Witam! Właśnie wyczytałem w jednym z postów coś takiego:
"...historia która mnie kosztowała okolo 1200 zł specjalista od BMW załozył mi pasek rozrzadu niewazne jakiej firmy niezmieniając napinacza i rolki bo stwierdził!!! ze jest w dobrym stanie h*j p******y zrobiłem 20 tys km i centralnie na trasie urwały sie zęby na tym pasku wszystkie zawory do wymiany pompa wodna i 2 popychacze i kilka innych rzeczy..."
No więc nie dalej jak tydzień temu mój spec uznał tak samo przy wymianie paska postąpił identycznie jak wyżej! A ja chcąc uniknąć takiej sytuacji chciałem spytać o koszt takiego przedsięwzięcia, i czy aby nie możnaby było zrobić tego (wymiany) samemu?? Z góry dzięki za pomoc!
pytasz o koszt rolki i napinacza ? bo nie bardzo zrozumialem , rolka - 60zl , napinacz 90zl, kup najlepiej firmy SKF, a pasek GATES, nie ma co oszczedzac na takich tanich podzespolach, bo jak Ci sie rolka zatrzyma to pozniej bedziesz mial tak jak opisales wyzej
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
slav [Usunity]
Wysany: 2004-11-07, 12:55
tez mialem taka sytuacje tyle ze u mnie facet nie dokrecil kola zebatego jak trzeba do walka i scieło mi klin i rozrzad sie przestawił koszt 1500zł zawory inne wiesz dobrze, sam postanowiłem zrobic jak powinno byc wiec zamówiłem u slusarza przyrzad do blokady wałka rozrzadu i walu korbowego koszt 80zł za oba przyzady, nastepnie ustawiłem jak nalezy wsio sciagnałem pasek stary, nalozyłem nowy, nowa roleczke i teraz nalezalo napiac pasek rozrzadu jak nalezy. w pewniej angielskiej książce serwisowej do e30 M40B16 znalazlem ops jak to nalezy wykonac, otóz na rolce jest dziurka pod imbus wkładasz tam imbusik i w odległosci 8,5 cm od srodka otworu wieszasz 2 kg, (najlepsza jest taka wiszaca waga kuchenna) nastepnie kluczykiem 10 bodajże dokrecasz srubke na napinaczu. wujmujesz blokady walu i walka. sprawdzasz czy jest wsio na znakach i nic sie nie poprzesuwało, składasz inne pierdółki i jeździsz długo i szcześliwe przez kolejna 40.000 km.
slav [Usunity]
Wysany: 2004-11-07, 12:58
dodam ze wymiana paska rozrzadu to bajka majac blokade walka i wału nie można nic spieprzyć, chyba ze przedobrzyć z naciągnieciem paska ale podalem metode jak to dobrze zrobic, jakbys potrzebował te blokady to daj info na priva sa do sprzedania bo teraz ujeżdzam e30 325i touring i nie jest mi potrzebna aha jakbys potrzebował czesci do e30 M40B16 to mam ich mnówstwo. pozdro slav
uuu... mi sie mechanik wczoraj zabral za rozbieranie i wymiane walka, popychaczy i ogolnie calego rozrzadu i wlasnie mi cos mowil, ze taraz ma problem, bo cos mu sie tam moze przestawic, na pewno nie ma tej blokady i teraz sie zastanawiam, czy uda mu sie to wszystko poskladac
yo!
Pasek tylko GATES reszta syf łaczny koszt 3 roleczek i paska okolo 400 zeta + 100 zeta wymiana
pozdro
Ps
I poszukaj kogos kto naprawde kiedys grzebał przy BMw a nie tylko wymieniał amortyzatory i to z tyłu