Wysany: 2004-05-24, 15:26 Nierówna praca silnika 318i M40-BMW E-30
Witam
Mam problem i zwracam sie do Was koledzy z prosba o pomoc.
Od pewnego czasu momentami silnik nie chodzi tak jak trzeba...trzesie calym samochodem.Objawy są na tyle "denerwujące" ze raz występują a raz nie.Odpalam samochod i pracuje idealnie,przejade 5-10km stane na światłach i już kuleje.Wygląda jakby chodził na "trzech" cylindrach,silnik z trudem wchodzi na obroty z opóznieniem reaguje na dodanie gazu,słychać przedmuchy z wydechu...no i trzęsie dosyć mocno całym samochodem.
Myślałem,ze świece dokonczyły żywota,ale byłem w błędzie...(nowe NGK i jest to samo)
Pózniej myślałem,ze to przez benzynkę,ale zatankowałem 20litrów i nic się nie zmieniło...Zmieniłem rówież filtr paliwa-dalej to samo...Aha,jak silniczek pracuje idealnie to trzyma obroty na poziomie 800-850 obr.\ min.,a jak "kuleje" to obroty są rzędu 600-650 obr.\min.
Podobny przypadek ostatnio rozpatrywalismy,sprawdz układ zapłonowy, moze sie poprostu zaplon przestawił.Albo pompa paliwa dała ciała bo to tez mozliwe przy tych naszych wynalazkach mogła sie troszke przytrzec i nie podaje dobrego cisnienia.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Go
Wysany: 2004-05-24, 22:13
z m40 i falującymi obrotami jest tak,że nigdy nie wiadomo co to jest,może byc sonda lambda ale wtedy rośnie spalanie i z rury leci czarny dym bo mieszanka jest za bogata,trzeba sprawdzic wszystkie węrze podcisnieniowe,ostanio zaczoł mi się bujać na obrotach i nie miałem innego pomysły więc zaczynałem bawic sie wszystkimii rurkami podcisnienia i zdiołem ta cieńka z regulatora cisnienia gdy nie była załorzona obrotomierz był jak przyklejony po załorzeniu spowrotem falowanie,wyminiłem gnojka na nowego i pomoglo ale np rano przez pewien czas tesz lubi sobie poszaleć samo nie wiem co jest grane trzeba jeszcze sprawdzic stan kopółki i palca rozdzielacza pozatym czy kable wysokiego nie maja gdzieś przebicia to trzeba naprawde dobrego fachure
kaprys Go
Wysany: 2004-05-25, 00:04
niom ale zauważ że napisał że mu spadają i trzymają kole 600 ...
w naszych przypadkach to było falowanie z niższych do duuużo wyższych...
1. Silniki M40 są na wtrysku Motronik - więc zapłonu tam się NIE REGULUJE !!
2. Ja bym sprawdził - przewody wysokiego napięcia (chłopaki z BOSCHA mieli podobny przypadek - przewód z cewki do aparatu wymienili i jak ręką odjął.
3. Sprawdziłbym czy silnik nie łapie lewego powietrza na dolocie.
2. Ja bym sprawdził - przewody wysokiego napięcia (chłopaki z BOSCHA mieli podobny przypadek - przewód z cewki do aparatu wymienili i jak ręką odjął.
Wlasnie caly czas za mna te przewody chodza...kolega ma E30 tylko ze silniczek 1.6 M40,chcielismy przelozyc kable WN ale nie moglismy zdjac ich przez ten czujnik,ktory sie znajduje na kablu...
Cytat:
Mozliwe...bede musial to sprawdzic...
"WujekDobraRada"-a tak wogole to my sie mijamy co drugi dzien na osiedlu...nie znalazł bys chwili wolnego czasu?
Czekam na info.
Wlasnie caly czas za mna te przewody chodza...kolega ma E30 tylko ze silniczek 1.6 M40,chcielismy przelozyc kable WN ale nie moglismy zdjac ich przez ten czujnik,ktory sie znajduje na kablu...
Cytat:
Mozliwe...bede musial to sprawdzic...
"WujekDobraRada"-a tak wogole to my sie mijamy co drugi dzien na osiedlu...nie znalazł bys chwili wolnego czasu?
Czekam na info.
Pozdr,
ten czujnik sie odpina - mozesz przelozyc razem z nim, jak nie chcesz to co trudnego jest w rozebraniu przewodu Do dziela
Go
Wysany: 2004-05-27, 14:05 Re: Nierówna praca silnika 318i M40-BMW E-30
-Może coś z sondą L ...
artvi [Usunity]
Wysany: 2004-10-20, 22:38
chciałbym jeszcze rozgrzebać ten temat ... u mnie taki problem ze mi falowały obroty na wolnych ( wymienilem silniczek krokowy ) - obroty stoja tylko ze silnik nierówno pracuje tak jak u kolegi co pisal wyżej ... moze miał ktoś doczynienia z takim przypadkiem i dodał by jeszcze pare godziwych rad ... z gory dziekii
Dodam ze z tłumika dziwny strasznie dziwek sie wydobywa jakby mial zaraz zgasnąć silnik ... przygazuje leciutko do 1000 obr. no i juz sie trzyma ... i oco cho ?
Mialem dokladnie te same objawy, wszystko tak samo, i przeczytalem gdzies , ze moze mam nie naciagnieta linke z przepustnicy, ze mam dociagnac ta czarna plastikowa nakretke az sie obroty ustabilizuja. No i pomoglo, mi sie czasem zdarzalo, ze mi auto zgaslo, teraz jest wszystko ok, obroty trzyma i reaguje tak jak powinien na gaz, o ile wiem, to ta linka sie luz na przepustnicy reguluje. Sprobuj, to jest 5 sec roboty, a moze i w Twoim przypadku pomoze
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
artvi [Usunity]
Wysany: 2004-10-21, 18:07
Scigany napisa/a:
Mialem dokladnie te same objawy, wszystko tak samo, i przeczytalem gdzies , ze moze mam nie naciagnieta linke z przepustnicy, ze mam dociagnac ta czarna plastikowa nakretke az sie obroty ustabilizuja. No i pomoglo, mi sie czasem zdarzalo, ze mi auto zgaslo, teraz jest wszystko ok, obroty trzyma i reaguje tak jak powinien na gaz, o ile wiem, to ta linka sie luz na przepustnicy reguluje. Sprobuj, to jest 5 sec roboty, a moze i w Twoim przypadku pomoze
a jakie u ciebbie sa obroty ustawione wolne??? czy to chodzi Ci o tą śrubke którą sie reguluje obroty ? jesli NIE to gdzie sie ona znajduje??
chodzi o naciag linki i skasowanie luzu na przepustnicy, mialem takie same objawy z obrotami jak opisywane wyzej, i gdzies na forum ktos mi podpowiedzial, ze na pewno mam luz na przepustnicy, powinienem go skasowac naciagajac linke ( przy przeputnicy sie ja naciaga taka plastikowa czarna nakretka ) i doslownie jak reka odjal, klopoty z obrotami zniknely
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
Go
Wysany: 2004-10-26, 22:27
Widzicie Panowie.Ta sama sytuacja jest w silnikach 1.6 M40.Ja daje glowe ze jest to sonda lambda.Na zimnym silniku jest ok ale jak sie rozgrzeje to katastrofa.Nie ma tu chyba nic do tego przeplywomierz bo gdyby to on byl przyczyna obroty by tylko falowaly i niebyloby przedmuchow.W sondzie jest grzalka-kolego pomysl czy ostatnio nie jezdziles duzo po wodzie.Jezeli uszczelka na lambdzie skruszeje woda dostanie sie do srodka i zrobi zwarcie-wtedy sonda glupieje.Sprawdz uszczelke lub zostaw na chociaz jeden dzien samochod w jakims ogrzewanym warsztacie zeby przeschla i powinno byc ok-do nastepnej duzej kaluzy :D
Anonymous Go
Wysany: 2004-11-07, 18:00
Cześć.
W sumie podobny problem.. Na PB oczywiście wszystko git. Na gazie, jak się rozpędzę do ok 80 KM/h i wrzucę luz, silnik się zaczyna dławić i czasem gaśnie.
W sumie rodzi się pytanie, czy jest jakieś rozwiązanie na wprowadzanie do filtru powietrza od razu ciepłego powietrza w M40 318i?
Czy jak zwykle jest to kwestia regulacji LPG?
Zaznaczam, że jak stoję, to silnik nie gaśnie.
Sprobuj przyslonic wlot do filtra powietrza, u kumpla byla podobna sytuacja i pomoglo odwrocenie wlotu w druga strone, tak zeby powietrze nie bylo do niego wtlaczane z rozpedu tylko zeby sam ssal tyle ile mu potrzeba. Co prawda to nie bylo w beemce, ale z tego co wiem to gaz jest wrazliwy na zbyt duze ilosci powietrza.
Sprobuj przyslonic wlot do filtra powietrza, u kumpla byla podobna sytuacja i pomoglo odwrocenie wlotu w druga strone, tak zeby powietrze nie bylo do niego wtlaczane z rozpedu tylko zeby sam ssal tyle ile mu potrzeba. Co prawda to nie bylo w beemce, ale z tego co wiem to gaz jest wrazliwy na zbyt duze ilosci powietrza.