BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
abonament RTV

płacę abonament RTV?
tak
8%
 8%  [ 3 ]
nie
91%
 91%  [ 34 ]
Gosowa: 37
Wszystkich Gosw: 37

Autor Wiadomo
center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2008-06-19, 00:32   abonament RTV

jak w temacie, płacicie za abonament RTV?
ja już dostałem 1 upomnienie i zastanawiam się co dalej, ktoś jest na jakimś późniejszym etapie niż nie płacenie 1 rok?
przy okazji jakaś dywagacja na temat płacenia/nie płacenia będzie wskazana :)

mgr inż. Jędrek ;)

beema-club 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Maj 2008
Skd: tajemnica
Wysany: 2008-06-19, 01:18   

teraz przyjdzie do Ciebie komornik i zabierze telewizor, sprzeda za 1/4 ceny i to co zostanie po opłaceniu abonamentu dostaniesz z powrotem

a jak się będziesz stawiał, to komornik będzie zmuszony użyć dodatkowych środków, które oczywiście obciążą Twój rachunek i jeśli nadwyżka nie wystarczy (a pewnie się o to postara), to zabierze też parę innych rzeczy

tak, czy siak masz ****
Ostatnio zmieniony przez center 2008-06-19, 07:17, w caoci zmieniany 1 raz  

Shreku 

Pomg: 6 razy
Doczy: 18 Kwi 2006
Skd: Warszawa/Hrubieszów
Wysany: 2008-06-19, 01:18   

nie używam tv i nie płacę :]

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-06-19, 08:44   

trzeba było nie rejestrowac :wink: teraz najwyżej możesz napisac pismo że chcesz wyrejestrowac bo już dawno nie masz telewizora :wink:

RySiOtm 
BieM Lover

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2007
Skd: TieM
Wysany: 2008-06-19, 08:53   

a ja powiem tak. moi rodzice nie placa abonamentu RTV juz kupe lat i za kazdym razem dostaja TYLKO upomnienie... zadnego komornik ani nic. a nie placa dlatego ze maja cyfre+ wiec nie korzystaja z tv z anteny siatkowej, a 1 2 i 3 maja z cyfry. ;] takze nie przejmuj sie tym upomnieniem... mozesz je wyrzucic lub zachowac jesli chcesz
Ostatnio zmieniony przez RySiOtm 2008-06-19, 08:54, w caoci zmieniany 1 raz  

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-06-19, 09:41   

RySiOtm napisa/a:
a 1 2 i 3 maja z cyfry

czy masz kabel czy sat i tak masz obowiazek placic...

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2008-06-19, 09:45   

ja nie płace bo nie oglądam telewizor stoi zakurzony chyba z rok nie włączany
jak chcę cos obejrzeć to itvp.pl :)

paradoxx 

Pomg: 1 raz
Doczy: 09 Lip 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2008-06-19, 10:42   

nie płacę chociaż oglądam i słucham. wg mnie pieniądze z abonamentu nie powinny iść na programy typu "gwiazdy cośtam gdzieśtam" (sory ale nie pamiętam jak się nazywa).

gdyby ta kasa szła na programy alternatywne w TV lub radio to bym płacił bo je lubię.

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2008-06-19, 11:46   

a ja mam 3 TV, 1 radio i 2 samochody z radiem i mam abo w głębokim poważaniu bo gdyby z TVP i Polskim radiu nie było reklam to się zgodzę, ale skoro mają reklamy i stać ich na Lisa i Lisice za 100tyś zł co miesiąc to widać na biednego nie trafiło, a produkcje polskiej kinematografii i tak pochodzą z funduszy prywatnych, tak więc abo mówię STOP :!:
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-06-19, 11:51   

Kruczek napisa/a:
ja nie płace bo nie oglądam telewizor stoi zakurzony chyba z rok nie włączany
jak chcę cos obejrzeć to itvp.pl :)

Abonament płaci się od POSIADANIA odbiornika tv, nie od oglądania tv :P
(co samo w sobie jest imho podstawą do uznania przepisu nakładającego taki obowiązek za niezgodny z konstytucją)
Chory układ, płacę za coś, z czego nie korzystam. Tym bardziej, ze tvp to DNO, a jedyną misją, jaką realizuje, jest misja wydawania pieniędzy podatników.
paradoxx napisa/a:
nie płacę chociaż oglądam i słucham. wg mnie pieniądze z abonamentu nie powinny iść na programy typu "gwiazdy cośtam gdzieśtam" (sory ale nie pamiętam jak się nazywa).

yoshi napisa/a:
a ja mam 3 TV, 1 radio i 2 samochody z radiem i mam abo w głębokim poważaniu bo gdyby z TVP i Polskim radiu nie było reklam to się zgodzę, ale skoro mają reklamy i stać ich na Lisa i Lisice za 100tyś zł co miesiąc to widać na biednego nie trafiło, a produkcje polskiej kinematografii i tak pochodzą z funduszy prywatnych, tak więc abo mówię STOP :!:

Dobrze prawią, polać im :drunk:
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2008-06-19, 11:53, w caoci zmieniany 1 raz  

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-06-19, 16:52   

Osobiście nie oglądam TV, ale moi rodzice są telemaniakami. Nigdy nic nie przyszło do płacenia ani nikt się o to nie prosił. Abonament za oglądanie gwiazdy śpiewają na lodzie czy jaka to melodia m jak masakra i tym podobnych produkcji to jest poprostu rozbój w biały dzień.

Fakt faktem np radio Euro, czyli byłe radio BIS utrzymuje się właściwie tylko z abonamentu. Likwidacja abonamentu oznacza likwidację tej stacji. Ostatniej ogólnopolskiej ostoi polskiej muzyki alternatywnej i niekomercyjnej......

Taka ciekawostka. W Niemczech ściągalność abonamentu radiowo-telewizyjnego wynosi 95% :lol:

E30 + E91

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2008-06-21, 11:35   

ja place za syfre i starczy ;) - a poza tym wspieram aktywnie Radio Maryja wiec juz w ogole jestem nietykalny...

center 

Wysany: 2008-06-21, 12:26   

a macie wyrejestrowane TV, czy po prostu nie płacicie :)
nie ma co, przekonaliście mnie w moim postanowieniu nie płacenia, jak wpadnie do mnie komornik to mam nadzieje pomożecie :lol: :lol: :lol: :lol:

mgr inż. Jędrek ;)

BM 6 

Pomoga: 7 razy
Doczya: 23 Pa 2004
Skd: Radom
Wysany: 2008-06-21, 14:11   

center napisa/a:
a macie wyrejestrowane TV, czy po prostu nie płacicie :)

Słyszałam, że ostatnio brakuje książeczek opłat, bo Poczcie nie opłaca się ich drukować.

Aby nie płacić za telewizor należy go koniecznie wyrejestrować, bo inaczej co miesiąc rośnie wysokość należnej opłaty a do tego jeszcze odsetki od opłaty i odsetek.

Teraz, jeżeli zalegasz nawet 1,- zł komukolwiek, to mogą Ciebie zgłosić do rejestru wierzytelności i smród ciągniesz przez całe życie.

center 

Wysany: 2008-06-23, 00:36   

"Jeżeli w domu znajduje się niezarejestrowane radio lub telewizor i nie jest opłacany abonament, trzeba się liczyć z wysokimi karami. Jest to trzydziestokrotność miesięcznej opłaty abonamentowej obowiązującej w dniu stwierdzenia niezarejestrowanego odbiornika.
Karne odsetki za spóźnienie

Opłat należy dokonywać do 25 dnia pierwszego miesiąca okresu rozliczeniowego. W przeciwnym razie naliczane są dodatkowe odsetki w wysokości 12 proc. w stosunku rocznym.

Poczta Polska jest upoważniona do przeprowadzania kontroli, służących sprawdzeniu, czy wszystkie odbiorniki w domach i firmach są zarejestrowane. Uprawnienia do kontroli mają pracownicy poczty. Jeśli kontroler wykaże, że dana osoba nie płaci abonamentu, to nałoży karę. W przypadku jej niezapłacenia, należność, zgodnie z przepisami o egzekucji długów, zostanie ściągnięta przez urząd skarbowy."

30krotnosc = około 600zl
12% w skali roku = ok 20zl :)
chyba jednak wstrzymam sie od wyrejestrowania :)

mgr inż. Jędrek ;)

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-06-23, 08:13   

center napisa/a:
Poczta Polska jest upoważniona do przeprowadzania kontroli

Tyle że z tego co się orientuję (ale zastrzegam,że może być inaczej - nie pamiętam teraz), to czy wpuścisz kontrolerów z poczty zależy tylko i wyłącznie od Twojej dobrej woli :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: