czy w silniku 2.7 ETA charakterystyczny odgłos pracy zaworów to norma czy poprosu u mnie chałasują, może chałasują to zbyt mocne określenie, one poprosu jak ja to mówie "cykają", czy to norma czy mam zaglądnąć...
aha dodam że jeżdze na shellu mineral, mam LPG (niestety) , przebieg 270tyś,a może przez to ze idzie zima taki odgłos sie lekko nasilił...
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
nie słyszałem beemki zeby nie cykały co prawda mam 2*M20 2.0i ale oba klekocą. Ewentualnie mozesz wyregulowac, posprawdzac szczelinomierzem ale to urok naszych maleństw
_________________ Airbrush Studio
Łukasz Łukasik
ul. Witosa 18
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60
# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA
Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i
sorry bachus ale jestes w bledzie bo poprawnie wyregulowanych zaworow wogole nie slyczac a charakterystyczne cykanie pochodzi z wtryskiwaczy... jesli jest to takie bardziej metaliczne cykanie to wtedy moze to byc niedoregulowany ktorys zawor. jesli masz dobre ucho to wystarczy je zblizyc do pokrywy zaworow i wtedy mniej wiecej bedziesz wiedzial na ktorym zaworze szukac... wyreguluj sobie wszystkie na 0.20.
oczywiscie wszystko co tu napisalem to nie jest zmyslone tylko poparte moim osobistym doswiadczeniem 8)
pamietaj ze ciasniej spiete zawory powinny delikatnie zwiekszyc moc. takie sa prawa fizyki i matematyki... jak to jest naprawde to nie wiemy. a te wartosci mozesz spokojnie stosowac do kazdego m20
Słyszałem że przy LPG lepiej dać 0.25 co o tym myślicie?
też tak słyszałem, ale czy to jest ok tego nie wiem...
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-07, 18:18
loko napisa/a:
HAMANN E30 napisa/a:
...tez mysle ze w 12v cykanie jest charakterystyczne
cykanie tak.. ale to nie zawory tylko wtryskiwacze... zaufaj mi. dobrze wyregulowanych zaworow po prostu nie slychac.
a co do LPG to ja tez slyszalem ze dobrze jest dac ciut wieksza przerwe
potwierdzam............to wtryskiwacze tak cykają!co nie zmienia faktu że w wielu beemka słyszałem zle wyregulowane zawory!
Loko co do zciesnienia zaworów nie potwierdze/ bawiłem się sczelinomierzem i zaciesniłem i spowodowało to wyrażny spadek więc ustawiłem tak jak fabryka daje i jest gites
zalezy jak bardzo zaciesnisz... ja mam ustawione na 0.20 ale mam superete ktora powinna miec odciecie przy 5250 a nie ma wcale i po prostu jak przekrocze 6 tys to jak sa ustawione na 0.25 to latwiej sie rozregulowuja... poza tym ja na hamowni bylem na ustawionych na 0.20 i nie narzekam na brak mocy czy momentu
_________________ Airbrush Studio
Łukasz Łukasik
ul. Witosa 18
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60
# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA
Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i