04-15, 10:09   Re: Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał

Pawel735 napisa/a:
Gdzie można kupić jakiś odpowiedni materiał z którego można wyciąć uszczelkę o dowolnym kształcie ? Czasami robi się coś w garażu, potem składa się na nowo i okazuje sie ze potrzeba nam uszczelki (np pod obudowe termostatu ) kiedy jest juz 20 w nocy a wszystkie sklepy są zamknięte. To przeciez zadna sztuka kupic odpowiednie tworzywo i odrysowac odpowiedni kształt - tylko jakie tworzywo bedzie do tego najlepsze i gdzie je kupic ?

Lokalnie mówiąc sklep "Oring" na rogu zamojskiej i długiej,pan ma arkusze w różnych grubościach :wink:

Pawel735 

Wysany: 2009-04-15, 10:45   Re: Wycięcie uszczelki o dowolnym kształcie - jaki materiał

Guta napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

Lokalnie mówiąc sklep "Oring" na rogu zamojskiej i długiej,pan ma arkusze w różnych grubościach :wink:

Dzięki. Codziennie przechodze obok tego sklepu i nawet nie pomyślałem.Pod latarnią zazwyczaj najciemniej.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: