Od dawna już o tym pisałem i myslę, że jest to kwestia czasu zanim policja nie zacznie się czepiać każdego auta z takimi dokładanymi ksenonami. Będzie łatwy kąsek dla drogówki
Podejrzewam, że sprawa miałaby się inaczej, ale firma Hella ma jak widać dobrych lobbystów. Tego typy teksty (prawie identyczne jak ten z linku) pojawiały się w Niemczech ładnych parę lat temu. Były pisane oczywiście przez firmę Hella a powoływały sie na przepisy kodeksu drogowego. No i oczywiście nie brakowało wzmianek o jedynych właściwych dodatkowych, legalnych lampach za tysiące złotych.
Sądzę, że sytuacja mogłaby wyglądać inaczej. Tzn. dokładanie xenonów w firmach, które są odpowiednio przygotowane i moga dawać atesty... Powstałyby nowe zakłady i każdy by był zadowolony. Przepisy by mogły na to pozwalać, oczywiście jeśli przerobione lampy spełniałyby określone wymogi. Ale jak widać postanowiono od razu ukrócić cały proceder i "każdy dokładany xenon poza oryginalnymy lub oczywiście zestawami Hella (za tysiące pln) jest zły" Nie ważne czy masz spryskiwacze i układ samopoziomujący - i tak jesli maż żarnik xenonowy to tracisz automatycznie homologację na lampy. Między innymi z tego powodu pozbyłem się swoich lamp, bo na mnie coraz częściej zwracali uwagę niemieccy policjanci. Nie miałem zamiaru z nimi gadać, więc zmieniłem lampy na zwykłe...
niestety ale mają racje, wielu znajomych powkłądało do swoich aut gotowe zestawy "xenonów" do róznych marek , nie tylko BMW , efekt jest taki , że jak jade z nimi w nocy w aucie to jest bajka, ale jak sie mijamy w nocy na ulicy to z już z daleka myśle sobie "co to za h... jedzie na tych kseonah "
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-10-14, 15:13
Nie mam pojęcia dlaczego inni tak oślepiają....Osobiście mam u siebie zestaw ksenonów i jeszcze nikt nigdy nie mrugnął mi długimi ani nie powiedział przez CB, że go oślepiam (a kilka razy specjalnie pytałem tych co jadą z przeciwka). Raz nawet usłyszałem tekst typu :" czy ty w ogóle coś widzisz z tymi światłami?". Wychodzi na to, że absolutnie nikogo nie oślepiam, a sam widzę bardzo dobrze-bez porównania ze zwykłymi światłami.
Inni oślepiają bo montują xenonowe żarniki do zwykłych kloszy lamp - bez soczewek. Jak ktoś ma xenon z dedykowaną soczewką + czyste klosze lamp, to nie oślepia. Linia światłocienia jest idealna. Ale zobaczycie - jeden za wszystkich, wszyscy za jednego - policja dobierze się w końcu do tyłka wszystkim
No wlasnie ja tez jezdze na xenonach i moje lampy nie oslepiaja mam oczywiscie soczewki nie rozumiem tylko czemu maja zabrac mi dowod skoro lepsza widocznosc to w koncu wieksze bezpieczenstwo. Jezdze tak juz kilka lat i jeszcze zaden policjant nie zwrocil mi nigdy uwagi wiec mysle ze nie ma sie czego bac oczywiscie jak ktos bedzie swiecil im xenonami prosto w oczy to pewnie zareaguja i dowodzik poleci.
.Fakt , warunkiem koniecznym jest prawidłowe ustawienie reflektorów.........Ostatnio mnie zatrzymano (niestety za prędkość) i nic nie zainteresowało Pana Policjanta w związku z oświetleniem.........Prawdę mówiąc lysy 174 przy powrocie z Borska przeklinał mnie na wszystkie możliwe sposoby ( a jechałem za nim ) lecz jeszce nie zdarzyło sie by mi ktoś sygnalizował "długimi" ,ze go oślepiam...........
Za kilka lat gdy większość aut na rynku będzie miało ksenonowe oświetlenie , to problem sam zniknie...........Pamietam gdy w 1980 roku załozylem dodatkowe światło "STOP". Zaraz sie jakis milicjant do tego "przyczepił". Dzis trzecie swiatło "stop" jest prawie obowiązkowe( piszę "prawie" gdyz muszą je miec nowo wyprodukowane samochody).......................No cóż , postęp mamy w każdej dziedzinie życia. Podobnie będzie i z ksenonami , o ile nie wymysli sie cos nowego w tej materii , czyli np. oswietlenie diodami LED..........PDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Ja juz mam xenony! Raczej sie nie obawiam czestych kontroli policyjnych pod tym kontem! bardzo malo jezdze bo nie mam kiedy a wyglad jaki daja xenony rekompensuje ewentualne straty dowodu! (potem nie robi sie glownego przegladu tylko wyznaczonego elementu auta i kosztuje to ok 30zl o ile dobrze pamietam!) Z reszta ja i tak nie jestem w stanie legalnie przejsc przegladu poniewaz gdy proboje wjechac na kanal konczy sie to zawieszeniem auta przy pierwszych pokonanych centymetrach hehehe
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-10-14, 22:59
Z tym zabieraniem dowodu i przeglądem też różnie bywa. Mi diagnosta na przeglądzie powiedział, że światła świecą mi bardzo ładnie i, (co ważniejsze) poprawnie więc nie mam sie czego obawiać, bo glównym powodem kontroli i zatrzymań dowodu są światła niebezpieczne dla innych, a nie w nieco innym kolorze.
Pozdrawiam
brain69 - usunięty [Usunity]
Wysany: 2007-10-16, 01:12
ja miałem pewien czas xenony 8000K i świeciły super i nikogo nie oślepiałem, miałem dobrze wyregulowane lampki, spryskiwacze do tego i kontroli policyjnych nie miałem wogóle, przy najbliższej okazji zakładam trixenon
Ja tez mam xenony i zaraz po założeniu pojechałem na stecje diagnostyczna ( oczywiście do znajomych ) zeby dobrze ustawic światła i jak dotąd dobrze wszystko widze i nikogo nie oslepiam a soczewki idealnie pasuja do przeróbek na xenon
_________________ Czasami Na Drodze Spotykam Prawdziwych Szaleńców, Pędzą Na Złamanie Karku, Wbrew Rozsądkowi... Naprawdę... Czasami Aż Mi Jest Ciężko Ich Wyprzedzić !
Było E30 325 Touring , E32 730 V8 , E30 325 MT I , E34 540IA , E38 740IA