BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Mała stłuczka - OC - HDI
Autor Wiadomo
MaRio-sKaTe 

Pomg: 1 raz
Doczy: 24 Mar 2008
Skd: Jaworzno
Wysany: 2008-04-29, 19:51   Mała stłuczka - OC - HDI

Witam, na ostatnim zlocie BMW (otwarcie sezonu Śląska) jedna z przybyłych beemek dobiła do mnie. W sumie nic wielkiego, kierowca przestraszył się Golfa i zjechał na mój pas... Byłem w HDI, gość porobił zdjęcia, popatrzył, itp.

I wyszło tak:
- dwa elementy (tylnie drzwi i tylnie nadkole) zakwalifikował do napraw blacharsko-lakierniczych (małe wgniecenie + zapewne malowanie)

- opone zakwalifikował do wymiany TOYO Proxes T1R 235/40/18 (średnio zużyta)

- felge zakwalifikował do renowacji, prostowania

Wybrałem naprawe we własnym zakresie i tu moje pytania:

1) Ile może mi wypłacić ubezpieczalnia?
2) Jak długo się czeka na wypłate
3) Czy np. przy wymianie opony liczy się stan bieżnika podczas kolizji

POLSKA JAZDA - ZAPRASZAM

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-04-29, 21:15   

MaRio-sKaTe napisa/a:
- felge zakwalifikował do renowacji, prostowania

hehehe... kloc sie o wymiane... powiedz ze nie bedziesz jezdzil i narazal SWOJEGO zycia... to Ci ladnie zaplaca i za jedna fele (jesli to ORI BMW) mozesz dostac wiecej niz za naprawe calego auta... dowiedz sie tez ile % potracaja za wiek auta 50% czy 75%, teraz maja wyplacac razem z VATem wiec jesli nie beda chcieli wyplacic to sie kloc.... ogolnie to dobrze jest zglaszac dodatkowe uszkodzenia...

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2008-04-29, 21:19   

mialem kolizje - sprawca byl w HDI, zakonczylo sie na naprawie bezgotowkowej - chcieli wyplacic 1500, a zaplacili 4500 ..

www.system.mimbu.pl

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-04-29, 22:12   

Mapisz odwołanie w sprawie felgi zawsze warto, a jak to mała sprawa to z tego co widać więcj niż felgę nie ugrasz.
Ustawowo 30 dni na wypłatę odszkodowania.
Szkody wyceniane są z katalogu i z reguły są niższe niż serwisowe, ale każdy ma jakiś znajomych w warsztatach

jezierek 

Pomg: 3 razy
Doczy: 14 Maj 2007
Skd: Białystok
Wysany: 2008-04-29, 22:49   

ja nigdy nie biore kasy jade do lakiernika itp i on wystawia faktury dla ubezpieczalni
troche przykra sprawa z tym :( mocno uszkodzone auto :?:

nisko, twardo, szybko i ciemno ;)

Sprzedam sportowe zawieszenia, gwinty, sprezyny, xenon!

MaRio-sKaTe 

Wysany: 2008-04-29, 22:53   

kiloff napisa/a:
mialem kolizje - sprawca byl w HDI, zakonczylo sie na naprawie bezgotowkowej - chcieli wyplacic 1500, a zaplacili 4500 ..

Jak to zrobiłeś? :D :D:D

Felga niestety nie ori, ale gdyby mi wpisali wymiane nawet tej co mam, to 18" wg. katalogu też dobrze policzą.

Wystarczy, że napisze pismo, że zwracam się z prośbą o wymiane felgi, a nie poddaniu jej renowacji, ponieważ żaden warsztat nie bierze odpowiedzialności za trwałość tej operacji i za bezpieczeństwo podczas jazdy, a że nie chce ryzykować swojego oraz pasażerów zdrowia, to bla, bla, bla... Wystarczy takie cos, bo zaden warsztat nie chce mi tego dać na pismie. Byłem dzis w Bumie w Katowicach-Szopienicach i nie dają zadnych zaswiadczen.

POLSKA JAZDA - ZAPRASZAM

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-30, 07:01   

Od kazdej czesci ktora jest w twoim aucie odliczana jest tzw. amortyzacja czsmi jak napisal kolega wyzej nie oplaca sie robic na kosztorys tylko na rachunki zawsze mozna sie dogadac w warsztacie a bede musileli duzo wiecej zaplacic za to co opisales nie ma szans na wiecej niz 1800-2200

MaRio-sKaTe 

Wysany: 2008-04-30, 07:26   

x_e_o_n napisa/a:
Od kazdej czesci ktora jest w twoim aucie odliczana jest tzw. amortyzacja czsmi jak napisal kolega wyzej nie oplaca sie robic na kosztorys tylko na rachunki zawsze mozna sie dogadac w warsztacie a bede musileli duzo wiecej zaplacic za to co opisales nie ma szans na wiecej niz 1800-2200

Ja powiem tak, "obrażenia" mojej ślicznotki są tak małe, że każdakwota by mnie satysfakcjonowała, naprawde (zdrobie zdjęcia, to wrzuce). Wiadomo, to jest ubezpieczalnia (czyt. złodzieje) i trzeba od nich wyciągnąc jak najwięcej. Nawet jak bym wyciągnął 1800-2200 to wole kase, bo zrobie sobie to u znajomego po kosztach i sporo mi zostanie. Bo co mi z tego, że wyciągne od nich np. 3000zł jak odstawie auto do ASO i wszystko dostana oni...

POLSKA JAZDA - ZAPRASZAM

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2008-04-30, 07:27   

MaRio-sKaTe napisa/a:
Jak to zrobiłeś? :D :D :D

ja z tego nie mialem ani zlotowki, ale przynajmniej w miare uczciwie naprawiony samochod na nowych czesciach, co do samego HDI - to np lusterko wycenili mi na 50zl, a zaplacili 950 .. liswty na bok wycenili na 200zl a zaplacili cos ponad 600zl .. itd ..

www.system.mimbu.pl

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2008-04-30, 07:31   

JA ostatnio naprawiałem Berlingo ,wycenili na 2,9tyś.Robiłem bezgotówkowo na faktury i wyszło znacznie więcej, Najlepiej oddać auto do dobrego serwisu załatwiają wszystko od A-Z.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-30, 07:48   

Kto mowi ze masz auto do ASO oddawac dajesz do znajomego mowisz ze robicie na rachunek i koniec i ze chcesz z tego miec np. 1000 pln dla siebie on robi jak nalezy wystawia fakture zalatwia rachunki na czesci z kosmosu i po sprawie :) jak sie nie kombinuje to sie nie ma

Opto 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Kalisz - WLKP
Wysany: 2008-04-30, 08:24   

Dokładnie ;) znam też przypadek kiedy to przesunięto (po strzale w tył) klapę bagażnika na zawiasach i na zamku , drzwi także w taki sposób że zamykały sie ale wieszały sie ;) (bmw e39) i w ten sposób udało sie trochę więcej $$$ wyciągnąć :)
x_e_o_n napisa/a:
jak sie nie kombinuje to sie nie ma
dokładnie ;)

MaRio-sKaTe 

Wysany: 2008-04-30, 08:58   

A moge najpierw poczekać na kosztorys, który mi da rzeczoznawca, na którym będzie pisać co i za ile mi wycenili? Bo narazie zgodziłem się na "we własnym zakresie"

POLSKA JAZDA - ZAPRASZAM

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2008-04-30, 18:54   

MaRio-sKaTe napisa/a:
A moge najpierw poczekać na kosztorys, który mi da rzeczoznawca, na którym będzie pisać co i za ile mi wycenili? Bo narazie zgodziłem się na "we własnym zakresie"

Poczekaj aż przyjdzie kosztorys to się dowiesz ile ci dają.

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-05-01, 23:58   

jak masz uwalona opone to mam nadzieje ze jestes swiadomy tego ze musisz wymienic i tak 2 (na osi musza byc takei same opony) wiec tego tez domagaj sie od ubezpieczalni !! !!!

ja zycze powodzenia, sam mam teraz problemy z wycena mojego auta (mialem ostatnio drobna przygode... pani jadaca za mna postanowila z coupe zrobic compakta :P )
no i w ten sposob uzeram sie z PZU :/ pojechalem sobie do ASO BMW zeby mi wycene zrobili i wstepnie 6-8k pln... a wycena PZU na 2700 :P ... tak wiec jak widzisz wiele da sie wycisnac od ubezpieczalni (bo jak oddam do ASO to beda musieli zaplacic tyle ile ASO zawola).

Pozdro.

MaRio-sKaTe 

Wysany: 2008-05-02, 08:24   

MaSTeR napisa/a:
jak masz uwalona opone to mam nadzieje ze jestes swiadomy tego ze musisz wymienic i tak 2 (na osi musza byc takei same opony) wiec tego tez domagaj sie od ubezpieczalni !! !!!

ja zycze powodzenia, sam mam teraz problemy z wycena mojego auta (mialem ostatnio drobna przygode... pani jadaca za mna postanowila z coupe zrobic compakta :P )
no i w ten sposob uzeram sie z PZU :/ pojechalem sobie do ASO BMW zeby mi wycene zrobili i wstepnie 6-8k pln... a wycena PZU na 2700 :P ... tak wiec jak widzisz wiele da sie wycisnac od ubezpieczalni (bo jak oddam do ASO to beda musieli zaplacic tyle ile ASO zawola).

Pozdro.

Z tą oponą, to już słyszałem, będe się domagał na oś.

Powiedz mi, czy ty faktycznie chcesz oddać auto do ASO, czy tylko tak "straszysz" ubezpieczalnie? Bo oddając do ASO, wiadomo zrobią to super, idealnie, ale nic Ci nie zostanie, a podejrzewam, że można zrobić to taniej, a równie dobrze...

POLSKA JAZDA - ZAPRASZAM

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2008-05-02, 09:26   

MaRio-sKaTe napisa/a:
Bo oddając do ASO, wiadomo zrobią to super, idealnie,

Polemizowałbym :-)

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2008-05-05, 20:08   

Miałem małą stłuczkę nie z mojej winy ( e3o 325ix 87r) i gościu stwierdził w ubezpieczalni że będzie szkoda całkowita raczej .Co to oznacza w praktyce? :idea:

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-05-05, 20:18   

ogolny napisa/a:
Co to oznacza w praktyce?

ze dostaniesz duzo mniej BO:
szkoda calkowita oznacza ze nie oplaca sie naprawiac auta i szkoda liczona jest tak ze biora wartosc auta przed wypadkiem ( z jakis tabel i truskawka... czyli zazwyczaj duzo mniej niz rzeczywista) i od tego odejmuja wartosc auta po wypadku (silnik OK, cos tam innego) i wychodzi roznica ktora jest sporo mniejsza niz jakby Ci policzyli szkode normalnie...

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Wysany: 2008-05-06, 11:18   

ogolny napisa/a:
Miałem małą stłuczkę nie z mojej winy ( e3o 325ix 87r) i gościu stwierdził w ubezpieczalni że będzie szkoda całkowita raczej .Co to oznacza w praktyce? :idea:

Na dzień dzisiejszy wartość katalogowa sampochodu to około 3500 zł, a to oznacza, że lipa, ale zawsze możesz napisać odwołanie jakby co daj znać pomogę :)

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-05-06, 14:23   

dobra dawno mnie nie bylo to powiem co i jak u mnie ....

ja pojechalem do BMW do Mikolowa :) zrobili mi ladna wycene... 9,5k pln za naprawe.

to ja dam pare wskazowek co do szkody calkowitej :) ....

nie musisz sie na nia godzic np. mi PZU dalo wycene i propozycje albo szkoda calkowita (po ich wycenach) = kasa do reki i auto twoje ... albo naprawa maksymalnie do kwoty wartosci auta (wycenili na 5300 :( (( a iSka ma full opcje + nowy stag300 wiec bede sie mocno klocil z nimi).

Oczywiscie ja chce to zalatwic tak zeby podwyzszyli mi wartosc auta do jakichs sensownych pieniedzy oraz podwyzszyli wartosc szkody (obnizyli wartosc "wraku") tez do sensownej kwoty (niekoniecznie 9,5k :P ) wziasc pieniadze i zrobic je dobrze ale nie w ASO... ale ... jesli mnie beda denerwowac to nie zawaham sie oddac do ASO... tak zeby sie na przyszlosc cwaniaki nauczyly...

Co ciekawsze w oficjalnym pismie od PZU jest napisane ze naprawa pojazdu musi byc zgodna z technologia przewidziana przez producenta auta... i tym mi sie tak wkopali ze az mi ich szkoda :P

Pozdrawiam i zycze udanej walki :)

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2008-05-23, 13:40   

Pytanie do znawców na ile to może wycenić ubezpieczyciel?

A ile może kosztować naprawa?

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2008-05-23, 13:45   

4 lata temu dokładnie za to dostałem 1450zł :)

teraz pewnie z 600-700zł
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

MaRio-sKaTe 

Wysany: 2008-05-23, 21:20   

Więcej, conajmniej 3 el do malowanie + nowe listwy zderzaka, reflektor, kierunek, etc. Myśle że ok 2000zł

POLSKA JAZDA - ZAPRASZAM

BIZON 
Tatanka power

Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2008-05-23, 23:42   

MaRio-sKaTe napisa/a:
Więcej, conajmniej 3 el do malowanie + nowe listwy zderzaka, reflektor, kierunek, etc. Myśle że ok 2000zł

Mówisz o nowych czy używanych, bo jak nowe to kupi lampę i może coś jeszcze... :roll:
Proponuję następnym razem dodatkowo ubezpieczyć się DAS-ie. Zajmą się każdą taką niepewną sprawą i na pewno dobrze się na tym wyjdzie. :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: