Pomoga: 4 razy Doczya: 15 Wrz 2007 Skd: South Lanarkshire
Wysany: 2007-11-29, 21:25 Jakiego diesla wybrać?
Poszukuję jakiegoś diesla, jako drugiego samochodu - drugiego, czyli takiego do czarnej roboty, taniego poruszania się po mieście. nie musi być ani ładny ani szybki, ani duży. ma to byc tyklo tani pojazd do miasta.
Z góry zaznaczam że nie szukam BMW bo na nowe diesle mnie nie stać a stare maja problem z ekonomicznym spalaniem. Ponadto autem tym poruszałoby sie kilku kierowców i nie byłoby zbytnio sznowane - a BMW należy się godne użytkowanie. Zresztą BMW wolę w benzynie. Po prostu chcę mieć oszczędne auto na miasto by zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na ropie przelać jako palliwo do baku mojej BMW.
Znajomi polecali mi Corse ale wolę jeszcze zaczerpnąć porad tutaj, nim zdecyduje sie na auto.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-11-30, 08:03, w caoci zmieniany 2 razy
To może i ja się podłączę do tematu. Niedługo będę kupował samochód. Najchętniej dieselka. Rocznik 2002-2004 do 30tys. zł. Koniecznie sedan, mało awaryjny, z silnikiem co najmniej 100KM, żeby był dobry do jazdy po trasie, jak i do miasta.
Zarówno morgothowi jak i Joannie polecam golfa mk4 kumpel ma (jego mama ma ) SDi co prawda i lepeij wydac kaske na TDI ale wam powiem ze przy katingu to tak filtr pow swiczczy ze wydaje sie jakby mial turbine
Generalnie 1,9 tdi są nie do zdarcia i spalanie też malutkie od 4 ( eunuch ) a przy normalnej jezdzie to moze 7,5 (kumpla SDI po jezdzi torowej miejskiej okolo 8 )
PS: sdi sie wyrzekajcie bo od 140 wzwyz to juz nie przyspiesza
To może i ja się podłączę do tematu. Niedługo będę kupował samochód. Najchętniej dieselka. Rocznik 2002-2004 do 30tys. zł. Koniecznie sedan, mało awaryjny, z silnikiem co najmniej 100KM, żeby był dobry do jazdy po trasie, jak i do miasta.
Polecam passata b5 do 30 tys napewno dostaniesz moze nie 2002 ale Passat to bardzo dobre auto, no i silniczek tdi np 110KM jest poprostu rewelka... jak sie jezdzi spokojnie po miescie to malo spali jak sie chce na trasie szybko pobujac to daje rade ladnie...
kumpel ma passata b5 98 albo 99r w kombi z silniczkiem 1.9tdi 110KM i wymiata niesamowicie... Auto godne przemyslenia... jesli chcesz miec pozadne autko wygodne komfortowe i przestronne...
smart jest super, komfort nie jest taki zły jak takie malutkie auto, klima, grzane fotele, automat z ręczną zmianą biegów(swoją drogą skrzynia jest taka wolna że sie odechciewa machać drążkiem) siedzie się wysoko więc jest dobra widoczność, trochę się najeździłem takim autem i niegłupie jest
jedyne wady dla mnie to idiotyczna kontrola trakcji i wolna skrzynia biegów ale jak sie zapoda tryb automatycznym to jeździ się przyjemnie
Smart moze i jest dobry ale napewno nie jest bezpieczny...
widzialem wypadek... ze smarta zrobila sie jeszcze mniejsza puszka niz jest...
nie wiem jak z kierowca ale pewnie nie skonczylo to sie dobrze...
_________________ (OO=[][]=OO) Bayerische Motoren Werke
Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-11-30, 07:59
znajomy miał w firmie pare Smartów, auta niesamowicie często ladowały w ASO Mercedesa, moze teraz już poprawili jakość, ale pare lat temu była tragedia lapiej coś innego...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
polecam tą pierwszą wersje bo ma ładnego kopa i zarazem ekonomiczna
na trasie można zejść spokojnie do 4.5 l/100, w trybie średnim 6 l/100, only miasto koło 7 l/100(dane z jazdy zimą)
1.5 dci srednio 5l/100
... i wbrew opiniom innych na temat tego auta ja nie mogę powiedzieć nic złego
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
właśnie miałem to napisać - popieram - auto nie do zaje...chania.
Ewentualnie Skoda Felicia 1.9 diesel , Citroen Berlingo, Peugeot Partner 1.9 Diesel - moce w okolicach 64 KM ale 400 tys km bez problema
Jak większa lekko kasa to Polo 1.9 Sdi, Fabia 1.9 Sdi.
P.S Barabus - parafrazując tekst z "Psów" - Co Ty wiesz o Renault?
Żadnych wynalazków typu Megane II i diesel Chyba, że jesteś taki cwaniak, że masz auto służbowe i wali Cię co z nim sie dzieje, jak się coś spie pszy.
morgoth - szukaj 1.9 tdi 90 KM w jakimkolwiek z aut koncernu VW - najwytrzymalszy silnik z 1.9 tdi. Można go też bez przeszkód na około 115 Km podciągnąć programem i też jest nie do odkochania
Jak ma być tanio - golf II, III, passat b3 - najlepiej turbo diesel 1,6 lub 1,9. Części leżą na śmietniku, auta nie do zabicia, dynamika rozsądna (zwłaszcza 1,6 td z intercoolerem).
z innej beczki polo 1.4 D 92 rok, warte ok 4 tyś zł, spalanie nie więcej niż 6 litrów przy ciągłym pałowaniu, praktycznie bezawaryjne, jeżdżę takim już pare miesięcy tam gdzie pracuje, jest orane orane przez każdego kierowce do granic wytrzymałości i poza wydechem który zgnił po 15 latach nic sie nie dzieje. Nie wiedziałem że zawieszenie w samochodzie może tyle wytrzymać ile przeszedł zawias tej polówki
bo sam mam takie auto i złego słowa nie mogę powiedzieć
Od miesiąca zadużo sie jeszcze niemogło stać
nic, ja kończę te gdybania bo i tak nie mają sensu, czasem mam wrażenie jakbym się przepychał z dzieciakami w piaskownicy mam takie a nie inne zdanie na temat tych aut i koniec, mówcie sobie co chcecie
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
Wujek przez 160000km wkładał do laguny dci 3 ( trzy) turbosprężarki. Ja miałem kangoo 1,5dci i szczerze nie polecam francuskich diesli. Szerszy wywód na prośbę forumowiczów może wygłosić kolega, który pracował siedem lat w ASO Renault. PZDR
z innej beczki polo 1.4 D 92 rok, warte ok 4 tyś zł, spalanie nie więcej niż 6 litrów przy ciągłym pałowaniu, praktycznie bezawaryjne, jeżdżę takim już pare miesięcy tam gdzie pracuje, jest orane orane przez każdego kierowce do granic wytrzymałości i poza wydechem który zgnił po 15 latach nic sie nie dzieje. Nie wiedziałem że zawieszenie w samochodzie może tyle wytrzymać ile przeszedł zawias tej polówki
Racja Frantic rowniez polecam polo 1.4 D naprawde godne autko... kumpel pare miesiecy temu kupil takie autko w budzie ala combi, nie coupe....
i bardzo sobie chwali nie chcial takiej malej puszki ale kupil bo do szkoly codziennie dojezdza... naprawde dobrze autko sie sprawuje mialo to autko juz pare osob przez dluzszy okres i nigdy nic sie nie psulo... a oszczedne napewno jest...
A co do Renault... jest to francuz nigdy w zyciu francuza i odradzam to kazdemu kto chce kupic jakiegos franca... poprostu sa to zlomy i najgorsze auta na swiecie...
juz mialem jednego francuza 1.4td auto chodzilo dobrze do czasu... stracilem na nim ok 10tys zl... i nigdy wiecej tych gownien nie kupie... a autko bylo normalnie uzytkowane spokojna jazda, nigdy nie katowalem ja czy tym bardziej ojciec... 100% ODRADZAM
_________________ (OO=[][]=OO) Bayerische Motoren Werke