Wysany: 2008-05-07, 15:48 To są najlepsze silniki świata!
Dzisiaj w Stuttgarcie, na targach Engine Expo ogłoszono wyniki konkursu International Engine of the Year 2008.
Jury złożone z sześćdziesięciu pięciu dziennikarzy z 32 krajów wyłoniło zwycięzców w 11 kategoriach.
Po raz kolejny odnotować należy olbrzymi sukces BMW. Jednostki napędowe tej niemieckiej firmy tryumfowały aż w sześciu kategoriach, w tym tej najważniej, czyli Silnika Roku!
Drugi rok z rzędu największe uznanie wśród jurorów zdobył pierwszy od ponad 30 lat doładowany silnik spod znaku wirującego śmigła, czyli 3.0 twinturbo. Zdobył on tytuł Silnika Roku 2008 oraz najlepszego silnika w kategorii 2.5 - 3.0 l! W zeszłym roku ta jednostka również tryumfowała w tych kategoriach, dodatkowo zwyciężając w również prestiżowej kategorii na najlepszy nowy silnik.
W tym roku silnik 3.0 twinturbo nie był już nowością, jednak BMW nie wypuściło trofeum za najlepszy nowy silnik z rąk. Tym razem jury doceniło jednostkę wysokoprężną 2.0 twinturbo z modelu BMW 123d. Dodajmy, że to jedyny silnik diesla w zestawieniu... To i tak lepiej niż rok wcześniej, gdy wśród najlepszych silników na próżno było szukać jednostek wysokoprężnych.
_________________ Adrenalina uzależnia...
Ostatnio zmieniony przez Bambus 3.. 2008-05-07, 15:56, w caoci zmieniany 3 razy
a tam zaraz najlepsze no moze z osiagow i nic poza tym
oba awaryjne ,sypia sie jak wiory uklady paliwowe , cewki zaplonowe , turbiny szczegolnie w dieslu padaja jak muchy (ten sam silnik w alpinie d3).
zadna rewelacja
_________________ tuning diesla no problem
rozkodowac VIN no problem
oba awaryjne ,sypia sie jak wiory uklady paliwowe , cewki zaplonowe , turbiny szczegolnie w dieslu padaja jak muchy (ten sam silnik w alpinie d3).
Jaaaaasne. Ciekawe skąd to niby wiesz. Jeśli nowe silniki BMW się sypią, to silniki VW padają tuż po wyjechaniu z fabryki
Jaaaaasne. Ciekawe skąd to niby wiesz. Jeśli nowe silniki BMW się sypią, to silniki VW padają tuż po wyjechaniu z fabryki
bo pracuje w serwisie to wiem rekinie szybkosci z m42
sie sypia bo auto z turbo trzeba umic jezdzic autem ze swistakiem... a jak ktos ma hajs i mysli ze wsiada i but, jazda do odcinki na zimnym i to samo po szybkiej jezdzie, podjezdza na parking i gasi auto...
sypia sie bo BOSCH robi oprzet do D....................a co za tym idzie firmie sie obrywa za awaryjnosc, francuzi zamiast brac sie za produkcjie turbosprezarek niech pedza te swoje sikacze.
a tak wpgole to BMW jest MADE IN EU a co za tym idzie to polska , wegry, rumunia , turcja bulgaria , wlochy , czechy , slowacja i szatan wie co jeszcze.Do kompletu dorzuce Meksyk.
Z tego gara wychodzi nie BMW a GOWNO
prawdziwe BMW sie skonczylo w 2003 roku i nawet znaczek made in china. tfu
Ostatnio zmieniony przez mariusz730 2008-05-08, 20:53, w caoci zmieniany 1 raz
NIe mialem jeszcze beemki z wyzszego roku niz 2000 i w kazdej czesci jest made in germany nie wiem jak jest z nowymi serio mowisz ze czesci z nowych beemek sa z made in china ??np jakie czesci Zrob fotke jesli mozesz bo dla mnie to szok ...
NIe mialem jeszcze beemki z wyzszego roku niz 2000 i w kazdej czesci jest made in germany nie wiem jak jest z nowymi serio mowisz ze czesci z nowych beemek sa z made in china ??np jakie czesci Zrob fotke jesli mozesz bo dla mnie to szok ...
Ostatnio zamowilem nowa czesc blacharska do mojej e30 w ASO, przyjechala prosto z Niemiec - tak bylo na kartonie jeszcze napisane. Czytam te wszystkie kartki, nie pamietam juz gdzie to bylo napisane ale patrze a tam made in South Afrika czyli mniej wiecej to samo co made in China . Po dokladniejszych ogledzinach czesci, zgrzewy bardzo mnie zaskoczyly ... negatywnie .
_________________ Bylo:
E36 328 qpe '95
E30 325 m Tech II '89
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89