BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zamiana m40 na m42, jakie będą problemy ?
Autor Wiadomo
Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-11-30, 12:49   Zamiana m40 na m42, jakie będą problemy ?

Czy wyjmując 1.6 m40, i wkładając 1.8 is m42, czeka mnie duzo przerróbek ? Niby słyszałem że nawet skrzynia pasuje, zmiana tylko kompa, i ogień, ale znająć życie wyjdzie sporo problemików. Jak wiązka ? Jak z chłodnicą ? Czy alternator i rozrusznik pasuje z m40 ? Poduchy pod silnik są inne ? itd. itd. itd...........

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-11-30, 16:33   

Cytat:
Trza wymienić komputer na Motrionica 1.7, skrzynia jest inna, wał ( ta pierwsza częsc co odchodzi od skrzyni ) nieco krótsza ( bo skrzynka jest kilka centymetrów dłuzsza ), ale spoko pasuje do podpory wału. Inne cewki apłonowe - 4 bo zaplonem steruje komp. Co więcej.. ach ano i inny katalizator z portkami. Jak to sie wszystko ma to skłąda się jak klocki. Idealnie łapy wchodza na poduszki, zawieszenia nie zmieniasz bo M42 jest cięższy tylko o parę kilo. Poduszki pod silnik co prawda są inne ( nowszej generacji - hydrauliczne guma z olejem w środku jedna kosztuje ponad 300 PLN ) ale na te od M40 też pasują tylko trzeba zostawić prawa łapę bo do niej jest zamocowany tłumik drgań silnika. Trochę lpia jest też z zamocowaniem cewekl bo orginalne IS'y mają fabrycznie dospawane ucho do kielicha amortyzatora ( do niego się mocuje cewi ) ale można sobie z tym poradzić. Odniosłem wrazenie że miska olejowa wisi nieco niżej, ale może to złudzenie. Dyfer jeśli się nie mylę jest ten sam. bardzo fajnie to chodzi. Sądze zę to najtańszy 'swap' z możliwych. Nie ruszasz zawieszenia, nie montujesz grubszego wału, nie kombinujesz z elektryką, nie zmieniasz dyfra a pare koników więcej jest.
Niestety mimo iż dól jest praktycznie identyczny jak w M40 nie pasuję tutaj łapa od klimatyzatora któamiałem przy M40 ( wszystko przez ten łańcuch rozrządu i jego osłonę ) Jest tez inny kompresor.

Jakbys mial problem to pisz na prv do ecru z www.bmw-klub.pl on robil takiego swapa w czerwcu - tyle ze z m40b18 ale to jeden gwint ... [/quote]

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-11-30, 16:49   

Dzięki Sarna !! !!!!!!!! może sie "dokopie" do tego kolesia. ciekawe jak ze wspomaganiem kierownicy.... ?? ?? Chłodnica rozumiem pasuje ?? ? Jak z lewarkiem zmiany biegów ?? ? Wiązka od wtyczki do kompa zostaje od m40 ?? ?? Wyrzucałem już m10 na gaznika, a w jego miejsce m20 na motronicu, wiec tyeraz dam rade, ale chce wiedzieć wcześniej jak sie przygotowąć... tak wogóle jak chodzi is ? jakoś nigdy nie miałem okazji... Niestety to nie szóstka, ale podobno fajnie.....

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Wysany: 2004-11-30, 16:53   

chodzi fajnie - koles ma - ale ceny czesci zwalaja z nóg, z uzywkami trudno ... chociaz teraz tyle tego zwiezli ze moze byc spoko....

wiecej ci nie pomoge - napisz do niego prv to zapytasz.

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2004-11-30, 21:43   

Cześć. Mój ojciec robił coś takiego w lipcu. I się udało bez większych problemów. Trzeba było tylko popracować nad zaplonem, tłumikiem, wymianą kompa z czym wiązała się wymiana elektryki. IS ma chyba więcej czujników. Chlodnica została, skrzynia została, poduszki są od poldka:), wspoma jest( trzeba było tylko założyć koło pasowe podwójne). Jak masz jakieś pytania to pisz. Chętnie pomoge.

bachus 
automotive designer

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Wrz 2004
Wysany: 2004-11-30, 22:01   

a co moge wsadzic do E28 M20 zeby było wiecej koników a nie za duzo przeróbek. znajomy ma kalibre 2.5 - 175K/m i mnie drazni ze ma wiecej. po za tym jak mam zakładac gaz - cena jest ta sama bo kielichów 6 wiec interesowałoby mnie cos 6cylindrowego,ewentualnie V8 jk sie zmiesci i bedzie okazja...
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60

# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-11-30, 22:45   

- chlodnica iesa jest wieksza niz w M40
- miska idzie niżej (osłona musi być bo ja juz 3 razy rozje***** ale juz mam osłone)
- średnica układu wydechowego większa niz w M40 - musisz mieć kpl ukl wydechowy bo jest on obliczony pod parametry motoru

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2004-12-01, 09:32   

HyenoX M42B18 napisa/a:
- chlodnica iesa jest wieksza niz w M40
- miska idzie niżej (osłona musi być bo ja juz 3 razy rozje***** ale juz mam osłone)
- średnica układu wydechowego większa niz w M40 - musisz mieć kpl ukl wydechowy bo jest on obliczony pod parametry motoru

To prawda. Jeżeli chcesz mieć te 136 koników to musisz mieć kompletny wydech do IS-a, a jak zaadaptować seryjny 316-ki to pierwszą rurę wydechu od IS na pocięcie i pospawanie. Co do chłodnicy to nie jestem pewien ale wiem na 100% że na 316-owej możesz ganiać bez problemów..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: