BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
kupno e36 320 wskazówki
Autor Wiadomo
V12 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Lip 2006
Skd: kłodawa
Wysany: 2008-04-24, 21:42   kupno e36 320 wskazówki

Witam
jak w temacie
Mam na to auto ok 8500zł czy kupie cos za to do pojezdzenia nie chce złoma
Na co zwracac uwaga przy ogledzinach budy i silnika
Jak sprawuja sie te silniki czy sa awaryjne i jak ze spalaniem
Liczy sie dla mnie żeby było 6 garów 4 to nie porozumienie w BMW
prosze o wskazówki
pozdr

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-04-24, 21:47   

ciezko CI bedzie znalezc cos sensownego.. poza tym nie kupuj m50b20 tylko b25... b20 nie jedzie a pali tyle samo, przy ogledzinach dobrze jest obejzec podluznice i bude od spodu, nie masz sie co przejmowac uszkodzeniami blacharki, bardziej patrz na to co pod spodem i czy nie bylo dzwona, czy nie bylo jakiejs "rzezby", jesli auto bylo robione najtanszymi metodami (sznurki, tasma klejaca, czegos brakuje i jest zrobione byle jak) od razu odpuszczaj.... sprawdz tez czy szyby z przodu po opuszczeniu do konca i podniesieniu nie "wcinaja" uszczelek ( najlepiej kilka razy opuscic i podniesc do konca)...

hubabuba 

Doczy: 12 Lip 2007
Skd: zza horyzontu
Wysany: 2008-04-24, 23:50   

Najważniejsze... Szukaj bez vanosa. Za dużo z nimi problemów.

Odkręć korek od wlewu oleju - sprawdź pod korkiem czy jest ładny kolor. - jak biały osad - pęknięta uszczelka, pęknięta głowica, nie dogrzany silnik.

Czy kopci na : biało, niebiesko, czarno.

a) Biało na zimnym silniku - OK ma prawo. Na ciepło już nie może kopcić.
b) niebiesko - pierścienie tłokowe w bloku - spalanie oleju
c) czarno - zbyt bogata mieszanka i tym podobne nie wróżące niczym dobrym

Sprawdź konsystencje oleju na bagnecie (miarka) - czy nie ma wody w oleju.

Sprawdź węże ciśnieniowe. Na odpalonym naciskaj raz jeden a raz drugi. Jak chodzą miękko to OK. Jak twardo - nie dobrze.

Przekręcaj silnik nie za mocno przy testach pod maską. trzymaj na 2500 obrotów i 3000 obrotów na tym zakresie najbardziej słychać hydraulike głowicy, grzechoty w silniku które nie wróża niczym dobrym i wsł:cenzura: się czy nie dzwoni rozrząd. m50 jest na łańcuchu - w razie dzwonienia koszt wymiany będzie spory.

Przejedź się ale nie jak emeryt - 50 km/h. Przekręć ją trochę - jeśli silnik nie zajechany to Ci się nie rozleci na środku ulicy - daj jej po garnkach sprawdź czy ma odejście zdrowe. Czy przypadkiem nie ma dziury od 1000 do 3000 obrotów auto wciska w fotel, od 3000 obrotow do 4500 obrotow nie wciska już, i powyżej 4500 obrotów znowu wciska. To jest tak zwana dziura. Nie daj się na to złapać.

Wnęka na koło zapasowe. Wyciągnij koło i sprawdź co się dzieje pod kołem. Czy nie zjada. Podobnie pod tapicerką w bagazniku.

Dywaniki w kabinie - sprawdź czy pod nimi nie jest wilgotno.

Na każdą oględzine auta - jedź z butelką pełną wody. Jeżeli wybierasz auto z szyberdachem. Lej śmiało w koło całego szyberdachu i patrz czy nie leci do kabiny. Wygląda to może śmiesznie - ale przydatne.

Sprawdź przednie lampy od wewnątrz, porównaj jedną i drugą. Odróżnisz nową ze starą. Znaczy że autko było powypadkowe, chyba że obie nowe to auto walone całe z przodu. Sprawdź czy nie będą zaparowane lampy i halogeny.

Wspomaganie - kręć do końca w prawo i lewo, zobacz czy układ nie będzie świrował.

Wytarta tapicerka + kierownica - przebieg zawsze wyższy niż opisany. Szyby jeżeli elektryczne - sprawdź czy opuszczają się do końca i swobodnie podnoszą.

Wszelkie źle spasowane elementy karoserri, na przemian : większa, mniejsza przerwa pomiędzy maską a błotnikami.

---Jak mi się przypomni to dopiszę bo to tak na szybko co mi wpadło do głowy
Ostatnio zmieniony przez hubabuba 2008-04-24, 23:55, w caoci zmieniany 1 raz  

fil 

Pomg: 2 razy
Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2008-04-25, 08:33   

jaqub napisa/a:
ciezko CI bedzie znalezc cos sensownego.. poza tym nie kupuj m50b20 tylko b25... b20 nie jedzie a pali tyle samo

to napewno, tylko ze jest szansa na w miare zdrowe b20 w tej cenie a ze stanem b25 moze byc juz gorzej.
hubabuba napisa/a:
Najważniejsze... Szukaj bez vanosa. Za dużo z nimi problemów

wlasnie ciagle slysze o tym ze vanos jest bleee ale nie wiem skad wam sie to bierze.ja mam chyba pierwszy silnik z vanosem(09.92r)i nie bylo z nim nigdy problemow,tak jak i moi znajomi ktorzy jezdza z vanosem bezproblemowo.jedynie raz wymienialem czujnik fazowy i tyle.m50 to trwale motory jakiekolwiek by nie byly

V12 

Wysany: 2008-04-25, 21:23   

jednak wole 2,0 bo opłaty w miare małe i mi az taka moc nie potrzebna tylko 65 garków
A jakie kozysci daje ten vanos bo wiem ze to sa zmienne fazy rozrzadu
A ile tak srednio pali czy da sie tym na gazie jeździc
czy da sie jakos poznac przebieg i ogólnie jakies wskazówki
dzieki
pozdr

reso 
WĄSKA NA MT II

Pomg: 3 razy
Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-04-25, 22:38   

hubabuba napisa/a:
Najważniejsze... Szukaj bez vanosa. Za dużo z nimi problemów.

Sprawdź węże ciśnieniowe. Na odpalonym naciskaj raz jeden a raz drugi. Jak chodzą miękko to OK. Jak twardo - nie dobrze.

Masz na myśli węże od wody??
W wężach robi się ciśnienie(przynajmniej u mnie), zawsze twardnieją do pewnego momentu(ciśnienia) ale potem jak auto chwile postoi to schodzi.

SPRZEDAM KOMPLETNY SILNIK ZE SKRZYNIA I OSPRZĘTEM M20B20 (Z MOJEGO CABRIO) TANIO!!!!

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2008-04-26, 00:43   

1,9 tdi(110 koni) oblatuje kazde m50 2,0 i kazde 2,5 m20 :)

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-04-26, 01:19   

korzuch napisa/a:
1,9 tdi(110 koni) oblatuje kazde m50 2,0 i kazde 2,5 m20 :)

Chyba jak to 1.9 tdi wstawisz do vw lupo :lol: Ewentualnie gdy masz na myśli zajechane m50b20, tudzież m20b25.
Golf 1.9 tdi 110 KM 0-100 10.6 s.
320i e36 0-100 9.9 s.
325i e30 0-100 8.3 s.

V12 

Wysany: 2008-04-26, 21:25   

kurde sam nie wiem czy kupie bo mam tylko 8tys a nic za bardzo nie moge znaleźc w okolicy a daleko nie pojade bo sie kilka razy naciołem i tylko straciłem na podróz

reso 
WĄSKA NA MT II

Pomg: 3 razy
Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-04-26, 22:13   

Za 8tyś to możesz szukać e30 8-)

SPRZEDAM KOMPLETNY SILNIK ZE SKRZYNIA I OSPRZĘTEM M20B20 (Z MOJEGO CABRIO) TANIO!!!!

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2008-04-26, 23:55   

za 10 koła masz golfa z klima co oblatuje kazde 2,5 m20 :)

V12 

Wysany: 2008-04-27, 07:47   

E30 za 8 tys to chyba nówka ja takie kupowałem po 3 tys
Co do golfa to ma juz jednego(wprawdzie nie mój) i druga sprawa nie lubie traktorów i nie ma mam 10tys na które sie nie zanosi
pozdr

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: