Wysany: 2004-12-08, 14:18 filtry powietrza M20b20 w E30 a w E28
mam pytanko 8) w 28 mam filtr który mi się nie podobam, moze niektórym wyda sie to dziwne - wiem. W E30 mam za to taki który wizualnie mi pasuje -jest większy i ma ładniejszą obudowę. Oby dwa silniki to M20b20. Mam pytanko czy filtr od E30 pasowałby do E28
Osobiście wydaję mi się że tak, jednak proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam.
Ps. A moze lepiej załozyc izolowane stożki chciałem załozyc K&N duzy filterek doprowadzony do dyfuzora zderzaka przedniego. Myślałem nawet o dwóch takich wiltrach (w jednym aucie ) w obu dyfuzorach. Teraz pytanko czy mieszanka nie będzie zbyt bogata w tlen i czy nie wypadałoby wydłużyć czasu wtrysku paliwa Chodzi o to by zyskac kilka koników (do tego będzie wypolerowany układ dolotowy i od podstaw zbudowany wydechowy oparty na srodkowym E34 i koncowym zmodyfikowanym tez od tego modelu)
_________________ Airbrush Studio
Łukasz Łukasik
ul. Witosa 18
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60
# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA
Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i
_________________ Airbrush Studio
Łukasz Łukasik
ul. Witosa 18
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60
# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA
Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i
stozek ok, ale zdajesz sobie sprawę, ze aby to poczuć trochę będziesz musiał kręcic motor? Straci trochę elastyczności niestety.... A zysku wymiernego?Hmmmm....Opinii jest wiele, ale efekt
Pozdro
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-11, 04:02
Zamias stozka zaloz sobie wklad filtra K&N. Stozek poprawia moc, ale tylko i wylacznie w zakresie gornych obrotow i to pod warunkiem, ze dolatuje do niego caly czas zimne powietrze. W zakresie niskich obrotow tracisz moment i moc. Wklad jest zdecydowanie lepszy do jazdy na codzien. Roznicy duzej nie zauwazysz, ale napewno zyskasz a nie stracisz tak jak w przypadku stozka.
Pozdrawiam
ALF
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-12, 15:04
Obudowa filtra to komora rezonansowa dopasowana do silnika. Po zamianie obudowy silnik bedzie pracowal gorzej. Najlepiej wlozyc zwykly wklad filtra i nie przejmowac sie. Opinie na temat wyzszosci filtrow stozkowych nie maja zastosowania do samochodow przeznaczonych do jazdy ulicznej. Zalozenie takiego filtra nic nie da, a tylko pogorszy elastycznosc silnika.
Jesli brakuje ci mocy, kup sobie samochod z lepszym silnikiem.
jedyne co mozna napewno powiedziec o stozku to to ze napewno zmieni on dzwiek silnika przy naciskaniu gazu. bedzie taki lekko basowy pomruk spod maski...