Fajna stronka. Roboty i problemow naprawde duzo, ale gosc pisze ze przeszczep do E30 jest duzo prostszy.
Cytat:
palily mniej gazu przy spokojnej jezdzie niz zagazowane 2.5.
Wiesz moze ile taki potwor wciaga? Powiedzmy ze przy normalnej, spokojnej jezdzie.
No i co z zachowaniem w zakretach? Ktos tu kiedys pisal (chyba w jakims poscie o tuningu ety) ze mial rekina z M30 i kiepsko sie prowadzil, w E30 bedzie to samo? W koncu M20 tez lekki i maly nie jest, wiec nie powinno byc tak zle
M30 na pewno ma wiekszy power, ale czy tytm sie da wogole jezdzic? Rozklad mas sie robi chyba troche nieciekawy (tzn duzo ciezszy przod i lekki tyl na ktory ma byc przeniesiona duza moc)
jasne że się da trzeba tylko wiedziec kiedy i jak się obchodzić z gazem, bo mozna niespodziewanie obejrzeć świat przez boczną szybe (raz tak zrobiłem i mam nauczke na całe życie )
Cytat:
a co najlepsze byly zagazowane...i palily mniej gazu przy spokojnej jezdzie niz zagazowane 2.5
nie wierze ze 3.5 pali mniej niż 2.5 (no chyba ze mówimy o trasie a nie mieście ale i tak zuzycie zblizone powinno być)
Cytat:
obciazyc tyl mozna butla pelna z gazem i bakiem benzyny...
eee duzo to chyba nie da przy takim stosunku mocy do masy... i tak o bączka nietrudno
Cytat:
i wlasnie jak ktos ma zamiar zeswapowac swoje bete na 2.5 to radze od razu 3.5.cena taka sama i przerobki tez a moc i moment lepszy...
cena taka sama??, jasne chyba nie bardzo... proponuje jak już to wsadzic M20B27, myśle że to pewnien kompromis pomiędzy osągami a zużyciem paliwa...
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
jasne że się da trzeba tylko wiedziec kiedy i jak się obchodzić z gazem, bo mozna niespodziewanie obejrzeć świat przez boczną szybe (raz tak zrobiłem i mam nauczke na całe życie )
Do tego nie trzeba M30, ja kiedys wykrecilem altonena kaszlem Co prawda na sniegu, ale jednak
Cytat:
i wlasnie jak ktos ma zamiar zeswapowac swoje bete na 2.5 to radze od razu 3.5.cena taka sama i przerobki tez a moc i moment lepszy...
Taka sama tzn jaka? Nie liczac zakupu silnika, z jakimi mniejwiecej kosztami trzeba sie liczyc?
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2005-01-01, 18:04
Moze mnie zaraz troche zjedziecie ale coz mowi sie trudno ale wg. mnie to po jaki BLUZGU BLUZGU chcecie wlozyc zalozmy te 3.5 litra do E30 i je zagazowac jak juz chcecie sie pobawic w krecenie kwadracika to albo moc albo oszczednosc bo dla mnie to sorry za wyrazenie ale glupota zagazowac taki silnik . Wiem ze trudno w dzisiejszych czasach o pieniadze (znam ten problem wszystko laduje w bumetke) ale albo MOC albo oszczednosc . To jest tylko moje zdanie. Wkoncu takie potworki musza sie dobrze odzywiac bo inaczej bylyby mulami
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-01-01, 19:25
Cytat:
jak juz chcecie sie pobawic w krecenie kwadracika to albo moc albo oszczednosc bo dla mnie to sorry za wyrazenie ale glupota zagazowac taki silnik . Wiem ze trudno w dzisiejszych czasach o pieniadze (znam ten problem wszystko laduje w bumetke) ale albo MOC albo oszczednosc
a tu sie mylisz kolego...bo w e30 335 masz 2 w jednym!!!i moc i oszczednosc!..kazda 325(nawet swieza nie zagazowana) ojezdzalismy ta biala 335(na wlaczonym gazie) hehe..krecilismy tylko do 2500-3000 obr.i wystarczalo gdzie 2.5 musialo krecic po 5000-6000obr.
postaram sie zaprosic kumpla tu na forum od tej 335 i troche moze wam popisac jak bylo faktycznie..ile palila(gazu),ile miala do 100km/h,po co ta klatka w srodku i ile dal za swapa.u znajomych w okolicach otwocka 3.5 ze skrzynia po znajomosci mozna wyrwac za 1500-1800zl wiec tyle samo co normalnie m20 2.5
przeciez mozna wykorzystac instalacje LPG do tuningu silnika, podobno wtedy juz slabo jezdzi( czy moze nie jezdzi) na Pb i sa problemy z odpalaniem zimnego silnika, ale moc jest wyzsza niz na beznynie.
---------------
swoja wypowiedz oparlem na artykule z Gt(niestety nie pamietam nr bo nie chce mi sie teraz szukac) gdzie zostal opisany Nissan Almera po takim wlasnie tuningu
Pamiętam ten artykuł.Gościu wydał masę kasy na tuning instalacji by osiągi były lepsze niż na benzynie(nie do końca mu się udało)-za te pieniądze można by się pokusić o wstawienie jakiegoś ekstra silnika np. M52B30 231 KM-nowoczesny silnik lekka E30 to i spalanie powinno być do przyjęcia.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
po jaki BLUZGU BLUZGU chcecie wlozyc zalozmy te 3.5 litra do E30 i je zagazowac
A kto mowi o zagazowaniu? Ja sie tylko pytam ile moze palic E30 z takim silnikiem. A jak juz przy temacie gazu jestesmy, to podzielam zdanie Menela - niech nawet zdechnie troche koni, to i tak jeszcze zostaje ich wystarczajaco duzo
Menel co do spalania gazu 335 (byłej bartka) to około 20l gazu z tego co rozmawiałem z nowym właścicielem jej.
A jak jest ze spalaniem m20B25? (oczywiście mowa o gazie)
menel, przestań już się chwalić tą 335 bo jak nie pokażesz to i tak ci nikt nie uwierzy... moja eta by jej siedziałą na :cenzura:... a te 2,5 ktore on ganial to pewnie jakieś trupy... albo zagazowane ( w sumie na jedno wychodzi) chcesz to nie ma problemu, mogę ci podstawić conajmniej 2 2,5.... po których może przestaniesz się lansować... :-/
Wysany: 2005-01-02, 19:14
sam wyluzuj czlowieku "nara"... gdybym sie lansowal to bym napisal ze sam mialem 335 a jak na razie to tylko e30 2.8 ....i sam przestan sie chwalic ta swoja niby eta bo i tak ta biala kumpel robilby cie jak chcial...niestety juz wydoroslal z takich bzdetow jak sciganie itd wiec nic pokaze jedynie to moge zaprosic go na forum i moze cos napisze bo jak narazie nikt tu sie nie wypowiadal z jazdy czyms mocniejszym niz 220 koni(chodzi o e30)
Cytat:
co do spalania gazu 335 (byłej bartka) to około 20l gazu
ta tez 335 mialem na mysli bo znam poprzednich 3 wlascicieli z rzedu ale poza nia znam jeszcze 2 335 z warszawy.
jedna z nich po miescie spalala okolo 15-16 litrow gazu a w trasie okolo 12 przy predkosci 160-200.
Panowie!!!!!!! chyba odbiegamy od tematu!!!!!!!!!!!!!! ludzie nie róbcie przedszkola z tego klubu!!!!!!!!!! porsiłbym o kontynuowanie tematu o swapie silnika, albo zamknięcie bo robi się gnój delikatnie mówiąc....
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
Wysany: 2005-01-02, 19:38
spoko cinek...moja koncowka chyba juz byla na temat...
jedna z tych 335 miala silnik od 635csi cos okolo 286 koni,pozostale to zwykle 218 kucy.
wiecej nie bede pisac o beemkach kumpli bo przeciez jak to loko mowi wychodze na chwalipiete.
a teraz kto chce to chlusniem bo usniem...mojego taniego winka <--------
ależ nie... wydaje mi się jednak że m50 w 2.5 będzie lepsze.. jest nowszy i oszczędniejszy...
co do 3.5 to z dobrze dłubniętymi 2.5 są po prostu słabe i tyle oczywiście jeśli mówimy o 218 konnym 3,5 a nie o tym z 635csi..... skąd ja niby miałem to wiedzieć? jeśli tak jest i to działa to moje gratulacje.
HyenoX M42B18 [Usunity]
Wysany: 2005-01-02, 22:57
menel napisa/a:
jedna z tych 335 miala silnik od 635csi cos okolo 286 koni,pozostale to zwykle 218 kucy.
<--------
Wysany: 2005-01-03, 00:05
Cytat:
a od kiedy zwykle 635 csi ma 286 PS ?
jak dla mnie to zwykle 635csi mialo 211-218 koni a wychodzily jeszcze m635sci ktore mialy 286 kucy .
kumpel mial brify i reszte papierow ze sciagniecia tego silnika z opisem pochodzenia motoru itd.wyjety byl w raichu z m635csi.moc 286km ale wygladal jak zwykly silnik kirka a przeciez jego alpina tez ma tyle i wyglada zwyczajnie...
ech Panowie - czepiacie się słówek - skoro się nie kochacie, to nie trzeba tak publicznie.... poczekajmy - menel obiecał zaprosić kolegę na forum - niech kolega napisze i będziemy wiedzieć.... wtedy się okaże, albo nie okaże, a na razie, to te gadki są troche bez sensu