Troche dziwi mnie ten test. Kilka dni temu kupilem e36 od goscia ktory z predkosci 140km/h przylozyl w busa. Rzeczywiscie BMW poskladalo sie dosc sporo jednak nikt w srodku nie ucierpial i skonczylo sie wszystko na przyslowiowych kilku sincach. Rowniez ok. rok temu moj kolega tez ze sporej predkosci wydachowal w e36, samochod stlukl z kazdej mozliwej strony, do tego stopnie ze nawet na czesci sie za bardzo nie nadawal, a on wyszedl z tego bez najmniejszego zadrapania. Napewno w obu przypadkach sporo zadecydowalo szczescie... Ja jednak osobiscie uwazam e36 za "w miare" bezpieczny samochod. Podzielam rowniez zdanie SOSENA ze w duzym samochodzie jest bezpieczniej i o tym przekonalem sie nawet na wlasnej skrze.
smart rulezzza...
2 auta z czego eklas jest ponad 1 razy ciezszy, uderzenie z przesunieciem, jak sie domyslam predkosc obydwu ok 50km/h... ciekawe w ktorym aucie da sie otworzyc tak lekko drzwi po takim uderzeniu... ja kiedys "ratowalem" goscia (pracownika firmy oochroniarskiej) ktory lanosem wpadl na latarnie w pasie zieleni dzielacym jezdnie... drzwi byly tak zakleszczone ze dopiero straz pozarna przy pomocy hydraulicznych nozyc/rozpierakow wyciagnela goscia... nie mial zapietych pasow, zlamanie otwarte podudzia i dobrze obity lep...
Moze nie tyle wielkosc ma znaczenie(podobno ma ) ale masa pojazdu...zobaczcie na tym tescie merecedesa ze smartem...smart zdarzyl sie juz zatrzymac i zaczac cofac do tylu a mercedes nadal jedzie do przodu...co z tego ze w smarcie mozna otworzyc drzwi jak po ich otwarciu wyleje sie kisiel...
_________________ Jadac lewym pasem zjawisko dlugich swiatel w lusterku jest mi obce...
Znajomy chirurg powiedział że kiedyś przywozili połamańców pociętych z wybitymi zębami ale całych w środku a teraz cali z wierzchu z siniakami i otarciami a w środku masakra jak mówi nieraz nie ma co zszywać .
Pozatym jak ktoś zejdzie z tego świata dwa dni po wypadku nie będąc w szpitalu to już nie jest ofiarą wypadku dla policji- wiec statystyki bezpieczeństwa pojazdów nowych idą do góry.
_________________ E39 530d 00r
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2008-02-25, 17:48, w caoci zmieniany 1 raz
A na serio mimo powszechnej (błędnej moim zdaniem) opini że astry i inne ople to się składają w harmonijkę to cała kabina nieruszona i wszystkie drzwi bez problemu się otworzyły
Ostatnio zmieniony przez IGI 2008-02-25, 18:35, w caoci zmieniany 1 raz
ja tez nie potrafie sobie wyobrazic.. przeciez 6 cylindrowe albo 8 nawet absorbuja duza wieksza energie podczas zderzenia..
absobrują energię? Gdzie ? w cylindrach????
Większy silnik - większa masa , czyli dzieje się tak jak merc vs smark że uderzasz i jedziesz dalej
nie no pewnie, ocierasz reflektory szmatą i dalej w drogę "Kuźwa, jakaś mucha mi w chłodnice wpadnęła"
Heh chodzi mi o to ze w chwili uderzenia ma tez znaczenie ktory z pojazdow ma wieksza mase.
Na filmie widać że co prawda merc bardziej się pogniótł , jednak to on "napierał" na smarta w wyniku czego ten już leciał tyłem do kierunku jazdy
kurcze wy sie martwicie ze e36 ma 1 gwiazdke a dzis czytalem ze NISSAN (ten pickup) chyb navarra to sie nazywa dostal zero gwiazdek w najnowszym tescie ... takie nowe DUŻE auto a taki zlom...
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
mi w tych testach nie podoba sie to ze jest ich tak mało rodzaji i konstruktorzy wiedza dokładnie jak taki test wyglada i wzmancjaja go tylko pod tym katem ...
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2008-02-27, 15:17
MaSTeR napisa/a:
kurcze wy sie martwicie ze e36 ma 1 gwiazdke a dzis czytalem ze NISSAN (ten pickup) chyb navarra to sie nazywa dostal zero gwiazdek w najnowszym tescie ... takie nowe DUŻE auto a taki zlom...
wiele aut off-road wypada blado w zderzeniach - dziwne...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...