Takie pytanie odnoscnie samochodow nie wie ktos jak to jest z pickupami tzn w firmie wlasnie kupilismy dla naszego dzialu TOYOTE Hilux ale w wyposazeniu ona ma homologowany hak holowniczy na 2300 kg i ma to wpisane w dowod i podobno (kumplowi zabrali za to dowod) jesli taki zapis jest w dowodzie to masa calkowita liczy sie jako 2200 (masy calkowitej auta) + 2300 (ktore moze pociagnac bo ma pie%^%^ hak holowniczy) a co za tym idzie trzeba miec kat C i zamontowac tachograf i winety wykupic jak na auto ciezarowe bo przekracza 3,5 tony ... z gory uprzedze ze rozmawialem z kilkoma policjantami (jeden 10 lat sluzby w RD) i nei potrafili jednoznacznie odpowiedzec i wychodzi ze ilu policjantow tyle interpretacji kodeksu
Może ktoś mi rozjaśnic sytuacje??
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie jestem pewien ale chyba jest taki przepis ze jak masz zrobione E do B to w pewnych wyjatkach mozesz jezdzic zestawami do 7ton...wiem ze jest tak z Iveco TurboDaily i chyba z innymi zarejestrowanymi na 3499kg... Wtedy masz auto o DMC 3,5t i mozesz ciagnac przyczepe tez o DMC 3,5t... Nie wiem dokladnie jak to jest ale cos takiego jest...
_________________ Jadac lewym pasem zjawisko dlugich swiatel w lusterku jest mi obce...
to WAM ladnie walka pocisneli.... co z tego ze masz hak? skoro auto jest na B to jest na B... to ze ma mozliwosc ciagniecia przyczepy o DMC do 2300 to nie znaczy ze ja ciagniesz... to tak jakbys jechal osobowka (normalna) z hakiem i zlapali Cie za predkosc poza terenem zabudowanym bo miales 80km/h a wolno z przyczepa 70km/h... total bezsens...
poza tym skoro auto ma DMC 2200kg to nie moze ciagnac przepy o DMC 2300kg (bo DMC przyczepy nie moze przekraczac DMC auta ja ciagnacego)... kolejna sprawa to to ze auto ma DMC 2200kg to moze spokojnie ciagnac przyczepe o DMC do 1300kg na prawo jazdy kat B.
dlatego wlasnie nie podoba mi sie ze POLICJANT moze sobie dowolnie interpretowac przepisy i za to ZUPELNIE nie odpowiada...
sytuacja o ktorej pisze Ostry, gdy ma sie B+E to pasuje jak ulal z tym ze wtedy rzeczywiscie "krokodylki" moga sie przyczepic za brak tachografu i winietek ( o ile auto jest firmowe) bo z tego co wiem to jesli jest do prywatnego uzycia taki zestaw przekraczajacy 3.5 tony i nie przewozi sie czegos "zarobkowo" to nie trzeba tacho i winietek.
a za co zabrali dowod rejestracyjny za brak prawa jazdy C? czy tacho? czy moze winietek?