> przy takim spalaniu oleju to ty chyba już wogule pierścieni niemasz.
> Zmian a pierścieni niewiele ci da bo pewnie tłoki też już się skończyły
hmmm, to mozna ocenic tylko rozbierajac silnik, ja mam 2.5 w ktorym sprezanie bylo w granicach 3 i silnik byl ewidentnie zagotowany - zawory sa fioletowe a tloki sa jak nowe, zalozylem nowe pierscienie i silnik ma sprezanie 13
> Najprawdopodobniej ktoś przegrzał solidnie ten silniczek i pierścienie
> wtopiły się w tłoki (ja załatfiłem tak 3 silniczki m10-podczas palenia
> opon)
wtopily w tloki? hehe, to troszke niemozliwe, pod pierscieniami sa stalowe wkladki kompensacyjne i chyba nie da sie tego stopic! (no ale nie mowie bo polak potrafi)
pierscienie od temperatury sie wycieraja i rozhartowuja, a nie wtapiaja do srodka, pozatym pierscien w czasie pracy silnika nie przylega wewnetrzna strona do tloka
pierscienie maja swoja sprezystosc dzieki ktorej przylegaja do tulei a nie do tloka, ale traca ja w momencie przegrzania (moze to rozhartowanie?)
porownajcie sobie zuzyty pierscien i nowy pierscien, zupelnie inna sprezystosc!!!!!
najwazniejsze to czy rowki pod pierscienie sa wyrobione
najlepszym sposobem na sprawdzenie silnika jest puszczenie golego tloku (bez korby i pierscieni) w dol tulei, jesli spadnie szybko to silnik szrot, a jesli spada powoli (im wolniej tym lepiej) to silnik bedzie zyl
> Remontować się kompletnie nie opłaca(jeden tłok coś ok 400zł)
> Naszczeście silnik m10 można kupić już za 500zł w dobrym stanie bo
> wielu ludzi zmienia na większe.
a wlasnie ze sie oplaca, tlok kosztuje 200zl
w przypadku gdy blok nie jest zuzyty, "nowy" silnik mozemy miec za mniej niz 1500zl
4 tloki = 4x200zl GOETZE
4 kpl pierscieni = 4x40zl GOETZE
panewki gl = 80zl JM
panewki korb = 110zl JM
uszczelka glow = 60zl ELRING
uszczeniacze zaworowe = 20zl ELRING
simeringi = 60zl
olej = 100zl ELF SPORTI 15W40
pasta do zaworow = 10zl (3 rozne po 3zl/szt)
klucz dynamometryczny = 80zl (nastawny)
narzedzie do rozpinania zaworow = 70zl
czy warto w takim przypadku inwestowac 1000zl w uzywany silnik w niewiadomym stanie?
sami sobie odpowiedzcie!!
elimen [Usunity]
Wysany: 2004-11-29, 12:20
ile kasy moge przeznaczyc na ten cel...?
nie mam zielonego pojecia - nie wiem jakie to sa koszta, nie orientuje sie w cenie. wiem tylko ze musze to zrobic i dlatego tutaj jestem zeby sie dowiedziec co jest lepszym rozwiazaniem.