pytanie jako do znawcow tematu i siedzacych w beemkach troche dluzej niz ja:
benzyna czy diesel
za dieslem przemawiaja koszty paliwa ktore w przypadku znajomego beda niemalze zerowe
jak pb to raczej sekwencja i gazownia
co byscie poradzili na rozstaju drog?
jak z utrzymaniem tych konkretnych modeli/silnikow, jakas roznica w eksploatacji/cenach/kosztach
ja nigdy nie jezdzilem dieslem(poza malenstwem z podpisu ) kumpel tez nie, wiec pytanie do was..
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi..
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-08-08, 21:10
Jeśli chodzi o koszty eksploatacji diesla (nie wliczając paliwa) to są one nieco wyższe niż silnika benzynowego. Jednak po uwzględnieniu paliwa (szczególnie w przypadku osób takich jak Twój kolega) różnice się zacierają, a nawet diesle wypada korzystniej.
Rozpatrując sprawę gazowni (nawet sekwencji) nie ma porównania z fabryczną, niekombinowaną instalacją zasilania w silniku diesla.
Na korzyść benzyny na pewno można zaipsać kulturę pracy, dźwięk (myślę, że w przypadku fana BMW to ważne ) aczkolwiek dużo zależy tego jakie silniki porównamy.
Tyle w skrócie. Oddaję głos bardziej zorientowanym
zalezy ile kasy znajomy ma na auto... bo diesel zwlaszcza z importu ale nie tylko to setki kilometrow przebiegu... benzyna powinna byc mniej zjezdzona... nie ma co wierzyc ze w PL sprowadza z niemiec 730d ma np 150tys km bedac z 2001 roku itp... na mobile niektore nowe 7demki roczne maja juz grubo ponad 100tys km...
jesli kolega chce bmw do rozkoszowania sie jazda to kupilbym benzyne jesli chce tylko tluc kilometry i to mega po taniosci to diesel... choc ja osobiscie mimo wszystko bylbym za benzyna (wlasnie dlatego ze latwiej o zadbany/mniej wytluczony egzemplarz)...
różnica jest już na samym początku, czyli cena egzemplarza z silnikiem na pb, i on.
Benzyniaka można już kupić za 20 tysięcy, a na diesla nie wiem czy wystarczy 40 tysięcy...
W dieslu chyba nie było montowanych manualnych skrzyń.
A nie powiem, że 740 w manualu dość ładnie się zbiera, chociaż i tak do tego autka bardziej pasuje automat