BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Bremslicht Elektrik i inne dziwne opcje
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-01, 19:59   Bremslicht Elektrik i inne dziwne opcje

Cześć, szukam pomocy w rozwikłaniu kilku zagadek dotyczących mojeco E36 coupe którym jeżdze od 2 miechów i jestem jak na razie niesamowicie zadowolony :) a wiec tak:
1. Komputerek od czasu do czasu pokazuje komunikat Betriebanleitung Bremslicht elektrik, wiem ze chodzi o światła stopu a generalnie o ich braku, problem (a raczej nie problem)w tym że są i swiecą jak ta lala wiec skąd ten komunikat. Doczytałem tez o jakimś zapasowym biezpieczniku w samochodach wypozsażonych w uchyt holowniczy ASO ale nie bardzo kumam gdzie on jest i o co może chodzić pls help !! !
2. sprawa jest troche bardziej skomplikowana, zauwazyłem coś takiego że przy otwartej szybie od strony kierowcy i mocniejszym zahamowaniu zapala sie na chwile światełko w kabinie tak jakbym otworzył drzwi w zwiazku z czym załącza sie antynapad i staje sie to lekko uciążliwe czy ktoś spotkał sie z takim problemem i może coś wie na ten temat ?? ?

Jesli znacie też namiary w wawie lub okolicach na jakiegoś dobrego elektryka od BMW to bede bardzo wdzieczny za podanie a nawet
Bardzo Mocno Wdzięczny :D

cinek_sw 
Dezerter

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2004-11-01, 20:05   

Ja też mam podobny problem w swojej bumce (e30) :D
po przejechaniu kilkuset metrów i kilkukrotnym hamowaniu zaświeca mi się na komputerze "bremslicht", a światła stopu są ok... więc dołączam się do twojego tematu :D ...mam nadzieję że nie masz nic przeciwko

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2004-11-01, 20:17   

cinek_sw napisa/a:
Ja też mam podobny problem w swojej bumce (e30) :D
po przejechaniu kilkuset metrów i kilkukrotnym hamowaniu zaświeca mi się na komputerze "bremslicht", a światła stopu są ok... więc dołączam się do twojego tematu :D ...mam nadzieję że nie masz nic przeciwko

Co do świateł STOP - jest to wada w E30 poniewaz luzuje sie włacznik swiateł przy pedale.
Cytat:
2. sprawa jest troche bardziej skomplikowana, zauwazyłem coś takiego że przy otwartej szybie od strony kierowcy i mocniejszym zahamowaniu zapala sie na chwile światełko w kabinie tak jakbym otworzył drzwi w zwiazku z czym załącza sie antynapad i staje sie to lekko uciążliwe czy ktoś spotkał sie z takim problemem i może coś wie na ten temat ?? ?

Może jest tak ze instalacja od alarmu w drzwiach jest poluzowana albo kabel sie gdzies przetarł i po otwarciu szyby nastepuje umasienie i wtedy włacza sie swiatło i co za tym idzie antynapad.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-01, 20:32   hmmm

Kirek dzieki a nie wiesz jak jest w E36 bo piszesz ze w E30 to włącznik na pedale i jest to normalka a co do tego to tez tak obstawiam i pewnie trzeba by drzwi rozebrać... :(

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-11-01, 21:10   

w E30 musiałbyś "rozbierać" włącznik, który znajduje się w części karoserii i jest wciskany przez zamykające się drzwi - podejrzewam, że w E36 jest podobnie - przycisk jest przymocowany do karoserii, a nie do drzwi, ale mogę się mylić.

a czy jak okno masz zamknięte i położysz np. łokieć przy oknie, to nie ma podobnej akcji z antynapadem?, bo może drzwi ci się porządnie nie domykają :idea:

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-11-02, 17:50   

panowie logicznie rozumujac zniszczony "wylacznik przy pedale" nie ma nic do kontrolki w komputerze "spalona zarowka stopu" !! !!!!!!!!!!!!

poprostu jak sie zjara ten wylacznik ,obluzuje czy co inne i swiatla po przycisnieciu pedalu sie nie zapala to i komp nie dostanie sygnalu ze hamujemy wiec nie bedzie odczytywal napiec z kontaktronow kt sa odpowiedzialne za te swiatla wiec zadnego komunikatu nie wyswietli (komp)

jedyne logiczne rozwianiem problemu wydaje sie sprawdzenie zarowek stopu moze masz zamiast 10 watowych wlozone 5 -sprawdz to !! !!!!

kolejna sprawa to oczyszczenie stykow w reflektorach i mocowaniach zarowek
ich zabrudzenie moze spowodowac chwilowy zanik napieca na jednej z lamp "stopu" i co za tym idzie wyswietlenie komunikatu przez komp

jesli masz dodatkowe swiatlo stop -odlacz je na jakis czas -moze to jego wina

-a co do nieszczesnych drzwi to prawdopodobnie masz wytarty dolny zawias:gdy szyba lest calkowicie zamknieta drzwi nie podskakuja poniewaz trzyma je uszczelka szyby (poniewaz nie masz ramki)

latwo to sprawdzic-otworz drzwi zlap za koniec (czyli za ta czesc w kt jest "cycek do blokady zamka) i spr poruszac w gore i w dol jesli poczujesz ze drzwi maja luz -wymien zawias !

mozliwe tez ze masz cos spierniczone z wlacznikiem lampki (i antynapadu)
moze po prostu jest zbyt luzna spezynka !

pozdrawiam
ale sie rozpisalem!

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-02, 20:51   no może i nie krótko

ale konkretnie i na temat wielkie dzieki za porady bede sprawdzał ale czuje że to może być strzał w dyche :)
dam znac co mi sie udało ustalić...
trzymka

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-11-06, 20:08   

dzis gadalem z kolesiem co e36 i tez mial jakies problemy ze swiatlami, ciagle mu wyskakiwal blad swiatel z tylu okazalo sie ze bmw zaleca zarowki o mocy 4 watt a w polsce sa dostepne 5 watt (czy jakos tak) -wkrecil oryginal i kom przestal wyswietlac "komunikat"

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: