BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Stare oleje i płyny ustrojowe - co z tym zrobić ?
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-11-19, 22:13   Stare oleje i płyny ustrojowe - co z tym zrobić ?

Witam

Troszkę nazbierało mi się wszelkiego rodzaju płynów ustrojowych.Gdzie mam to oddać i czy to coś kosztuje ?
Czy mogę oddać wszystko razem tzn oleje, płyn chłodniczy i hamulcowy w jednym pojemniku ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-11-19, 22:19, w caoci zmieniany 1 raz  

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-11-19, 22:32   

myslalem ze miejsce plynow ustrojowych jest w szambie ?? ?? nie slyszalem zeby ktos to zbieral i czekal az ktos to wezmie powiem szczerze jestem pelen podziwu i glebokiego szoku :shock:

Pawel735 

Wysany: 2007-11-19, 22:42   

x_e_o_n napisa/a:
myslalem ze miejsce plynow ustrojowych jest w szambie ?? ?? nie slyszalem zeby ktos to zbieral i czekal az ktos to wezmie powiem szczerze jestem pelen podziwu i glebokiego szoku :shock:

OOO STARY !! ! Przenigdy nie wlałbym tego do kanalizacji.Wszystkie te płyny są silnie toksyczne i szkodliwe dla środowiska i w żadnym wypadku nie należy tego wlewać do kanalii.Spożycie przykładowo płynu hamulcowego grozi śmiercią a 1 litr przepracowanego oleju może sprawić, że 5 mln litrów wody będzie niezdatne do picia.
To że ja pozbęde się płynów wlewając je do kanalizacji nie rozwiązuje problemu.Po drugiej stronie "rury kanalizacyjnej" kto inny będzie miał problem co z nimi zrobić.Ja nie chce nikomu robić tym problemu - chce poprostu gdzieś to oddac tylko niebardzo wiem gdzie.Chyba jutro przejdę się do warsztatu zapytać co z tym zrobić.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-11-19, 22:57, w caoci zmieniany 1 raz  

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-11-19, 23:23   

Pawel735 napisa/a:
OOO STARY ! Przenigdy nie wlałbym tego do kanalizacji.Wszystkie te płyny są silnie toksyczne i szkodliwe dla środowiska i w żadnym wypadku nie należy tego wlewać do kanalii.Spożycie przykładowo płynu hamulcowego grozi śmiercią a 1 litr przepracowanego oleju może sprawić, że 5 mln litrów wody będzie niezdatne do picia.
To że ja pozbęde się płynów wlewając je do kanalizacji nie rozwiązuje problemu.Po drugiej stronie "rury kanalizacyjnej" kto inny będzie miał problem co z nimi zrobić.Ja nie chce nikomu robić tym problemu - chce poprostu gdzieś to oddac tylko niebardzo wiem gdzie.Chyba jutro przejdę się do warsztatu zapytać co z tym zrobić.

wielki szacu stary !! !!!!!!!!!!!!!! w 100% popieram taki epostepowanie az milo poczytac !! !

u mojego brata w warsztacie stoi taka 500litrowa butla z jakiejs firmy po ktora przyjezda jakis koles co miesiac i zabiera ja . mysle ze jak bedziesz w warsztacie i zapytasz to oni beda wiedzieli co z tym zrobic

Tomek3er 

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Sty 2006
Skd: Królewski Kraków
Wysany: 2007-11-19, 23:39   

wiem ze sa firmy ktore zbieraja takie stare oleje filtry itd. i to jakso utylizuja czy dalej przerabiaja ale nigdzie takie punktu nei widzialem zawsze pod jakis serwis przyjedzali gosci po to . . .

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-11-19, 23:41   

ja wylewam do rzeki albo do lasu :D
Ostatnio zmieniony przez korzuch 2007-11-20, 07:22, w caoci zmieniany 1 raz  

frantic 

Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-11-19, 23:50   

rafinerie pewnie przyjmują, w Krakowie można na Olszanice zawieść

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-11-20, 08:31   

ja mysle ze stary przepalony olej to mc donald wezmie od Ciebie z pocalowaniem reki, a moze Ci jeszcze jakiegos hamburgera postawia :)
a tak serio, to kazdy warsztat ma taka 1 wielka zlewke wiec wziasc to od Ciebie powinni bez problemu..

mgr inż. Jędrek ;)

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-11-20, 09:40   

korzuch napisa/a:
ja wylewam do rzeki albo do lasu :D

dobry jestes :lol:

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-20, 09:44   

Ja też mam sporo takich zlewek w garażu i co jakiś czas zlewam wszystko w jedną dużą bańkę i wywożę do mojego mechanika. Do niego co jakiś czas przyjeżdżają goście czymś w rodzaju szambiarki i wysysają te wszystkie syfy. Jakieś tam grosze za to płacą a potem robią z tego castrole elfy i mobile sprzedawane na Allegro :wink:

E30 + E91

ogolny 
SEX AMBULANCE

Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2007-11-20, 10:31   

Ja takie ustrojstwa mieszam z wiórami drzewnymi i do pieca,ciepło przynajmniej :idea:

Pawel735 

Wysany: 2007-11-20, 19:21   

Z tym że aby to spalac trzeba mieć specjalnie przystosowany pieć bo podejrzewam, że dajesz niezły czad z komina jak palisz to razem z wiórami.Pozatym spalanie w zwykłym piecu to emisja ogromnej ilości zanieczyszczeń do atmosfery.

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-11-20, 19:42   

Z beemy też niezła emisja :lol:

Pawel735 

Wysany: 2007-11-20, 19:59   

ogólny napisa/a:
Z beemy też niezła emisja :lol:

Wiem "ogólny".Życie i działalność ludzka jest związana z emisją zanieczyszczeń do środokowiska dlatego tam gdzie jest to możliwe trzeba tego unikać.Chyba nie jest dużym problemem zebranie oleju w bańkę i oddanie go do jakiejś dyspozytorni zamiast wylać go w krzaki.

Nawet nie wiecie jak bardzo dało by się zahamować degradację środowiska gdyby nie ludzkie lenistwo.Np zwykłe golenie się - ilu z nas nie zakręca wody podczas gdy się goli a woda sobie bezcelowo leci z kranu do zlewu.

Powiem Wam coś co napisałem na innym forum.

Niektórzy poprostu wolą wylac olej w trawe gdyż wychodzą z założenia, że jeśli tylko on to robi to nie jest to nic groźnego.
BŁĄD - 1 litr oleju który przedostanie się do wód to 5 mln litrów wody nienadającej się do picia.To tyle wody ile 90 osób zużywa w ciągu całego swojego życia w postaci posiłków i napoi.Imponujące co ? Warto to przemyśleć tymbardziej, że Polska wbrew pozorom ma deficyt wody pitnej.
Takich ludzi którzy wywalają różne chemikalia w krzaki jest masa.Chociaż my - ludzie trochę bardziej zorientowani w motoryzacji - zachowujmy się świadomie.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-11-20, 20:04, w caoci zmieniany 2 razy  

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-11-20, 20:18   

Masz w pełni racje,ale mój sposób nie jest taki zły.Patrząc z perspektywy 99% ludzi co wylewają bądż gdzie.Najlepszym sposobem jest wymiana płynów w stacji obsługi ,wtedy sie nie musisz martwić o zwrot zużytego płynu,oleju itp

Pawel735 

Wysany: 2007-11-20, 20:29   

ogólny napisa/a:
Masz w pełni racje,ale mój sposób nie jest taki zły.Patrząc z perspektywy 99% ludzi co wylewają bądż gdzie.Najlepszym sposobem jest wymiana płynów w stacji obsługi ,wtedy sie nie musisz martwić o zwrot zużytego płynu,oleju itp

Zgadzam się ogólny, z tym że po kilku co najmniej dziwnych sytuacjach w warsztatach straciłem do nich zaufanie nawet w kwestii wymiany płynów i robię to sam.Nikomu nie będize zależało na Twoim aucie tak jak Tobie samemu pamiętaj.Ktoś ma je za przeproszeniem w :cenzura: - widziałem w warsztacie jak koles przypalał astrą gume, sam jak oddałem auto to odebrałem je bez osłony pod silnikiem i skrzynią ( z tym ze tak się złożyło, że tuż jak podjechałem autem pod dom wjechałem sobie na kanał sprawdzić robote - wymieniali poduskzi belki tylnej - więc od razu pojechałem tam z kazaniem.Także korzystam z usług warsztatów tylko w ostateczności.Nawet w serwisie ASO Citroena widziałem jak koles wrzucał na sucho biegi gdy auto było na podnośniku.Więc wybaczcie ale większośc mechaników to głąby które nawet zawodówki nie skończyły.

ogolny 
SEX AMBULANCE

Wysany: 2007-11-20, 20:48   

I dla tego to co moge robie sam!

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-11-20, 21:08   

Paweł a dlaczego ty jeszcze nie jeździsz toyotą prius? :lol:

E30 + E91

Pawel735 

Wysany: 2007-11-20, 21:17   

Czekam az hybrydowa wersja e65 stanieje :)

Gasper