BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Fenomen aut z "tamtych" lat
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-03-25, 11:34   

valdi80 napisa/a:
Pawel735 napisa/a:
Biorąc pod uwage powyzsze juz podczas produkcji aut konstruktorom przyswieca inny cel niz kiedys. Dzisiaj używanie samochodu przez Kowalskiego ma generować zysk dla koncernu samochodowego ktory to auto wyprodukował

Hello! Kiedyś chodziło im o to, żeby robić samochody charytatywnie ?...

Napewno nie Paweł ale uważam że kiedyś koncerny samochodowe głównie czerpały zyski ze sprzedaży nowych samochodów bardziej niż z ich serwisu. Z pewnością była inna strategia zarobku koncernów pomiędzy tym co mamy dzisiaj a tym co było kiedyś. Rynek samochodowy nie był wtedy tak nasycony i zapchany pojazdami jak to jest dzisiaj.

Nowymi samochodami jeździ się fajnie, jest cicho, przyjemnie, mają klimatyzację, sa mniej męczące niż te stare - ale brakuje im tego polotu prostoty i trudniej jest kierowcy identyfikować się z samochodem.Kiedyś czułeś na kierownicy koła toczące się po jezdni - dzisiaj sporo siłowników czujników i innych wynalazków sprawia, że auto w prowadzeniu przypomina jazdę robotem i niestety będize chyba jeszcze gorzej. Za parę lat producenci pewnie zrezygnują z przekładni kierowniczej - kręcąc kierownicą będizemy sterowali czujnikiem który będzie podawał sygnały do siłowników steruących kierunkiem jazdy pojazdu.Tak jak ktoś wyżej napisał spora część układów i połączń mechanicznych zostanie zastąpiąna rozwiązaniem typu czujnik sterujący- plus siłownik/silnik reakcyjny. Np przy pedale hamulca będzie czujnik w rodzaju potencjometra który w zaleznosci od głebokosci wcisniecia pedału bedzie podawał różny sygnał do elektrycznej pompy hamulcowej.To samo można zrobić ze sprzęgłem,układek kierowniczym, dźwignią zmiany biegów. (część z tych rozwiązań już jest stosowane)

[ Dodano: 2009-03-25, 11:26 ]
ChriS napisa/a:
Paweł zgadzam się z Tobą."Wychowałem się na samochodach "z lat 80-tych i nigdy mnie nie zawiodły,miały drobne mankamenty,ale swoją dość prostą budową dawały możliwość dokształcenia się w motoryzacyjnych zagadnieniach.
Wg mnie elektronika za bardzo wpływa na charakter obecnie produkowanych samochodów.Rozumiem dbałość o środowisko i bezpieczeństwo podróżowania,ale skumulowanie kilkunastu systemów w jednym samochodzie powoduje ,że wzrasta niebezpieczeństwo awarii i co pozostaje ?Tylko serwis -sam już nic nie zdziałasz.
Druga sprawa.Masywność nowych konstrukcji spowodowana testami zderzeniowymi.Grube słupki,wysoko poprowadzona linia okien,to wszystko ma wpływ na to jak usiądziemy za kierownicą to nie czujemy gabarytów samochodu.Do tego jeszcze silne wspomaganie układu kierowniczego(często elektryczne ;/ ) i mamy receptę na cichy,bezpieczny i bezpłciowy samochód który nie daje satysfakcji z prowadzenia i panowania nad samochodem.
W e30 z 1985 roku nie miałem obrotomierza,ale bez problemu można było wyczuć kiedy trzeba zmienić bieg :)

Dobrze powiedziane Krzysiek. Wielu z nas zaczynało swoje pierwsze kroki w mechanice na autach z lat 70/ 80, poznawało jak działają mechanizmy w pojeździe na przykładzie tych aut.
Również masz rację z tymi wysoko poprowadzonymi oknami, i z tym że w nowych autach nie czuyć gabarytów pojazdu. Nawet jak wbijesz głowę w sufit to nie zobaczysz gdzie zaczyna sie maska. Tych którzy nie siedzieli to zapraszam do zajęcia pozycji za kierownicą w samochodzie Alfa Romeo 147. Nie dość że tylna szyba jest bardzo mała to jeszcze w tylnym oparciu kanapy są 3 zagłówki - bardzo ciężko się zorientować z dystansem podczas cofania.Pozatym akurat to auto ma małe szyby boczne umieszczone wysoko.
E30 natomiast jest bardzo dobrze przeszklonym autem. Jest bardzo dobra widocznośc w każdą stronę i przez każdą szybę.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-03-25, 12:40   

Pawel735 napisa/a:
Za parę lat producenci pewnie zrezygnują z przekładni kierowniczej - kręcąc kierownicą będizemy sterowali czujnikiem który będzie podawał sygnały do siłowników steruących kierunkiem jazdy pojazdu.Tak jak ktoś wyżej napisał spora część układów i połączń mechanicznych zostanie zastąpiąna rozwiązaniem typu czujnik sterujący- plus siłownik/silnik reakcyjny. Np przy pedale hamulca będzie czujnik w rodzaju potencjometra który w zaleznosci od głebokosci wcisniecia pedału bedzie podawał różny sygnał do elektrycznej pompy hamulcowej.To samo można zrobić ze sprzęgłem,układek kierowniczym, dźwignią zmiany biegów. (część z tych rozwiązań już jest stosowane)

jak narazie przepisy na tonie pozwola,gdyz w ukl kierowniczym jak i hamulcowym miedzy poszczegolnymi elemetami MUSI byc polączenie mechaniczne, i ewentualnie do tegomogabyc dolozone elementy wspomagania... pozdro

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2009-03-25, 19:10   

raven

Dla mnie auta z duszą produkowane były nie w latach 80-tych ale w 60 i 70, przed nastaniem kryzysu paliwowego i to nie w europie a w USA. Dodge Charger, Chellenger klasyczny Mustang, piękny Thunderbird to były auta w pełni tego słowa znaczeniu - były tworzone nie dla określonych ludzi a dla samej idei pięknego i potężnego samochodu.
A lata 80-te? pewnie mamy sentyment, bo większość z nas jest tym pokoleniem.

Dokładnie tak... zgadzam się w 100%...też mam manie na punkcie muscle car... :prosze:
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

ChriS 
Miłośnik literki M

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2009-03-25, 19:54   

Pawel735 napisa/a:
Tych którzy nie siedzieli to zapraszam do zajęcia pozycji za kierownicą w samochodzie Alfa Romeo 147. Nie dość że tylna szyba jest bardzo mała to jeszcze w tylnym oparciu kanapy są 3 zagłówki - bardzo ciężko się zorientować z dystansem podczas cofania.Pozatym akurat to auto ma małe szyby boczne umieszczone wysoko.

I dlatego w nowych samochodach rosną wymiary lusterek wstecznych,jaki ma to wpływ na estetykę i linię nadwozia chyba nie muszę tłumaczyć.

A w sprawie zarabiania na serwisie.Przykład z dzisiejszego dnia:
W Fiacie Ducato paleta zbiła małą pezesuwaną szybkę odzielającą kabinę od przestrzeni ładunkowej.Miałem taką dorobić,ale widząc,że to nówka na gwarancji wysłałem gościa do serwisu niech kupi sobie oryginalną.Wrócił skwaszony ,bo można kupić w komplecie z ramką za 500zł !
Tyle kosztuje kawałek szkła hartowanego ,1,5 mb uszczelki gumowej i plastikowa prowadnica!Policzyłem koszt wyprodukowania tych elementów nie powinien przekroczyć 50-60zł.Niezły zarobek.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-03-26, 10:00   

I ja się wtrącę. Rozmowa uciekła troszkę na boczny tor , mówicie o awaryjności , kosztach serwisowania itp. Ogólnie to kaszana w wielkim tego słowa znaczeniu z awaryjnością , nie mówiąc o japońskich autach, ale cóż taki rynek. Ludzie lubią luksus i otaczanie się gadzetami i taki trend raczej nie minie. Weźmy choćby kino domowe. Pakują nowe systemy , powiększają ilość wzmacniaczy i można by liczyć bez końca - po co? Przecież do obejrzenia filmu z efektami wystarczy 5 kanałów. Cyfry są ważne. Klient idący po komórę do salonu z reguły patrzy co ma a potem czy da się w ogóle dzwonic , przynajmniej w większości.
Nowe autka fajne , wygodne , ciche , szybkie , bezpieczne , równo poskładane ale czy dowiezie cię z punktu A do punktu B to inna historia - pewnie po drodze się ze trzy razy zj...e hehehe

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-03-26, 11:01   

ChriS napisa/a:
Pawel735 napisa/a:
Tych którzy nie siedzieli to zapraszam do zajęcia pozycji za kierownicą w samochodzie Alfa Romeo 147. Nie dość że tylna szyba jest bardzo mała to jeszcze w tylnym oparciu kanapy są 3 zagłówki - bardzo ciężko się zorientować z dystansem podczas cofania.Pozatym akurat to auto ma małe szyby boczne umieszczone wysoko.

I dlatego w nowych samochodach rosną wymiary lusterek wstecznych,jaki ma to wpływ na estetykę i linię nadwozia chyba nie muszę tłumaczyć.

A w sprawie zarabiania na serwisie.Przykład z dzisiejszego dnia:
W Fiacie Ducato paleta zbiła małą pezesuwaną szybkę odzielającą kabinę od przestrzeni ładunkowej.Miałem taką dorobić,ale widząc,że to nówka na gwarancji wysłałem gościa do serwisu niech kupi sobie oryginalną.Wrócił skwaszony ,bo można kupić w komplecie z ramką za 500zł !
Tyle kosztuje kawałek szkła hartowanego ,1,5 mb uszczelki gumowej i plastikowa prowadnica!Policzyłem koszt wyprodukowania tych elementów nie powinien przekroczyć 50-60zł.Niezły zarobek.

Jak wsiadłem do Alfy Brery to zastanawiałem jak się tym w ogóle da jeździć ? :wow: Tak fatalnej widoczności nie miałem w żadnym samochodzie ! Sama pozycja za kierownicą i układ wnętrza sprawiały wrażenie jakby się siedziało jakoś bokiem :| Wjechać takim samochodem na parking w markecie i czegoś nie obić ? To raczej nie możliwe nawet z czujnikami.

Jeżeli chodzi o lusterka to akurat dobra rzecz że rosną bo np w Beemkach były zawsze jakieś małe i nie udane :evil: W E30 albo E34 widoczność w bocznych płaskich lusterkach jest fatalna ! Po przesiadce z Astry G gdzie widoczność jest świetna o mały włos bym nie miał parę razy dzwona E28 przy zmianie pasa bo martwy punkt jest tak duży. Teraz zmieniłem lusterka na asferyczne i widoczność się poprawiła ale i tak nie jest super.

To prawda że stare samochody były mniej awaryjne niż nowe z powodu znacznie mniejszej ilości elektroniki. Nie powiedziałbym że nowe to szajs bo np Kadett którego mieliśmy w 90 roku rocznik 86 bodajże był na pewno gorszym samochodem od Astry G którą obecnie ujeżdżam. Kadett prowadził się na pewno gorzej i był słabiej wykonany a jeżeli chodzi o awaryjność i rdzę to jest tak samo i K. się nie psuł i Astron :) Czasami przesiadając się z Rekina w Astrona czuję ulgę :oops: I jestem w szoku jak tu wszystko leciutko chodzi :D

Czy zobaczymy za dwadzieścia parę lat na drodze E92 335i ? Wydaje mi się że nie bardzo...

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-03-26, 11:10, w caoci zmieniany 2 razy  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-03-26, 11:39   

a jeździłeś Brerą lub GT? Czy tylko siedziałeś? Ja jeździłem i mi się zaje biście podobało, zarówno w środku, jak i dźwięk V6 oraz osiągi. A zarzucanie braku widoczności w sportowym samochodzie jest kompletnie z czapy :lol: W Murcielago spróbuj :lol:

:spoko:

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-03-26, 11:50   

Łukasz napisa/a:
a jeździłeś Brerą lub GT? Czy tylko siedziałeś? Ja jeździłem i mi się zaje biście podobało, zarówno w środku, jak i dźwięk V6 oraz osiągi. A zarzucanie braku widoczności w sportowym samochodzie jest kompletnie z czapy :lol: W Murcielago spróbuj :lol:

Nie jeździłem, siedziałem kiedyś jak byłem na zakupach bo akurat w GM ją wystawili. Brera to dla mnie cruiser nie sportowy samochód... Każdy zwraca uwagę na coś innego. Mam zamiar spróbować w wakacje z Gallardo więc się podzielę wrażeniami :spoko: Tylko nie jeżdżąc na zakupy a na torze.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-03-26, 11:51, w caoci zmieniany 1 raz  

southOFheaven 
Szydera:>

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-03-26, 12:12   

Łukasz napisa/a:

takimi autami jezdzi sie do przodu a nie do tylu :lol:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: