Wysany: 2007-06-14, 14:52 Navigacja, którą wybrać ?
Panowie, nie znam się na tym kompletnie i potrzebuje fachowych rad... Ojciec potrzebuje zakupić navi... Mamy do wydania ok tysiąc zł.
Przeglądam na allegro różne oferty ale nic mi to nie mówi. Czy do każdego urządzenia tegp typu można wgrać dowolną mape ? i czy wogóle można zrobić taki manewr ?
Potrzebne będą mapy Europy zachodniej, wschodniej, mapa Polski oczywiście... Czy można ściągnąć z sieci mapy do navigacji ? (wiem wiem piractwo... ja pójdę siedzieć nie wy)
Aha w samochodzie jest zasilanie z zapalniczki o napięciu 24V Więc pole manewru chyba się zawęża- chyba że są jakieś inne ładowarki pod takie napięcie ?
Panowie pomóżcie bo nie wiem co wybrać będzie to bardzo często używane bo ok 10h dziennie, a nie chce wybrać czegoś co padnie w pierszym tygodniu
Ojciec jeździ w transporcie drogowym i musi sprawnie trafiać do celu pod wskazany adres.
Cześć . Jeżeli chcesz navi do ciężarówki to polecam tomtoma . Ja też jeżdzę w transporcie ( ciężarówka 7,5 t) i mi sprawuje się lepiej niż garmin- tj w miescie prowadzi prosto do celu , jak najszerszymi drogami, a garmin albo prowadził na około ( opcja cięzarówka) , albo bardzo wąskimi , że ciężarówka miała problem z przejazdem (opcja sam . osobowy ) . Obydwie niestety nie podają wys. wiaduktów , ale i tak tomtom jest lepszy. Ja codziennie mam do odwiedzenia ok 20-tu adresów , więc dla mnie jest ważne , aby nie blokować się w jednokierunkowych wąskich ulicach i szybko dojechać do celu. Tomtoma używam od lutego i jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o mapy to Ci nie powiem jak on chodzi w Polsce , bo głównie jeżdzę po niemczech . Garmin jakiego używałem to navi 300 ( mapa city select europe 8 . ) , a wcześniej stret pilot350 (city select 7) oba do cężarówki to porażka , a tomtom to tomtom one ( mapa niemcy plus szwajcaria).
Pozdrawiam
ja mam acera n30, do tego tomtom i smiga super
karte sobie kupilem 2gb, i wiekszosc zawalona muza
tom tom czechy,slowacja,wegry i pl zajmuje chyba 80MB
mam automape ale mnie denerwuje bo nadaje sie stricte do osobowek, ten znaczek kierujacy jest strasznie maly i dziwnie mi sie gubi czasami..
ale tomtom super sprawa, smigam na czechy i po polsce i trafic do celu no problem, a tez pomykam ciezarowka
co do 24v, to pozostaje kupic przetwornice, ja mam i sobie ciagle laduje i palma i gps, bo mam na bluetootha...
tak jak mowia koledzy, palm+mapy+gps i bedzie ogien
zawsze mozna robic notatki, kalendarza zaczalem nawet uzywac dzieki temu
a i jakbys chcial tomtom i automape to .... PW
podłączam go pod zapalniczke, uruchamiam wgraną mape i wsio ? Czy trzeba jeszcze coś dokupić i podłączyć ? żadnych anten, odbiorników itp nie potrzeba ?
podłączam go pod zapalniczke, uruchamiam wgraną mape i wsio ? Czy trzeba jeszcze coś dokupić i podłączyć ? żadnych anten, odbiorników itp nie potrzeba ?
Na aukcji sprzedajacy podaje ze palm ma wbudowany odbiornik GPS, wiec potrzebujesz tylko programu i map