BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Czy jestes za dekomunizacja?? ---> luźna rozmowa
Autor Wiadomo
casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-05-29, 16:38   

belisama, ciekawie sie czyta ten twoj referat, ale jakby nie patrzec to przez 17 lat wiekszosc tych pseudo rządów popelnialo przerozne gafy i przerozne afery wychodzily na jaw. czasem mam wrazenie ze polacy nie nadaja sie do rzadzenia, ze zabory nie byly dzielem przypadku.

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-05-29, 16:41   

Poniekąd masz rację, a że obecnie sięgnęliśmy dna więc następne będą juz tylko lepsze :)

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-05-29, 16:43   

marvin-86 napisa/a:

Ktos napisal ze lekarze strajkuja AAHAHAHHAHAHAHA smiechu warte w glowach im sie jeb... jasne ze nalezy im sie wieksza pensja ale , z czego kur... za moje pieniadze ZNOWU !? wzrosnie oc paliwo chleb jaja zapalki i srajtasma ok podwyzki beda dostana po 4 tysiaki drugie cztery zarobia we wlasnych prywatnych gabinetach i jeszcze 4 na lapowkach ..... zycie jak w madrycie... a co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

trzeba sobie powiedzieć jedno -zna ktoś biednego lekarza :lol: ja nie spotkałem -a paru znam...
lekarze dostali ileś % podwyżki... jakiś czas było cicho... potem wyskoczyła historia z jakimś rzeźnikiem ze szpitala MSWiA, który bierze łapówki -goscia wsadzili do pierdla... potem kolejne spektakularne sprawy m.in. z byłą synową wspaniałego I sekretarza pierd... PZPR :? Edwarda Gierka (kolejna nieusuwalna osoba w tym kraju, która się dochrapała za czasów komuny) etc... i lekrze zaczęli się chyba bać brać łapówki - więc zaczęli szurać pyskami o jeszcze wyższe podwyżki (tylko skąd na nie wziąść?)...
chyba się muszę poprawić - zawoziłem w zeszłym tygodniu ojczyma na zabieg do Kliniki w Ochojcu - ludzie na korytarzu odliczali gotówkę przed wejściem do lekarza ;/

[ Dodano: 2007-05-29, 16:48 ]
kamil.k napisa/a:

załóżmy ze pracujesz w całym swoim zyciu 40 lat.miesiecznie płacisz 500 zl podatku.przez 40 lat wychodzi ze panstwo zaje... Ci 240z tys złotych.przepracowales 40 lat czas na emeryture ale musisz wiedziec jedna rzecz- 47% mężczyzn umiera przed osiągnięciem wieku emerytalnego

kamil.k. zauważ, że ponad 5mln ludzi którzy żyją z roli odprowadza do ZUSu jakieś kilkaset złotych na rok - a emerytury biorą normalne, to się nazywa KRUS czy jakoś tak...

[ [b]Dodano: 2007-05-29, 17:19 ]

Bruner napisa/a:
Kiras, chcesz powiedziec ze za komuny byl raj, a teraz zyjemy zyjemy na tak niskim poziomie bo ja obalono? Juz widze jak jezdzisz swoja 740 i piszesz co myslisz w necie gdyby dzis komuna byla przy wladzy :wink: Masz wystarczajaco duzo lat zeby chocby pamietac poziom zycia, kartki na mieso, benzyne itd, kilometrowe kolejki i puste polki w sklepach, brud, brak czegokolwiek i koniecznosc zalatwiania wszystkiego dzieki ukladom. Przesladowany nie byles bo miales za malo lat, wiec ta kwestie narazie pominmy. Te 50 lat bylo po prostu zmarnowane, Niemcy po wojnie byly tak samo zrujnowane i rozgrabione niz Polska, a na jakim poziomie dzisiaj sie tam zyje, a na jakim u nas? Wlasnie komunie mozemy za to podziekowac. A dekomunizacja to chyba cos troche innego niz napisales. Gdyby nie rzesze ludzi trzymajacych za morde caly narod i ruskie czolgi to komiunizm nie przetrwal by w polsce nawet roku. I wlasnie tym panom trzeba teraz podziekowac, chocby dlatego zeby nikomu w przyszlosci podobne pomysly do glowy nie przychodzily. Mossad sciaga z Argentyny do Izraela 80 letnich starcow i wymierza im sprawiedliwosc za zbrodnie dokonane ponad pol wieku temu i nie rozumiem dlaczego mialo by sie traktowac inaczej bydlakow pokroju np Humera. Ci gnoje maja na rekach krew wielu osob, i powinni za to odpowiedziec. Ich ofiary jesli przezyly to konczyly na ulicy ze zrujnowanym zdrowiem, czesto zyciem osobistym i kariera i jesli dzis zyja to zyja w nedzy z glodowych emerytur, a kaci maja sie calkiem dobrze i smieja im sie w twarz. Gdzie tu sprawiedliwosc? Chocby dla samej zasady powinno sie nazwac rzeczy po imieniu. To tak jak z odznaczeniem posmiertnym - temu kto je dostaje juz itak wszystko jedno, ale chodzi o jego dobre imie i o pamiec. I nie piszcie mi tu ze komuna w polsce byla lajtowa, ze nie ma co porownywac z ZSRR itd, bo byla wystarczajaco bestialska. W mojej rodzinie byly osoby mocno zaangazowane w dzialalnosc opozycyjna i z ich bezposrednich relacji wiem do czego zdolne bylo MO i ubecja, i to nawet w latach 80-tych, kiedy do bestialstwa ich odpowiednikow z lat 40-tych bylo bardzo daleko. Ale itak mysle ze zaden z was nie chcalby sprobowac np zaostrzonego olowka wkladanego do ucha. A jak macie kogo to popytajcie co sie dzialo w latach 40-tych i 50-tych. Takie rzeczy musza byc ukarane, raz dla sprawiedliwosci, a dwa na przyszlosc, zeby kazdy komu sie zachce stosowac podobne metody najpierw 2 razy pomyslal.
Zreszta co ja sie bede rozpisywac, jak ktos nie wie (albo nie chce przyjac do wiadomosci) czym byl komunizm, to nizej cytat za profesorem A, Paczkowskim z "Czarnej ksiegi komunizmu", fragment podsumowania rozdzialu dotyczacego Polski:
Cytat:
Jesli chcielibysmy najkrocej scharakteryzowac system komunistyczny w Polsce - z tego punktu widzenia ktory nas tu interesuje - mozna stwierdzic, ze:
- byl zawsze represyjny
- byl zawsze przestepczy, gdyz nie przestrzegal nie tylko norm prawa miedzynarodowego ale nawet wlasnej konstytucji
- byl zawsze gotow do uzycia przemocy (takze wojska) na skale masowa
- w swych poczatkach (1944 - 1956) byl zbrodniczy.

A przy okazji podpisuje sie w 100% pod postami Bagora :wink:
A co do SLD, to obojetnie jak by sie to nie nazywalo, to dla mnie partia w ktorej siedza i ktora kieruja sami starzy towarzysze pokroju Kalisza, Millera, czy prawie magistra Kwasniewskiego jest tak samo czerwona jak PZPR. A z kwachem to wogole smiech na sali, minister w pzpr-owskim rzadzie ktory trzymal sie mocno koryta ale wcale nie byl komunista i teraz za wielkiego demokrate uchodzi :lol: :lol: :lol: To cos jak Jelcyn, obronca demokracji co parlament czolgami rozjechal :lol: :lol: :lol:

marvin-86 napisa/a:
co do nauczycieli do szkoly ktorej chodzilem nauczyciela bylo stac na wszystko ... jedzili nowymi autami mieli 10 miktofalowek w domu fakt nedznie zarabiaja i nalezy im sie podwyzszka ale napewno im bardziej niz lekarza

Stary co Ty bredzisz? Wiesz ile zarabia nauczyciel? Jak nie wiesz to nie pisz takich bzdur. Wieczorem dowiem sie dokladnie i napisze Ci ile na jakim szczeblu, ale zdziwisz sie bardzo - u mnie w robocie zwykly robol na linii produkcyjnej zarabia wiecej niz nauczyciel po studiach i specjalistycznych szkoleniach razem z dodatkami za trudne warunki (szkola specjalna). I to nie Nauczyciel - stazysta.
Bagor napisa/a:

Nie porównuję komuny do tego co się działo w III Rzeszy

U nas moze nie, ale w wielu krajach po dojsciu komunistow do wladzy dzialy sie jeszcze gorsze rzeczy. Komunizm to tak samo zbrodniczy system jak faszyzm, a biorac pod uwage liczbe ofiar jest nawet jeszcze gorszy: ZSRR - 20 milionow; Chiny -65 milionow; Wietnam - 1 milion; Korea Polnocna - 2 miliony; Kambodza - 2 miliony sposrod niecalych 8 milionow mieszkancow :wow: Europa wschodnia - 1 milion; Ameryka lacinska - 150 tysiecy; Afryka - 1,7 miliona; Afganistan - 1,5 miliona; miedzynarodowy ruch komunistyczny i partie komunistyczne nie sprawujace wladzy- 10 tysiecy. W sumie ponad 100 milionow ofiar smiertelnych. Do tego trzeba doliczyc przesiedlenia, deportacje, zeslania i roznego rodzaju przesladowania.
casus maximus napisa/a:

ale nie bylo to nigdzie zapisane w zadnych normach prawnych. oczywiscie byly jakies dyrektywy scisle tajne dygnitarzy nazistowskich ktore mowily o eksterminacji zydów ale nie stanowily one prawa jako takiego, oficjalnego. to byly zbrodnicze wymysly tych ludzi.

Ale Ci ludzie byli przedstawicielami legalnie wybranych wladz. Pozniej w Norymberdze wiekszosc zbrodniazy tlumaczyla sie w stylu "ja tylko wykonywalem rozkazy" Ubecy torturujac czy zabijajac opozycjonistow tez tylko wykonywali rozkazy? Rozkaz nie zwalnia od myslenia, a zbrodnia jest zbrodnia niezaleznie od tego czy dokonana z czyjegos polecenia, czy dla wlasnego widzimisie.

O w morde, ale sie ropzisalem - mam nadzieje ze ktos sie przez to przebije :wink:

Michał, ja swoje też przeżywałem (a moi kumple jeszcze więcej) - w latach 80-tych...
to, ze gliniarz czy inny ORMOwiec mógł Ci nakopać w bramie za to, ze miałeś za krótkie albo za długie włosy, to było normą... przetrzymywanie na komisariacie 48godzin bez żadnych powodów... pałowanie ... wyrywanie kolczyków dziewczynom - to wszystko przeżyłem - nie będac żadnym opozycjonistom - wystarczyło nie spodobać się Panu Władzy...
jeszcze coś o tej całej dekomunizacji... w moim mieście najprężniej działające firmy prywatne należą do ludzi, którzy byli na samej górze świecznika władzy PZPR, czy jak to nazwać, w latach 80-tych... dostać się do takiej firmy można, tylko za poręczeniem od jakiegoś starego znajomego towarzysza - prawicowcy czy inni nie mają szans - i to po 18nastu latach od odzyskania niepodległości... :lol: czerwona zaraza 8)
ja sam pracuje w dużej firmie branży energetycznej, spólce skarbu państwa - cała "góra" to stare dziady, które siedzą na swoich stołkach z nadania partyjnego od lat co najmniej 80-tych i tam nikt nie zamierza odchodzić na emeryture... nawet jak ktoś młody tam jest, to jest synem albo zięciem jednego z tych notabli...

ps.wracając do historii Polski zaraz po wyzwoleniu - to przecież wybory (słynne 3xTAK!), były sfałszowane...[/u]

Bagor 

Doczy: 21 Kwi 2006
Wysany: 2007-05-29, 17:53   

RoboCop napisa/a:
trzeba sobie powiedzieć jedno -zna ktoś biednego lekarza :lol: ja nie spotkałem -a paru znam...
lekarze dostali ileś % podwyżki... jakiś czas było cicho... potem wyskoczyła historia z jakimś rzeźnikiem ze szpitala MSWiA, który bierze łapówki -goscia wsadzili do pierdla... potem kolejne spektakularne sprawy m.in. z byłą synową wspaniałego I sekretarza pierd... PZPR :? Edwarda Gierka (kolejna nieusuwalna osoba w tym kraju, która się dochrapała za czasów komuny) etc... i lekrze zaczęli się chyba bać brać łapówki - więc zaczęli szurać pyskami o jeszcze wyższe podwyżki (tylko skąd na nie wziąść?)...

Mam takie same odczucia. Nie znam biednych lekarzy. W końcu ktoś się im do d**y dobrał, bo to jedno z najbardziej skorumpowanych środowisk. Teraz się boją brać łapówki, zostali odcięci od łatwej kasy, to protestują i podwyżek chcą. Jeszcze ludzie ich popierają. Ja bym ich w kamasze wsadził :x

RoboCop napisa/a:
kamil.k. zauważ, że ponad 5mln ludzi którzy żyją z roli odprowadza do ZUSu jakieś kilkaset złotych na rok - a emerytury biorą normalne, to się nazywa KRUS czy jakoś tak...

Zgadza się, minimalna składka ZUS wynosi jakoś 724zł na miesiąc, a KRUS jakoś 250zł na 3 miesiące :!:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-05-29, 20:39   

Bagor napisa/a:
Zgadza się, minimalna składka ZUS wynosi jakoś 724zł na miesiąc, a KRUS jakoś 250zł na 3 miesiące

tak. tak wlasnie jest. ale jakby rolnicy zaczeli placic skladki ZUS to wyzdychaliby z glodu. przynajmniej wiekszosc.

[ Dodano: 2007-05-29, 20:48 ]
Bagor napisa/a:
Mam takie same odczucia. Nie znam biednych lekarzy. W końcu ktoś się im do d**y dobrał, bo to jedno z najbardziej skorumpowanych środowisk. Teraz się boją brać łapówki, zostali odcięci od łatwej kasy, to protestują i podwyżek chcą. Jeszcze ludzie ich popierają. Ja bym ich w kamasze wsadził

ile zarabiaja lekarze na reke? czy sa to pieniadze odpowiednie do stopnia odpowiedzialnosci? czy sa to pieniadze odpowienie do stopnia wykrztalcenia ? czy sa to pieniadze godne aby rekompensowaly to ze cale zycie trzeba sie uczyc wlasciwie ? jak wezmie lapówke to lapowkarz jak cos schrzani przy operacji i pacjent zejdzie to morderca. taki jest tok myslenia wielu ludzi. jesli oni dobrze zarabiaja patrzac na to co napisalem wczesniej to wiekszosc z nas powinna zarabiac chyba ze 150 zl na miesiac. jesli lekarz nie ma prywatnej praktyki to wbija zeby w sciane.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-05-29, 21:31   

Bagor napisa/a:

RoboCop napisa/a:

Zgadza się, minimalna składka ZUS wynosi jakoś 724zł na miesiąc, a KRUS jakoś 250zł na 3 miesiące :!:

Robo co to znaczy normalne emerytury :?: :lol: mój dziadek jak odszedł na emryture w wieku ponad 70 lat i dostaje niecale 800zl emerytury a pracowal od dziecka na roli :roll:

teraz jak sie otworzy pierwsza firme to przez dwa pierwsze lata placi sie chyba 200zł na miesiac zusu

lekarze i nauczyciele chca podwyzek bo wiedza ze jest kasa na t ,a kasa jest dlatego ze w kraju wszystko sie troche ruszyło a wiec i wpływy z podatków musza byc wieksze niz zakladano

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-30, 09:14   

przestańcie się zajmować rozliczaniem przeszłości i spójrzcie na dzisiejszy swojski burdel, tym sie trzeba zająć, a konsekwencji komunistyczne łby wtedy i tak polecą.

Na pohybel czarnym!!!!!
Na pohybel czarnym i czerwonym!!!!

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-05-30, 17:32   

Łukasz moje posty prowadzą do tego, że ten nazywany przez Ciebie swojski burdel
wynika własnie z nierozliczenia się z przeszłością - zobacz na Niemcy, Węgry, Czechy...
a my wciąż jesteśmy w sytuacji podobnej jak w Rosji, może tylko nasi oligarchowie są mniejsi i na szczęście nie mamy Putina...

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Wysany: 2007-05-30, 19:21   

Raczej z tego że wciąż sie to rozpatruje i brak czasu na rozsądek, a tak właśnie powstaje ciemnota słuchająca ślepo ojca dyrektora, bo przecież "SLD nie może mieć racji bo to stare komuchy" no i inne takie

Bagor 

Doczy: 21 Kwi 2006
Wysany: 2007-05-30, 19:54   

Nie da się tworzyć normalnej przyszłości bez rozliczenia przeszłości. Takie są prawa świata i nic tego nie zmieni.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-05-31, 09:07   

Takie są prawa świata?...No sorrryyyy...Bagor skąd ta mysl? Marks? Lenin? Hammurabii?

Skupianie się na przeszłości to mydlenie oczu ze względu na brak pomysłów na teraźniejszość ( to jest moje :lol: )

Starych dziadków chcecie teraz karać? Ich kara czeka gdzie indziej, a czas poświęcony na dekomunizację można wykorzystać inaczej.

P.S nie mam w rodzinie byłych ubeków, esbeków, zomowców itp jakby co :lol:

RoboCop 
Morder...ator

Wysany: 2007-05-31, 16:11   

Łukasz napisa/a:

P.S nie mam w rodzinie byłych ubeków, esbeków, zomowców itp jakby co :lol:

byłeś w IPN 8) ??

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu