BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Już od roku jeździmy na światłach mijania przez cały rok.
Autor Wiadomo
G-R-Z-E-Ś 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Mar 2007
Skd: Kraków N-H
Wysany: 2009-02-17, 20:59   

urbi w pełni się z tobą zgadzam :spoko: właśnie o to mi chodzi
ale nie o te twoje Bleck Helle :P :wink:

Było E30 325 Touring , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540IA , E38 740IA :(

Teraz jest WRANGLER , Cooper S, E81 118i :P

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-02-17, 21:00   

Tobi napisa/a:
ubott, są takie warunki i sytuacje na drodze, gdy światła mijania są po prostu zbędne. I tyle. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

polecam słownik wyrazów obcych jak nie wiesz co to jest nadgorliwość :)

pasy bezpieczeństwa też trzeba zapinac ale jak narazie mi sie jeszcze nie przydały wiec w sumie to chyba nie musialem ich nigdy zapinac no nie :lol:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-02-17, 21:11   

Ja tam akurat ten przepis ze światłami popieram. A jak ktoś mówi że większe spalanie, żarówki sie przepalają i częściej trzeba je wymieniać itp. to poproszę o empiryczne dowody bo takowych jeszcze nie widziałem. Pewnie jest tak że faktycznie spalanie wzrasta i większy koszt wymiany żarówek ale O ILE??? o te kilkadziesiąt PLN w skali roku. Według mnie na bezpieczeństwie związanym z lepszą widocznością pojazdów na drodze nie ma co takich ilości oszczędzać.

speed 
Michał

Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2009-02-18, 08:26   

Czy ktoś tu mówi o żarówkach albo o zwiększonym zużyciu paliwa :?:

Co Wy tak do tych żarówek ciągle :?:

Po prostu ze statystyk wynika że nic to nie dało czy jeździmy na światłach czy bez więc przestańcie wciskać przeciwnikom jazdy na światłach że głównym powodem są żarówki albo większe spalanie (0.5l/100km). :!:

Jeśli coś nie daje zamierzonego efektu to po co to stosować :?:

Czujecie się bezpieczniej jeżdżąc na światłach to sobie jeździjcie przecież nikt nie broni.

Every man dies... But not every man really lives...

siwy e-36 
BMW Forever

Doczy: 16 Lip 2006
Skd: SarbinowoPL/WaliaUK
Wysany: 2009-02-18, 10:13   

Co by kto nienapisal, statystyki, artykuly fachowcow jak i tak jestem za jazda na swiatlach przez caly rok 24 na dobe, nawet jesli to niewiele zmienia napewno niepogarsza a pisanie ze sie auto przez to zuzywa czy pali wiecej o 0,5l jest przynajmniej smieszne i ludziom ktorzy tak na to patrza proponuje sie przesiasc na rower albo srodki komunikacji miejskiej. Tyle odemnie. Pozdrawiam

Tobi 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
E36 31i SPRZEDAM!

Doczy: 16 Cze 2008
Skd: Katowice
Wysany: 2009-02-18, 15:01   

kamil.k napisa/a:
Tobi napisa/a:
ubott, są takie warunki i sytuacje na drodze, gdy światła mijania są po prostu zbędne. I tyle. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

polecam słownik wyrazów obcych jak nie wiesz co to jest nadgorliwość :)

pasy bezpieczeństwa też trzeba zapinac ale jak narazie mi sie jeszcze nie przydały wiec w sumie to chyba nie musialem ich nigdy zapinac no nie :lol:

Drogi kolego to ja polecam słownik. :) Po pierwsze nadgorliwość nie jest wyrazem obcym. Po drugie jazda na światłach w ciepły majowy poranek to jest właśnie nadgorliwość.
Co do pasów to oczywiście jest skandalem, żeby był obowiązek ich zapinania. Nadmienię, że i tak bym je zapinał, dla własnego dobra, ale żeby karać wolnego człowieka za to, że sam decyduje o stopniu własnego bezpieczeństwa to także nadgorliwość i zaprzeczenie idei wolnego wyboru wolnego człowieka.

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Wysany: 2009-02-18, 15:10   

Tobi wez pod uwagę ze jak bedziesz wiózł kogoś na tylniej kanapie i on nie bedzie musiał zapiąc pasow to podczas wypadku moze zabić ciebie...

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-18, 15:58   

Zwróć też uwagę, że pasażer może mieć w d... czy jest taki przepis czy nie - w razie czego i tak Ty płacisz. To kierowca mówi, że ktoś ma zapiąć pasy jeśli sobie tego życzy, nie przepis.

Hroop 
bokiem blepiej..

Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2009-02-18, 19:56   

Bez sensu to całe gadanie..
Mentalność i świadomość ludzi jest taka, że bez przepisów sami w życiu by nie wpadli na to żeby włączać światła wtedy gdy to naprawde potrzebne..
Przykład pierwszy z brzegu: Ciepły majowy dzień, jedziesz sobie przez las, masz jakiegoś marudera, bierzesz sie za wyprzedzanie - Trach! z naprzeciwka leci sobie koleś ciemno zielonym, tudzież szarym autem bez światełek, bo przeciez jest ciepły i suchy majowy dzień i to bez sensu żeby światła włączać..
Z tego co mi wiadomo to w przepisach jest adnotacja że jak jesteś w korku i stoisz ileś tam czasu w środku to możesz wyłączyć światła - tylko sie pytam: po co?
Fizycznie niewykonalne jest zapisanie tego inaczej, im bardziej uszczegóławia się prawo - tym więcej sie pojawia luk, niedomówień itp.
Inna sprawa jest taka że naprawde sporo świadomości nam brakuje jako kierowcom (ogólnie) ale naprawde nie rozumiem czemu niektórych tak boli jazda na światłach..
Żeby nie było - do nikogo nie piję teraz :roll:

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-18, 23:47   

No właśnie, że w mentalności i naturze ludzkiej nie leży taki debilizm i brak pomyślunku. To zasrani socjaliści robią z nas niedorozwojów tłumacząc, że oni wiedzą lepiej jak wydać nasze pieniądze - na służbę zdrowia, szkoły, że bez przepisów, kar i mandatów będziemy zachowywać się jak stado bydła. Więcej wiary w człowieka! W tego, który nie będzie chciał być staranowany i w swoim aucie jadąc przez las zapali światła, oraz w tego, który chcąc jechać szybko na trasie też sobie je zapali - dla własnego i innych bezpieczeństwa.

Hroop 
bokiem blepiej..

Wysany: 2009-02-19, 00:04   

Tobi, sęk w tym że właśnie mnóstwo jest osób które na to nie wpadną, codziennie sie z takimi przypadkami spotykam..
Osoby rozsądne i świadome nie mają problemu z tym że jest taki przepis bo nic to w ich przypadku nie zmienia
Dalej natomiast nie widze żadnego konkretnego powodu, dla którego możnaby na ten przepis narzekać, nie chodzi o spalanie, o żarówki więc o co?

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-19, 00:18   

O to, że przepis nakazujący wystawianie ręki za okno przy skręcaniu w lewo też nie wpływał by na spalanie ani na żarówki, ale pytanie PO CO?
Ostatnio zmieniony przez Tobi 2009-02-19, 00:19, w caoci zmieniany 2 razy  

Hroop 
bokiem blepiej..

Wysany: 2009-02-19, 02:50   

Z tego samego powodu, dla którego we współczesnych samochodach mamy migacze, których trzeba uzywać dla bezpieczeństwa własnego i innych..
To tak jakbyś sie komuś wpakował w bok auta bo akurat skręcał, tyle że tego nie zasygnalizował bo "po co"..
tak więc dalej nie rozumiem co komu tak przeszkadza ta jazda na światłach :roll:

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-19, 06:52   

Chyba nie skumałeś do czego zmierzam. Bo są sytuacje, gdzie zapalanie świateł jest równie bez sensu jak wyciąganie ręki w celu zasygnalizowania skrętu.
A jeśli chodzi o konkretne negatywne skutki to oprócz oczywistych czyli zwiększonego spalania, a co za tym idzie zwiększonego negatywnego wpływu na środowisko, to jeszcze jest taki mały szczegół, że zwiększa się liczba wypadków z udziałem pieszych, bo oni nie mają świateł. Niestety tak to działa, dlatego Austria wycofała się z tego durnego pomysłu, z pewnością nie bez powodu, a kraje typu Niemcy czy Wielka Brytania w ogóle nie wprowadzają tego idiotyzmu u siebie.
W ogóle ten pomysł jest poroniony, bo na światłach przez cały rok niezależnie od terenu zabudowanego czy poza, jeździ się jeszcze tylko na Słowacji i w Skandynawii, przy czym w Skandynawii używa się świateł dziennych. Ale my oczywiście musimy być bardziej papiescy od Papieża i jeździć przez cały rok na światłach mijania. Bez celu.

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-02-19, 13:02   

ehhh a ja i tak zawsze jeździłem na swiatłach....

cichecki0511 

Wysany: 2009-02-19, 21:21   

speed napisa/a:
Czy ktoś tu mówi o żarówkach albo o zwiększonym zużyciu paliwa :?:

Tobi napisa/a:
A jeśli chodzi o konkretne negatywne skutki to oprócz oczywistych czyli zwiększonego spalania

:D argument z żarówkami też już się pojawił

Tobi napisa/a:
A jeśli chodzi o konkretne negatywne skutki to oprócz oczywistych czyli zwiększonego spalania, a co za tym idzie zwiększonego negatywnego wpływu na środowisko

Jeśli tak bardzo drażni Cię większe zanieczyszczanie środowiska powodowane przez zwiększone spalanie - związane z ciągłą jazdą na światłach to pewnie też nie masz radia w samochodzie czy nie używasz klimy (jeśli masz) itp. :wink: Bez przesady.

Sprawa jest prosta, samochód jadący na światłach jest lepiej widoczny na drodze, bez względu czy jest to słoneczny dzień czy czarna jak d..a murzyna noc i nikt o zdrowych zmysłach nie będzie tego negował.

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-19, 21:39   

No no, sami eksperci. Gdyby to był taki superpomysł to chyba wpadli by na to Amerykanie, Japończycy, miliard Chińczyków, Niemcy, Brytyjczycy itd. Ale chyba jednak nie jest.
Jazda na światłach przez cały rok powoduje więcej wypadków
Politycy Platformy Obywatelskiej planują wycofanie się (zamierza to zrobić wiele innych krajów UE) z ubiegłorocznej niefortunnej nowelizacji zmuszającej nas do świecenia na drogach przez cały rok. To może być początek prawdziwej rewolucji. Według ekspertów, przede wszystkim należy ograniczyć liczbę znaków stawianych przy drogach, gdyż zamiast ułatwiać jazdę, wprowadzają chaos.
Ostatnio zmieniony przez Tobi 2009-02-19, 21:40, w caoci zmieniany 1 raz  

cichecki0511 

Wysany: 2009-02-19, 22:06   

Ale dla czego zawsze musimy patrzeć na innych, swojego zdania mieć nie można :?: Co niby wszyscy są lepsi czy jak :?:

Dopóki nie pokażą bezpośredniego związku między jazdą na światłach przez 24h a liczbą wypadków to ja w to nie uwierzę, bo to po porostu kupy się nie trzyma. Według mnie jakiś inny czynnik (uprzedzam że nie mam pojęcia jaki) spowodował że akurat wzrosła liczba wypadków w tym okresie, poza tym nie jest powiedziane jakiego rodzaju to były wypadki - może mamy więcej pijanych za kierownicą na przykład.

Tobi, widzę że jesteś twardym przeciwnikiem jazdy na światłach całą dobę ale twoja odpowiedź jest wymijająca więc powtórzę - czy zaprzeczysz że "samochód jadący na światłach jest lepiej widoczny na drodze, bez względu czy jest to słoneczny dzień czy czarna jak d..a murzyna noc" ?

[ Dodano: 2009-02-19, 22:08 ]
Tobi napisa/a:
Według ekspertów, przede wszystkim należy ograniczyć liczbę znaków stawianych przy drogach, gdyż zamiast ułatwiać jazdę, wprowadzają chaos

To też może być powodem wzrostu liczby wypadków a nie światła.

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-19, 22:24   

Samochód jadący na światłach jest lepiej widoczny, ale rowerzysta czy pieszy słabiej! Podświadomie zaczynamy zwracać uwagę na światła, a nie na obiekty. Dlatego czasem dopiero w ostatniej chwili dostrzegamy auto, które jedzie bez świateł - o ile akurat nie wyprzedzamy, to pół biedy. Przyzwyczajamy się do bez powodu włączonych całą dobę i cały rok świateł i tracimy czujność. Właśnie dlatego kraje się wycofują z tej głupoty - wzrosła ilość wypadków z udziałem pieszych.

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2009-02-23, 22:23   

http://wiadomosci.onet.pl/1922087,11,item.html

tak samo pewnie jak te swiatla nam pomoze ....

niech kur...de o drogach pomysla a nie jakies gowna co chwile to nowe

Dixi 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Lut 2006
Skd: Gdynia
Wysany: 2009-02-23, 22:28   

A ja tam zawsze paliłem i tyle :)
Czy zmniejsza wypadki czy nie, mi to wisi... za to teraz nie widuje aut jadących ciemną drogą bez świateł, nie widuje aut bez świateł wieczorami, itd. itp. Przed tym przepisem wielu debili, najczęściej w wakacje w sumie, nie zapali świateł bo oni jeszcze widzą więc ich też pewnie widać.... mnie się ten przepis baardzo podoba i jestem za :spoko:
E32 750i 09/1991
www.e12e28.pl

cichecki0511 

Wysany: 2009-02-23, 22:40   

Tobi napisa/a:
wzrosła ilość wypadków z udziałem pieszych

A możesz to jakoś poprzeć dowodami, że to ma jakiś związek z jazdą na światłach. Przestudiowałem wyniki raportów policyjnych (nie ukrywam że gdyby nie Tobi nigdy bym tego nie zrobił) i z nich nic takiego nie wynika. Widać w nich natomiast że wzrosła liczba aut na drogach i też można to wiązać z większą liczbą wypadków z udziałem pieszych (bo przed wprowadzeniem przepisu też było ich dużo). A w związku z tym co? Zakazać kupowania aut.

Poza tym z raportów policji wynika że 90% wypadków z udziałem pieszych spowodowanych jest nagłym wtargnięciem na jezdnię bądź przechodzeniem w niedozwolonych miejscach a to z kolei nie ma żadnego związku z jazdą na światłach przez cały rok, wręcz przeciwnie, pieszy łatwiej dostrzeże samochód na światłach :wink:

Żeby nie było że jestem gołosłowny, raporty można poczytać tu:
http://www.policja.pl/portal/pol/8/

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Wysany: 2009-02-23, 23:05   

tobi też chętnie posłucham dobrych argumentów dlaczego nie
bo argument że wzrasta spalanie i jest to ekologicznie "be" patrząc na to że jeździsz 17letnią beemką która tyle CO2 wydala w powietrze co huta katowice to cienki argument :)

mgr inż. Jędrek ;)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2009-02-24, 18:04   

Z mojego doświadczenia wiem że pieszy widżąc auto jadące z włżczonymi światłami (niezależnie od pory dnia)zawsze jest przekonany iż kierowca go dobrze i z daleka widzi - nic bardziej mylnego.
Co do rowerzystów to już się sytuacja poprawia - pojawiają się coraz częściej odblaski i lampki zapalone - obowiązkowe przecież przez cała dobę dla jednośladów.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: