BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jakie CB radio
Autor Wiadomo
valdi80 

Pomg: 6 razy
Doczy: 09 Maj 2007
Skd: Topolany
Wysany: 2008-05-06, 15:20   

fileo napisa/a:
Kompedium wiedzy - www.cb-radio.pl

Z doswiadczenia:
Radia: President/Uniden
Anteny - z daleka od Hustlera i Presidenta Georgia.
Najlepsze anteny: wszystkie które zestroją się na 1.1 na twoim aucie.
Im dłużej tym lepiej.

Kolega chyba nie sugeruje, że Georgii nie da się zestroić na 1.1 ?... Ja do tej listy dodałbym 18-244 Midland i wszystko no-name.

nitrus 
Łukasz

Doczy: 26 Lis 2005
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-05-06, 15:30   

Ma ktoś z Was na tylniej klapie antene o dlugości 1m? Ja mam ml-145 i jego dłogość (150cm) jest czasem uciażliwa. Zastanawiałem sie nad sirio as-100. Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony przez nitrus 2008-05-06, 22:47, w caoci zmieniany 1 raz  

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2008-05-06, 16:10   

ja mam 1m i mnie denerwuje hehe :)

kiloff 

Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2008-05-06, 17:30   

wiec postanowione - HARRY II ASC + SIRIO as-100 .. za radio 540, za antene 140 .. moze i nie okazja cenowa ale przynajmniej z gwarancja na miejscu a nie allegro .. ;)

www.system.mimbu.pl

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-05-06, 20:49   

kiloff, zastanow sie jeszcze nad antena... i tak bedziesz musial zdejmowac z bagaznika i tak... wybralbym jednak ML145... roznica w cenie nie duza...

kiloff 

Wysany: 2008-05-06, 21:41   

jaqub, ale 150cm to strasznie duzo ... ojciec ma 1m, tylko tyle ze na stale i na dachu i mu wystarcza ..

www.system.mimbu.pl

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-05-07, 07:26   

Jezeli nie musisz miec nowego radia ( bo wszystko co teraz nowe robione to szmelc bo masowka jak diabli) to znajdz sobie w bardzo ladnym stanie Alana 18 jest malym i idealnym radiem do samochodu nieporownywalny dziwek z glosnika w porownaniu z innymi radiami bardzo selektywne radio nie zbiera smieci wygodne pokretlo od kanalow po prostu bez zbednych bajerow ............. a jak masz miejsce i kase to tylko presydent Lincoln ja od 4 lat uzywam lincolna w samochodzi ewczesnij mialem na stacji w domu kilka sztuk jest idelanym radiem .........

kiloff 

Wysany: 2008-05-07, 07:57   

Cytat:
Jezeli nie musisz miec nowego radia ( bo wszystko co teraz nowe robione to szmelc bo masowka jak diabli) to znajdz sobie w bardzo ladnym stanie Alana 18 jest malym i idealnym radiem do samochodu nieporownywalny dziwek z glosnika w porownaniu z innymi radiami bardzo selektywne radio nie zbiera smieci wygodne pokretlo od kanalow po prostu bez zbednych bajerow ............. a jak masz miejsce i kase to tylko presydent Lincoln ja od 4 lat uzywam lincolna w samochodzi ewczesnij mialem na stacji w domu kilka sztuk jest idelanym radiem .........

xeon u mnie lincoln odpada - chyba sam wiesz ile jest miejsca w E36, a co do uzywki .. hmm .. nie mam czasu juz szukac .. jutro jade na montaz radia bo w piatek do przejechania przez pol polski (600km) ... ;)

www.system.mimbu.pl

fileo 
PowerOfDreams

Doczy: 26 Sty 2006
Skd: WA
Wysany: 2008-05-08, 20:12   

nitrus napisa/a:
Ma ktoś z Was na tylniej klapie antene o dlugości 1m? Ja mam ml-145 i jego dłogość (150cm) jest czasem uciażliwa. Zastanawiałem sie nad sirio as-100. Co o tym myślicie?

Sirio as100 stroi się na magnesie bardzo dobrze. Słabo na uchwycie stałym. Działa bardzo dobrze, najlepiej jak jest na dachu nie na klapie.

U mnie w hondzie mam ją na stałym uchwycie na klapie w sedanie i jest czysto (mam garaż na 2,02 wysokości). Zestroiła się na 1,7 - jak na uchwyt to ok.

Stroiłem ich klika i wszystkie stroją się książkowo.

- plynu do spryskiwacza

"... zabijać komary bocznymi szybami - bezcenne ..."

jaqub 

Wysany: 2008-05-08, 20:42   

nitrus napisa/a:
Ja mam ml-145 i jego dłogość (150cm) jest czasem uciażliwa.

MLka ma kozacka sprezyne i mozna majac ja na dachu mozna bez stresu ladowac sie na parkingi podziemne... :drunk:

nitrus 
Łukasz

Doczy: 26 Lis 2005
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-05-08, 20:56   

No ja np muszę mieć antenę na tylniej klapie bo mam coupe z drzwiami bez ramek. Wiem że na dachu trochę lepiej by odbierała.

kiloff 

Wysany: 2008-05-08, 22:35   

dzisiaj wyladowal u mnie Harry II ASC i sirio as-100 (magnes na bagazniku), pierwsze wrazenia -radyjko fajne bo sie zmiescilo pod podlokietnik, wiecej wrazen zapewne jak objade toronto ..

www.system.mimbu.pl

KML 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Mar 2008
Skd: Warszawa/Natolin
Wysany: 2008-06-01, 23:32   

Czy radyjka macie pomontowane na stałe czy luzem, chciałem zamontować uchwyt od strony pasażera, ale po zdięciu radia ten kawał blachy beznadziejnie wygląda i szpeci auto. Narazie leży sobie między siedzeniami w tej wnęce, ale obsługa jest troszke uciązliwa, jak macie jakieś fotki pomontowanych radyjek to zapodajcie.

Jak robicie z zasilaniem, idzie z zapalniczki czy montujecie jakieś osobne gniazda, mnie denerwuje zawsze zwój kabli i chce poprowadzić jakieś osobne zasilanie.

jaqub 

Wysany: 2008-06-02, 08:17   

KML, ja gdzies kiedys wrzucalem fotke montazu radia na rzep'A, w zasadzie sie sprawdzalo, trzeba tylko dobry rzep (szeroki) kupic w pasmanteri (taki sklep dla kobitek z guzikammi i innymi duperelami krawieckimi)...

KML 

Wysany: 2008-06-02, 18:26   

No własnie też na to wpadłem, żep już zawinołem z pracy :roll: zaraz biore się za montaż :spoko:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2008-06-02, 21:37   

Ja mialem pusta wneke po radiu (nie chce inwestowac kasy w sprzet audio, a jak mam kupic jakies bazarowe badziewie, to wole go nie miec wcale) i wlasnie tam zamontowalem CB i z czystym sumieniem moge polecic takie rozwiazanie - to jest naprawde najlepsze i najwygodniejsze miejsce. Do tego zwykly wieszak na mikrofon za 5 zl i jak dla mnie jest idealnie. Radio jest pod reka, nie placza sie zadne kable, wszystko wyglada estetycznie i nie sprawia wrazenia wielkiej prowizorki. Wzorowa ergonomia i wygoda, w czasie jazdy nie ma zadnych problemow z obsluga radia - w kazdej chwili dobrze widoczny wyswietlacz i pokretla, mikrofon nie wala sie po kabinie, zawsze jest na swoim miejscu. W porownaniu z radiem miedzy fotelami to po prostu niebo a ziemia, wczesniej zeby np zmienic kanal musialem zagladac miedzy fotele, co przy szybkiej jezdzie nie bylo zbyt wygodne ani tym bardziej bezpieczne, do tego wiecznie placzacy sie przy dzwigni zmiany biegow kabel od zasilania ktory czasem zdazalo mi sie rozlaczyc przy zmianie biegow, stlumiony dzwiek itd, no i walajacy sie po aucie mikrofon ktory wlasnie wtedy gdy byl potrzebny gdzies sie zawieruszal.(wieszak w kratce przy radiu w tym miejscu to nieporozumienie, nie sprawdzil sie, musial bym nawiercic otwory w konsoli przy hamulcu recznym). Rozwiazanie z rzepem niewiele lepsze, do tego w zglebionym aucie na dziurach zdarzalo sie odpadniecie radia (zamocowane na 2 szerokich tasmach).
Jesli ktos jest w stanie zrezygnowac ze zwyklego radia FM, to polecam takie rozwiazanie. Tak to wyglada u mnie:

A tak wyglada sama ramka (mozna dobrac do praktycznie kazdego spotykanego u nas radia):
http://www.allegro.pl/ite...ti_jakosc_.html

Zasilanie podlaczylem do instalacji radiowej - dokupilem przejsciowke BMW - ISO, podlaczylem ja do fabrycznej instalacji radiowej, zbedne przewody po prostu obcialem, a kable zasilajace zakonczylem konektorami (w calosci izolowanymi), tak samo jak przewody wychodzace z radia. Wtyk do gniazda zapalniczki zakonczylem takimi samymi konektorami, wiec w razie potrzeby przelozenia radia do innego auta moge szybko i bezproblemowo podlaczyc je pod zapalniczke.

Polecam rowniez podlaczenie zewnetrznego glosnika (ja uzywam Presidenta HP-2). Roznica w porownaniu z fabrycznym glosnikiem zamontowanym w radiu (nawet jesli nie jest zakryty lub skierowany do wnetrza konsoli jak u mnie) jest bardzo wyrazna, znacznie poprawil sie komfort odsluchu i zrozumialosc stacji nadajacych z wiekszej odleglosci czy przez zaklucenia, radio przestalo nieprzyjemnie skrzeczec, glos jest bardziej naturalny i mniej meczacy. Po prostu lepiej i wyrazniej wszystko slychac, do tego mozna skierowac glosnik prosto na siebie, nie trzeba sie wsluchiwac i meczyc ze skrzeczacym radiem. Jesli ktos bylby zainteresowany, to polecam Presidenta HP-1 lub HP-2 (ten sam glosnik, rozni sie tylko obudowa) lub glosniki z zestawow glosnomowiacych Nokii, np HFS-12 (glosniki z zestawow przeznaczone sa do tego samego pasma i swietnie spisuja sie w roli glosnikow do CB). Te glosniki kosztuja grosze, ja pol roku temu za Presidenta dalem 40 zl, HFS-12 Nokii w tej chwili na allegra sa po ok 30 zl, a mozna dostac nawet taniej. Przy takich cenach nie warto kombinowac z jakims badziewiem w rodzaju Faruna itp - szkoda pieniedzy, lepiej kupic porzadny markowy glosnik ktory kosztuje prawie tyle samo.»
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90
Ostatnio zmieniony przez Bruner 2008-06-02, 21:45, w caoci zmieniany 2 razy  

KML 

Wysany: 2008-06-02, 22:38   

Wywalenie audio nie wchodzi w gre, ostatecznie zdecydowałem się na zamocowanie po lewej stronie kierownicy jak większość.
Rzep żeczywiście chyba wyleci, bo o ile sam w sobie trzyma dobrze to jego klej jest słabszy i czasami odkleja się cała taśma, na wertepach pewnie będzie odpadało samo.

Ostatecznie zamocuje tam orginalny uchwyt, przewód anteny poprowadziłem pod wykładziną i listwami lewego progu, wogóle go nie widać.
Chcę jeszcze zrobić jakieś osobne zasilanie aby właśnie kabel zasilający mi się nie plątał i by mieć wolne gniazdo zapalniczki np. do telefonu lub GPS-a.

[ Dodano: 2008-06-03, 22:41 ]
Czy ktoś przerabiał temat łączenia kabla antenowego za pomocą beczki?
Chodzi o to że mam pociągnięty kabel pod wykładziną i progami i np. mam 2 antenki i raz chce jeździć z jedną, a raz z drugą to wymyśliłem aby na kablu w bagażniku zarobić końcówke i łączyć ja z anteną za pomocą beczki.
Kabel antenowy oczywiśce bym skrócił aby długość była standartowa 4,5 - 5 m, tylko czy to łączenie nie wpłynie na zasięg i jakość odbioru?

Bartas 
///M3 E36 FAN

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Wrz 2007
Skd: Zielonka k. Wawy
Wysany: 2008-09-23, 19:05   

Odkopię troszeczkę temat.

Zamierzam kupić CB Radio, Presidenta model Johnny II ASC i teraz zależy mi na "krótkiej" antenie, nie chcę wozić metrowego czy półtora metrowego bata na klapie bagażnika. Jak wygląda sprawa zasięgu przy takiej antenie i jaką antenę (producent i model) polecacie :?:
Pozdro

jaqub 

Wysany: 2008-09-23, 20:20   

Bartas napisa/a:
teraz zależy mi na "krótkiej" antenie, nie chcę wozić metrowego czy półtora metrowego bata na klapie bagażnika. Jak wygląda sprawa zasięgu przy takiej antenie i jaką antenę (producent i model) polecacie

im krotsza antena tym zasieg marniejszy... jak jeszcze postawisz cos co ma mniej jak metr na tylnej klapie to zasieg bedzie bardziej niz niezadowalajacy... ja mialem MLKe 1.5 m na srodku dachu a kolega taki szit jakis " 18-244 Midland " na klapie w coupe e36 ja jechalen na poczatku kolumny a on na koncu (ok 30 aut) i momentami zupelnie go nie slyszalem...

valdi80 

Pomg: 6 razy
Doczy: 09 Maj 2007
Skd: Topolany
Wysany: 2008-09-23, 20:43   

Wg mnie już metrowa antena na klapie to pomyłka, jak latasz za granicę to kup Harrego, nie Johnnego.

Toots 

Doczy: 03 Maj 2006
Skd: Głogów
Wysany: 2008-09-23, 21:03   

a ja mam troszkę inne pytanie

Czy ktoś z użytkowników ma cb i xenony (hidy)? I czy macie zakłócenia na cb?
Ponieważ jak ja włączę xenony to niestety mam zakłócenia na cb, a co ciekawsze to jak włączę silnik to tez mam zakłócenia tzn. radio reaguje na dodawanie gazu.
Czy miał ktoś z czymś takim styczność i czy można się tego jakoś pozbyć?
Aha jeżeli chodzi gdzie mam cb to umieściłem je w tunelu za przednia popielniczka.

jaqub 

Wysany: 2008-09-23, 21:08   

Toots, starsze HIDY powoduja pewne zaklocenia ale nie ma tragedi ( przynajmniej u mnie) chwilke jak popracuja to zaklocenia sa juz porownywalne do tych z przed wlaczenia swiatel... co do zaklocen od silnika to mozna jakies filtry stosowac...

G-R-Z-E-Ś 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Mar 2007
Skd: Kraków N-H
Wysany: 2008-09-23, 22:12   

Dowiedziałem się od gościa który zajmuje się montażem CB że jak podepniesz radyjko bezpośrednio do akumulatora oczywiście z zabezpieczeniem ( bezpiecznik ) na radyjku słychać o wiele mniej zakłóceń !

A co do antenki krótkiej to jest President Missouri antenka sprawdzona i tez była zamocowana w E46 na bagażniku i dobrze się sprawowała oczywiście z radyjkiem President Johnny II , naprawdę tą antenkę oczywiście z krótkich można polecić :wink:

http://allegro.pl/item435...kosc_sklep.html

Było E30 325 Touring , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540IA , E38 740IA :(

Teraz jest WRANGLER , Cooper S, E81 118i :P

Bartas 
///M3 E36 FAN

Doczy: 16 Wrz 2007
Skd: Zielonka k. Wawy
Wysany: 2008-09-23, 23:08   

Co myślicie o takim połączeniu? :

Antena President OHIO i do tego Radio President Johnny II ASC ??

Za granicę nie latam, co najwyżej czasami w PL na urlop czy coś w tym stylu. Antenka chyba z wyższej półki więc powinna jak na swój skromny rozmiar nieźle zbierać fale...

High-Tech 
///HTT

Pomg: 2 razy
Doczy: 12 Lis 2005
Skd: Modlin Twierdza
Wysany: 2008-09-23, 23:21   

Bartas - z tego co widzę, to ten president to stary znajomy UNIDEN.

Ja ostatnio kupiłem to cudo ;-) )

http://allegro.pl/item436...v_vat_w_wa.html

i jak narazie nie mogę narzekać.

pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych