Wysany: 2008-03-03, 11:51 nowe felgi 17 cali do e36
Cześć. Kupiłem nowe felgi na lato do e36. Maja rozmiar 8x17 et 35. Mam pytanie jak to auto wyglądałoby na oponach 205/50? Planowałem kupić 215/45 ale mam teraz do kupienia fajne 205/50. Może macie fotki na takich oponach?
Tu jeszcze wrzucam fotkę felgi.
felgi super. Też jestem na kupnie dlatego czekam na odpowiedź do tego pytania.
Zastanawiam się jednak nad tym żeby kupić fele od razu z oponkami.
Wtedy z doborem ogumienia nie będzie problemu bo będę postawiona przed sprawą dokonaną.
Ostatnio zmieniony przez Arletka 2008-03-08, 17:25, w caoci zmieniany 1 raz
felgi super. Też jestem na kupnie dlatego czekam na odpowiedź do tego pytania.
Zastanawiam się jednak nad tym żeby kupić fele od razu z oponkami.
Wtedy z doborem ogumienia nie będzie problemu bo będę postawiona przed sprawą dokonaną.
Ja już kupiłem opony 215/45/17. Mówią że na tą szerokośc felg to opony 215 lub 225 z profilem 45. Co do kupna kół to taniej będzie Cię kosztowło kupić z oponami ale jak kupisz osobno to sama sobie wybierzesz opony jakie Ci pasują. Ja niechciałem starszych niż 2-3 lata.
..a czy to prawda , ze im węższa oponka tym mniej pali ?
bo myślałam raczej o 205
Prawda ale różnicy 1 cm w szerokosci raczej nie odczujesz. 2cm już pewnie odczuje Twój silnik. A im niższa opona tym szybciej będą się zużywać elementy zawieszenia.
szczerze to nie mam bladego pojęcia co dokładnie te cyferki z rozmiarach oznaczają
205 to szerokość a to 40 ? wysokość ? Czyli im niższa opona tym gorzej dla zawieszenia? Dobrze rozumuje?
Wybaczcie moją nie wiedzę
205 to szerokość opony w mm 40 to stosunek wysokości opony do jej szerokości wyrażony w %. Opona jest elementem tłumiącym i amortyzującym, im niższa tym mniej elastyczna i więcej obciążeń przenosi na zawieszenie.
ja mam 215x40x17 ładnie to wygląda ale przez koleiny to sie zabić idzie trożke ją miota no i nasze polskie dziury to makabra ale poza tym jest git pozdro.