BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sprzedaż samochodu
Autor Wiadomo
LuKaSzQ18

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Tłuchowo
Wysany: 2007-11-15, 18:27   Sprzedaż samochodu

Witam koledzy może ktoś się orientuje jak to jest ze sprzedażą i okresme pół roku? samochod trzeba trzymać pół roku od odbioru stałego dowodu rejestracyjnego czy od zakupu ? u mnie np dają najpierw mięki dowód a potem stały gdzie mija około miesiąc czasu..chce sprzedać autko i mam dylemat czy nie bedę musiał płacić skarbówce że sprzedałem autko ..jesli możecie prosze o odowiedzi

pozdro dla wszystkich

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-11-15, 19:42   Re: Sprzedaż samochodu

LuKaSzQ18 napisa/a:
Witam koledzy może ktoś się orientuje jak to jest ze sprzedażą i okresme pół roku? samochod trzeba trzymać pół roku od odbioru stałego dowodu rejestracyjnego czy od zakupu ? u mnie np dają najpierw mięki dowód a potem stały gdzie mija około miesiąc czasu..chce sprzedać autko i mam dylemat czy nie bedę musiał płacić skarbówce że sprzedałem autko ..jesli możecie prosze o odowiedzi

pozdro dla wszystkich

Można go sprzedać 15 min po zakupie.

Tommec 
Mietko

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Kwi 2005
Skd: WGM
Wysany: 2007-11-15, 20:06   

Jeśli w ciągu roku sprzedasz auto za cenę wyższą niż kupiłeś to wtedy zapłacisz podatek od różnicy w cenie, bo to będzie Twój dochód.

ojciec
[Usunity]

Wysany: 2007-11-15, 20:30   

Tommec napisa/a:
Jeśli w ciągu roku sprzedasz auto za cenę wyższą niż kupiłeś to wtedy zapłacisz podatek od różnicy w cenie, bo to będzie Twój dochód.

Nie w ciągu roku, ale pół roku.
Jeżeli sprzedaż za tą samą cenę za jaka kupiłeś to wszystko ok, no chyba, że przy zakupie miałeś zaniżoną. Pracownicy skarbówki maja swoje cenniki aut i na tym bazują.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2007-11-16, 09:31   

Cytat:
Nie w ciągu roku, ale pół roku.
Jeżeli sprzedaż za tą samą cenę za jaka kupiłeś to wszystko ok, no chyba, że przy zakupie miałeś zaniżoną. Pracownicy skarbówki maja swoje cenniki aut i na tym bazują.

Wystarczy na odwrocie umowy napisać np. auto z uszkodzonym silnikiem itp. i cena takiego auta może być zaniżona i napewno barany z skarbówki nie bedą nic szukać, chyba że auto warte 50tyś sprzedasz lub kupisz za 2tyś zł mogą coś kombinować. Ja jak kupiłem cabrio napisałem że silnik i dach uszkodzony i cena za auto 1200zł i problemu nie było, jak by chciali fakturki za czesci moge im przyniesc na kazdą kwote :lol:

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2007-11-16, 15:29   

podatek jakieś 19 % :x

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-11-16, 18:58   

dokładnie
wystarczy notatka "pojazd uszkodzony" i żadnego podatku nie ma ...
z rąk do rąk i tyle

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

walekzgp 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Ważne gdzie
Wysany: 2007-11-16, 20:25   

Ja sie ostatnio orientowałem u siebie i sprawa wyglada tego typu ze jezeli do połroku od zakupu sprzedajesz autko to nie idziesz do urzędu i płacisz tak jakies opłaty tylko musisz wykazac to w rozliczeniu rocznym niewiem dokładnie jak to wyglada bo sam tego nie zrozumiałem babka w okienku kazała mi sie jeszcze dowiedziec przed samym rozliczeniem czy cos sie nie zminiło ale tak mniejwięcej to wyglada bynajmniej u mnie.

ojciec
[Usunity]

Wysany: 2007-11-16, 21:56   

To wszystko co piszecie o adnotacji w umowach to nie jest taka prosta sprawa, a zależy od podejścia danego urzędu lub urzędnika.
U mnie np. dopiski w stylu: auto do malowania, uszkodzony silnik lub skrzynia biegów przechodzą bez problemu bo nie ma to dużego znaczenia, a raczej asekuracja w autach sprowadzanych z zagranicy.
Co do transakcji dokonywanych już w naszym kochanym Kraju to powiedzą, że albo płacisz całość według stawek albo proszę przynieść zaświadczenie od rzeczoznawcy o wycenie.
Co do faktur za części to nie uznają tego jeżeli nie zgłosiłeś tego wcześniej w skarbówce na druku PIT.
Wszystko zależy od ich podejścia, gdyż wezwanie o wyjasnienie sprawy lub zapłatę podatku lub mandatu skarbowego można dostac nawet po kilku latach.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2007-11-18, 01:14   

żadna notatka nie wystarczy i tak was podliczą z ich "księgi" :]

Jeśli już napiszecie pojazd uszkodzony i będziecie się upierać w US to pracownik skarbówkim wam powie że chce oświadczenie rzeczoznawcy o uszkodzeniu auta... rzeczoznawca bierze ok. 200zł to sobie policzcie czy wam się opłaca :wink: :wink:

Ps. jest to przykład żarejestrowanego auta w PL
Ostatnio zmieniony przez center 2007-11-18, 13:14, w caoci zmieniany 2 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: