BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czy m20b20 to kibel?
Autor Wiadomo
southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-06-25, 20:31   

nie wiem czemu chwalicie przedpotopowy engine 8-) mamy 2007 rok... nie oszukujmy sie 8-) w kategorii e30 najlepsze silniki w swojej pojemnosci dajace kopa to m42, m20b25 i s14

wnioski:
- nie jezdzi
- duzo pali
- eksploatacja (regulacje zaworow wrr, wada konstrukcyjna- pekajace glowice, bałagan pod maską- kable, przewody, aparaty zaplonowe etc)

+ dzwiek silnika
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2007-06-25, 20:35, w caoci zmieniany 1 raz  

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-06-25, 20:40   

Na minus jeszcze trzeba zaliczyć pasek rozrządu. W iS jest łańcuch.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-06-25, 20:50   

southOFheaven napisa/a:
nie wiem czemu chwalicie przedpotopowy engine 8-) mamy 2007 rok... nie oszukujmy sie 8-) w kategorii e30 najlepsze silniki w swojej pojemnosci dajace kopa to m42, m20b25 i s14

wnioski:
- nie jezdzi
- duzo pali
- eksploatacja (regulacje zaworow wrr, wada konstrukcyjna- pekajace glowice, bałagan pod maską- kable, przewody, aparaty zaplonowe etc)

+ dzwiek silnika

heh dobre dobre

Zależy co dla kogo oznacza "nie jeździ". Przy najnowszej m3 to e36 m50b25 też "nie jeździ" . W końcu mamy rok 2007 no nie?

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-06-25, 22:48   

southOFheaven napisa/a:
m20b25 i s14
z tym sie zgodze ale że m42 no powiedzmy że MOŻE
southOFheaven napisa/a:
- nie jezdzi
moja jakoś się tacza :D :P
southOFheaven napisa/a:
- duzo pali
z tego co się orientuje to spalanie m50b20 w e36 jest podobne jeżeli nie takie same
southOFheaven napisa/a:
wada konstrukcyjna- pekajace glowice
już było gdzieś wyżej napisane że to raczej częsta przypadłośc w m20 b25 szczególnie na gazie
southOFheaven napisa/a:
bałagan pod maską- kable, przewody, aparaty zaplonowe etc
tego akurat nie rozumiem
Bagor napisa/a:
Na minus jeszcze trzeba zaliczyć pasek rozrządu.
z tym się zgodze, lepiej by było żeby był łańcuch, ale jak się pilnuje to nie ma problemu

p.s. e30 z m20b20 ma podobny stosunek masy do mocy co m50b20 w e36
Ostatnio zmieniony przez ANDRZEJ-BIELAK 2007-06-25, 22:49, w caoci zmieniany 1 raz  

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-06-25, 23:35   

Bagor napisa/a:
Na minus jeszcze trzeba zaliczyć pasek rozrządu. W iS jest łańcuch.

Bagor - I raz staję Ci okoniem :) łańcuch to gówno i tyle... żadnemu z moich znajomych, który normalnie dba o silnik nie strzelił pasek...
wymiana paska i napinacza w M20 to nie jest za wielki koszt (w porównaniu z niezbyt udanym M40 - wręcz tanio)... podkreślam, ze nie piszę o wiekszości padlin jakie poruszają się po drogach, tylko o normalnie serwisowanych autach, użytkowanych tak, jak to przewidział producent...
o napędzie rozrządu łańcuchowym, krążą mity, że nic przy nim nie trzeba robić, a jest to wiele bardziej skomplikowany mechanizm (cały czas drążymy temat silników BMW z lat 80-tych, i początek 90-tych - nie wiem jak jest w nowszych) - a nie raz już widziałem porozwalane silniki BMW (nawet M30) - przez napęd łańcuchowy... jak przychodzi do wymiany takiego rozrządu to bankomat się zatyka przy samych częściach i jeszcze jest dylemat komu to zlecić, żeby było dobrze i niedrogo, bo nie oszukujmy się, ale chyba niewielu z nas stać, żeby pojechać i wymienić napęd rozrzadu w ASO BMW ;/
M20 B20 nie porywa ale jeździ i jak na te czasy, to chyba najmniejsza 6-cylindrówka, jest to jakis rarytas jakby patrzeć od tej strony :) [/b]

Marcin 
Nurburgring Fan

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2007-06-26, 09:16   

Bagor napisa/a:
Marcin napisa/a:
Kolego Bagor, chetnie stane swoja trumna z twoim 318i. Pojezdzimy troche i zmienisz zdanie.

Spoko możemy się kiedy ustawić, tylko najpierw powiedz o jakim przełożeniu masz dyfer 8-)

Wszystko seria.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2007-06-26, 17:47   

RoboCop napisa/a:

wymiana paska i napinacza w M20 to nie jest za wielki koszt (w porównaniu z niezbyt udanym M40 - wręcz tanio)...

Dokładnie -113zł, bo tyle kosztowała mnie wymiana paska, tzn części bo pasek wymieniłem z kolegą. 113 zł + plus pare godzin roboty to chyba raczej nie jest drogo. Ktoś może powiedzieć że z wymianą robioną u mechanika wyjdźie dużo więcej.
Ja akurat mojej beemki nie oddaje do żadnych partaczy, a dobry mechanik się ceni niestety, ale wymiana paska w m20 to naprawde łatwa robota o ile któś ma choć troche pojęcia o mechanice.

Mój pasek nie był jeszcze w złym stanie, pasek wyjęty z m20b20 mojego brata był w duuużo gorszym stanie, wręcz tragicznym i mimo to nie pękł mimo częstego kręcenia silnika do odcinki...

wójek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Gru 2006
Skd: Białystok
Wysany: 2007-06-27, 22:40   

southOFheaven napisa/a:

wnioski:
- nie jezdzi
- duzo pali

+ dzwiek silnika

co z tego że mamy 2007 stara technika jest najlepsza... zdecydowanie wolałbym ustawiac te zawory (co robie sam a dla znajomych po 30zł) co 10000km niż "ustawiac" zawory w m40, m42 itp badziewiach, a w takich silnikach jak zacznie coś stukać to troche kosztuje... kumpel w 1.6 m40 zapłacił około 1300zł

osobiście nieprzepadam już za motronikiem wole k-jetronik w którym niema sondy lambda albo cholernego silniczka krokowego

m10 super silnik :prosze:

w tym roku w warsztacie mieliśmy juz trzy m50 z pęknietymi głowicami a wszystko przez gaz

m50+LPG= :rip:

southOFheaven 

Wysany: 2007-06-28, 08:56   

wójek napisa/a:

w tym roku w warsztacie mieliśmy juz trzy m50 z pęknietymi głowicami a wszystko przez gaz

przez gaz? wolne zarty glowica peka jak ktos nieswiadomie przegrzewa silnik..przez lpg moze najwyzej kolektor z dolotem rozwalic..ale to tylko przez nieumiejetna zalozona instalke i uboga mieszanke..m50 pod wzgledem glowicy jest trwalsze w porownaniu z m20

poza tym jak napisales m40 to badziewie ale nie m42..tam luzow sie nie ustawia- ja trafilem na ieske od pierwszego wlasciciela z przebiegiem 220tys i chodzila jak nowa zrobilem 30tysiakow- bez zmian.
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2007-06-28, 09:18, w caoci zmieniany 2 razy  

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2007-06-28, 16:16   

southOFheaven napisa/a:
wójek napisa/a:

przez gaz? wolne zarty glowica peka jak ktos nieswiadomie przegrzewa silnik.

Na gazie łatwiej jest przegrzać silnik niż na benzynie bo gaz podczas spalania wytwarza wyższą temperaturę. Czujnik temp. umieszczony jest w obudowie termostatu i mimo iż temp.na wskaźniku bedzie ok to w głowicy może w tym czasie powstać temp która spowoduje pęknięcie.

Brat miał m50 2.5 na gazie i na poczatku chodziła idealnie ale później zaczęło się wszystko pier...

southOFheaven 

Wysany: 2007-06-29, 15:46   

damiano_e30 napisa/a:
southOFheaven napisa/a:
wójek napisa/a:

przez gaz? wolne zarty glowica peka jak ktos nieswiadomie przegrzewa silnik.

Na gazie łatwiej jest przegrzać silnik niż na benzynie bo gaz podczas spalania wytwarza wyższą temperaturę. Czujnik temp. umieszczony jest w obudowie termostatu i mimo iż temp.na wskaźniku bedzie ok to w głowicy może w tym czasie powstać temp która spowoduje pęknięcie.

Brat miał m50 2.5 na gazie i na poczatku chodziła idealnie ale później zaczęło się wszystko pier...

ze gaz ma wieksza temp to wiem. w m50 najwazniejsze czujniki temperatur sa umieszczone w glowicy a nie w termostacie jak w przypadku m20 i dlatego ten silnik ma kolejny minus. Jesli ktos ma sprawne wisko, dobry, szczelny uklad chlodzenia, wymienia np co 2 lata plyn chlodzacy i wszystkie czujniki temp sa sprawne widac wszystko jak na dloni...i nie ma mowy o przegrzaniu m50. Silnik skała.

Moze brat trafil na kiepskiego gazownika albo sam nieumiejetnie uzytkowal..cewki, swiece, szczelnosc dolotu, praca krokowego lpg i sprawna sonda lambda to kluczowe czynniki.
Ostatnio zmieniony przez southOFheaven 2007-06-29, 15:48, w caoci zmieniany 1 raz  

wójek 

Wysany: 2007-06-29, 19:02   

ale to niezmienia faktu że i tak niekupiłbym jakiegokolwiek BMW z silnikiem m50 na gazie

Bagor 

Wysany: 2007-06-29, 21:02   

A zagazowane M20 byś kupił?

Dominik 
pssssssssssssyyyt

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-06-29, 21:51   

Dżizas, ale różnica zdań powstała. A ja was pogodzę i powiem, że najlepsze silniki są w Ursusach. Szwagier ma takiego 30-letniego i mówi, że jaszcze niejeden hektar nim zaorze. Nie ma ani paska ani łańcucha. Tak ten mój szwagier chwali Ursusa, ale jeździ beemką... :lol: :lol: :lol:

cosmosschwarz orgazmotronic
Buda E30 320i 2D + 5 śrub + hybryda 2,7... w końcu nadmuchana... poszła do nowego pana

dontgs 

Doczy: 29 Sie 2006
Wysany: 2007-06-30, 01:51   

Moim skromnym zdaniem M20B20 to elegancki motor. Nie mam z nim wiekszych problemow (cos ostatnio z dawką paliwa, ale usterka bedzie usunieta), nieduzo pali: 12-14L/100km w miescie, (M20B25 palil mi 14-16), nie mam pojecia kto co w nim namieszal, ale ladnie sie wkreca od niecalych 3000obr a z tego co wiem b20 powinien jechac jak nalezy od wyzszych obrotow. Podsumowujac silniczek w sam raz do normalnej, spokojnej jazdy, jak ktos chce troche szybciej i sprawniej kupi sobie b25, mi malutkie b20 wystarczy :)
Co do M40 i innych czterogarowych... nigdy! nie moge sluchac pracy tych motorow.
Pozdrawiam.

wójek 

Wysany: 2007-06-30, 18:26   

Bagor napisa/a:
A zagazowane M20 byś kupił?

z bmw jedynie m10 zagazowane bym kupił...

Robsy-M-Technic 
S3.46 :)

Pomg: 3 razy
Doczy: 16 Sie 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-06-30, 21:39   

Wczoraj ścigałem się z kolegą (ja 2.0 on 1.8is)ja ze szperą,on na zwykłym dyfrze,to wynik był taki,że na początku ja wygrywałem,ale mniej więcej na 3 biegu już mnie dochodził...Jak bym nie miał szpery,to bym nie miał szans... Reasumując silnik b20, napewno nie jest kiblem,parę zmian i można tym silniczkiem sobie fajnie śmigać :D .Pozdrawiam :)

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-06-30, 22:47   

dla mnie m20b20 to faktycznie kibel.
w skrocie tak na koniec tych 4 stron...
duzo spala a bardzo kiepskie osiagi. nic dodac ,nic ujac.
plusem jest tylko dzwiek silnika..a dzwiek? po co nam jak i tak wiekszosc ma dobre audio w becie.liczy sie strzal ze swiatel.
wiec albo 2.5 albo 1.6 :]

southOFheaven 

Wysany: 2007-07-01, 09:21   

Menel napisa/a:
dla mnie m20b20 to faktycznie kibel.
w skrocie tak na koniec tych 4 stron...
duzo spala a bardzo kiepskie osiagi. nic dodac ,nic ujac.
plusem jest tylko dzwiek silnika..a dzwiek? po co nam jak i tak wiekszosc ma dobre audio w becie.liczy sie strzal ze swiatel.

dobrze gada polac mu :]

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2007-07-01, 12:41   

Moim zdaniem wszyscy ci którzy krytykują 2,0 w e30 nie mieli, nie jeździli, lub trafili na zajeżdzony egzeplarz. Jedna opcja z tych trzech, niech każdy na NIE wybierze sobie odpowiednią.
Wydaje mi się że jak by przyszło wybierać z pośród kilku identycznie wyposażonuch egzeplaży różniących sie tylko silnikiem ( 1.6 1.8 a nawet 1.8 is, odnośnie ety to kwestaia indywidualna) w wiekszości każdy z WAS szanowni koledzy wybrały napewno 2,0.
Napewno bym chciał mieć 2.5 pod maską, nawet kosztem większego spalania, szczególnie w kombiaczu na wypasie :D
Zeby dla mnie ktoś zaproponował zamiane na 1,8 1,6 wogóle bym nie chciał się zamienić. Jeżeli bym miał się zamienić to w grę wchodziły by 2,5 2,3 etka i super eta.
p.s. ostatnio miałem propozycję zamiany swojego jak to niektórzy uważają KIBLOWATEGO auta na e30 kombi z 1.8 pod maską z 89 roku, ale nie skorzystałem, kombiak poszedł za 4900.

Bagor 

Wysany: 2007-07-01, 12:58   

Ja bym się na pewno nie zamienił na 320i. Ten silnik się tak zachowuje jakby chciał, a nie mógł.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2007-07-01, 14:25   

Menel napisa/a:
.liczy sie strzal ze swiatel.

2.5 jak najbardziej, a 1.6 to może i tak ale do hondy czywik fałtek albo innego g...

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2007-07-02, 07:04   

MIT OBALONY !! !

IS wygrywa z M20B20 ... dodam ze z igiełką !! choć musze przyznać że mój IS też jest igiełka, więc szanse były seryjne :lol: Był łomot..... a będzie większy bo mieliśmy małe problemy z trakcją na 205/55/15 :cry: Następna próba już niedługo 8-)

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-07-02, 08:34   

BARABUS napisa/a:
MIT OBALONY !! !

IS wygrywa z M20B20 ... dodam ze z igiełką !! choć musze przyznać że mój IS też jest igiełka, więc szanse były seryjne :lol: Był łomot..... a będzie większy bo mieliśmy małe problemy z trakcją na 205/55/15 :cry: Następna próba już niedługo 8-)

ja bym zadzwonił do ASO czy mają ASR do m20 :lol:

problemy z trakcją to z baranami, czy bez?

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2007-07-02, 09:16   

Łukasz napisa/a:

problemy z trakcją to z baranami, czy bez?

Oba auta miały problemy :twisted: , bo jak się rusza z większych obrotów to zawsze jest poślizg.... kumpel chciał wystartować z niższych i M20 się zadławiło ;/ Myślę że 215/40/16 rozwiązał by problem , bo jak tak miałem to IS nie jest już tak mocny by palic wała na prostej.. :mg:

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------
Ostatnio zmieniony przez BARABUS 2007-07-02, 09:18, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: