Wysany: 2008-08-18, 23:39 Jakie opony na Borbet A??
Witam! Mam drobny problem z doborem opon, a konkretnie z ich dostępnościa. Niedawno zakupiłem, wszystkim doskonale znane, poczciwe borbetki A. Dwie sztuki 9x16 i dwie 7,5x16. Na szersze naciągnąłem oponki 215/40 r16. Mówiono mi, że w takim układzie z przodu powinny byc 205/40. W innym wypadku przód będzie wyżej. Niestety nigdzie nie mogę znalezc opon 205/40 Chodzi i używki. W związku z powyższym mam pytanie. Czy istnieje jakieś rozwiązanie tej sytuacji? Można powiedzmy założyc do przodu 195 o wysokim profilu? Czy jak założę do przodu np. 205/45 (dużo łatwiej je dostac) to czy będzie widoczna różnica? Może jakieś inne propozycje? Każda rada może się przydac
Proszę o porady. Pozdrawiam
na przód ładuj 195/40 na tył 215/35 ale możesz ich trochę poszukać, ja bym na wszystkie koła ładował 195/45 z tym że z jakiegoś szerokiego producenta, np. Uniroyal rainsport R1 albo conti sport contact 2.
_________________ Uwaga! Zachodzi przy skręcie.
Bilstein B12 on board.
1/4 mili w bmw jest jak lowienie ryb z dziwka...jest fajnie ale nie do tego służy.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
[ Dodano: 2008-08-24, 11:40 ]
to nie golf.... 195/40 i 215/35 jest za niska, jak nie będzie gleby to ci sie koło zgubi w aucie
Daj spokuj Barabus. Jak nie będzie gleby to i nawet 215/40 się pogubi. standard to 215/40 na 9j a ciezko trafić na producenta co robi dobrą gumę w tym rozmiarze, chodzi mi o wąskiego producenta, bo weź zasadź uniroyala 215 to będzie tragdia.
Bilstein B12 on board.
1/4 mili w bmw jest jak lowienie ryb z dziwka...jest fajnie ale nie do tego służy.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Jak nie będzie gleby to i nawet 215/40 się pogubi.
Autko mam zglebione (60/40) , więc nie powinno byc problemu. Bardziej nurtuje mnie kwestia szlifowania oponami o nadkola Jest nisko ale obawiam się, że nie dośc sztywno. Z przodu powinno byc ok.
slawo napisa/a:
toyo proxes....tylko i wylacznie!!! hihih
Niestety na nowe Toyo proxes mnie nie stac a z używkami się nie spotkałem. Po długich poszukiwaniach udało mi się dostac oponki 205/40 Nankang ultra sport ns-II. Pierwsze słyszę o czymś takim, ale ważne że jest rozmiar dobry i opony w db stanie Spotkaliście się już z tą firmą wcześniej
Pozdro
60/40 to jeszcze nie gleba, wiec jak założysz 195/40 i 215/35 to będzie prześwit między oponą a nadkolem ze może głowa ci sie nawet zmieścić
ja dobrze radzę, a nie nakłaniam
Tutaj się zgodzę w 100%.
Bilstein B12 on board.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
W końcu udało się postawic moje etrzydzieści na koła Wygląda to tak:
Opony: tył 215/40- yokohama przód 205/40- nankang
Teraz widzę, że przydało by się doglebic jeszcze przód ale wszystko w swoim czasie Mam w planach wstawiac m20b25 więc i tak będzie konieczna gruba laga i springi do 6- ciu garów. Generalnie jestem zadowolony z efektu. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Pozdrawiam