BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Na światłach przez cały rok
Autor Wiadomo
Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2007-04-01, 01:59   

webretti napisa/a:
a co do swiatel to ja nie wiem co Ci szkodzi, nie chcesz to nie zapalaj a i tak Ci mandacik wlepią

Nie oto mi chodzi, panoje przekonanie ze jak juz bedzie przepis nakazujacy jazde na swiatlach przez caly rok to bedzie bezpieczniej, mniej wypadkow i wogole bedzie jak w raju na naszych drogach - i to jest najwiekszy debilizm

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

webretti 

Doczy: 05 Lut 2006
Skd: .....
Wysany: 2007-04-01, 02:05   

Goliat napisa/a:

Nie oto mi chodzi, panoje przekonanie ze jak juz bedzie przepis nakazujacy jazde na swiatlach przez caly rok to bedzie bezpieczniej, mniej wypadkow i wogole bedzie jak w raju na naszych drogach - i to jest najwiekszy debilizm

no to jakies dziwne macie przekonania, nie wiem gdzie takie brednie mowią, moze w torontowskim radiu :lol:

jazda na swiatlach w ciagu dnia przez caly rok ma na celu byc widocznym w kazdych warunkach i tych zlych i przy slonecznej pogodzie, nawet przy 35 stopniowym skwarze, abys zobaczyl nadjezdzajacy pojazd z przeciwnej strony, ktory jedzie w cieniu np. drzew, a Ty jedziesz pod slonce, ktore Ciebie oslepia i dajmy na to, ze akurat bedziesz chcial skrecic w lewo i zjechac z dotychczasowej drogi, bez swiatel i oslepiony sloncem wypadek murowany, bo bedziesz przekonany ze nic nie jedzie....(są takie momenty, kiedy auto takie znajduje sie w najbardziej zacienionym miejscu gdy my mamy slonce walące nam w oczy, to jest jak martwy punkt w lusterku wstecznym)

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-04-01, 11:02   

Cytat:
* Stosowanie świateł w dzień przez cały rok może zmniejszyć liczbę wypadków z udziałem co najmniej dwóch pojazdów, do których dochodzi właśnie w dzień o 5-15%*;
* Może to także zmniejszyć liczby wypadków z udziałem motocykli o 32%*;
* Pozwala pieszym szybciej dostrzec zbliżający się pojazd, lepiej ocenić odległość oraz prędkość;
* Używanie świateł w dzień przez cały rok na terenie UE może doprowadzić do spadku liczby zabitych w wypadkach z udziałem dwóch pojazdów o 20%, a ogół zabitych o 7% (dla UE oznacza to 3 500 osób uratowanych rocznie)**.

Według szacunków ITS rozszerzenie w Polsce obowiązku używania świateł w dzień na miesiące od marca do września powinno zmniejszyć liczbę zabitych w wypadkach z udziałem dwóch pojazdów o 20% - to 303 osoby uratowane!

*Źródło: Raport Komisji Europejskiej ds. Energii i Transportu (DG TREN) - "Daytime Running Lights, Final Report" TNO Human Factor 2003
**Żródłó: SWOV Institute for Road Safety Research, Impact Assessment Road Safety Action Program, 2005

Jestem jak najbardziej ZA, trochę jeżdżę po Polsce, jakieś 70-80 tyś km rocznie prawko od kilku lat. Może to głupota używanie świateł w korkach czy centrum miasta, ale w trasie światła to podstawa. Jakoś nie wyobrażam sobie samochodów jadących po trasie które wjeżdżają do wioski (teren zabudowany) gasząc światła a przy wyjeździe z powrotem je zapalają. Bez sensu, więc jak wszyscy to wszyscy.

Mówicie że w Niemczech nie ma obowiązku jazdy na światłach, jak będziemy mieli w Polsce takie autostrady jak w Niemczech to będę za zniesieniem tego zakazu! (poza tym w Niemczech jest trochę inny klimat)

Ale jest jak jest, a wszystkim driverom o sokolim wzroku nie życzę tego żeby kiedyś nie zauważyli takiego samego drivera bez świateł gdzieś na zakręcie leśnej drogi!

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2007-04-01, 11:09   

Cypisek napisa/a:
Może to także zmniejszyć liczby wypadków z udziałem motocykli o 32%

Motocykle i pojazdy wolnobierzne musza przez caly rok na swiatlach smigac i to nie od dzis :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-04-01, 11:13   

Goliat napisa/a:
Cypisek napisa/a:
Może to także zmniejszyć liczby wypadków z udziałem motocykli o 32%

Motocykle i pojazdy wolnobierzne musza przez caly rok na swiatlach smigac i to nie od dzis :wink:

No jasna sprawa, ale pewnie chodzi o to, że o 32% zmniejszyć może się liczba wypadków kiedy to samochody!! będą miały włączone światła mijania! a nie motory! Chodzi o to kiedy motocyklista (nawet z włączonymi światłami) zobaczy samochód bez świateł.

Jeżeli samochód osobowy (czy jakiś inny) ma włączone światła, motocyklista pędzący sobie 250km/h może zobaczyć ten pojazd jakiś tam ułamek sekundy wcześniej, skorygować tor jazdy - przeżyć

Cytat:
*Źródło: Raport Komisji Europejskiej ds. Energii i Transportu (DG TREN) - "Daytime Running Lights, Final Report" TNO Human Factor 2003

Pan Miecio chyba sobie tego nie wymyślił no nie?

Poza tym światła zapala się dla innych! (czytaj: dla tych którzy cię nie widzą) a nie dla siebie!

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-04-01, 18:00   

mam pytanie do przeciwnikow jazdy na swiatlach przez cala dobe :D

czy niie uwazacie ze swiatla stopu sa nie potrzebne :?: przeciez w dzien wszystko widac :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

webretti 

Wysany: 2007-04-01, 18:29   

kamil.k napisa/a:

czy niie uwazacie ze swiatla stopu sa nie potrzebne :?: przeciez w dzien wszystko widac :)

a ja z podobnej beczki pytanie mam, po jakiego uja debile jezdzą w dzien po miescie na przeciwmgielnych przednich :?: szczegolnie kierowcy bmw :?: kto jest takim debilem :?: w glowie sie nie miesci :doh:

viktor 

Doczy: 21 Gru 2005
Skd: Piekary śląskie
Wysany: 2007-04-01, 18:39   

ja dla mnie totalny bezsens jak ktoś "chce widzieć to widzi" i jest skupiony na tym co robi a jak jezdzisz jak "zawodowy" kierowca i robisz duzo kilometrów to pewnie po pierwsze jesteś bardziej zmęczony i patrzysz sobie na jakiś film na dvd, pijesz kawe i jesteś skupiony na drodze w 40% noo ale kartofel podpisał...niedługo jak się urodzą blizniaki w polsce to z urzędu będą jacek i placek[/b]

webretti 

Wysany: 2007-04-01, 18:47   

viktor, ciekawe czy zmienisz zdanie jak oslepiony przez slonce nie zauwazysz auta wyjezdzajacego z cienia drzew i przywali Ci w furmanke....tfu tfu tfu odpukac oczywiscie :wink:

viktor 

Doczy: 21 Gru 2005
Skd: Piekary śląskie
Wysany: 2007-04-01, 18:50   

webretti napisa/a:
viktor, ciekawe czy zmienisz zdanie jak oslepiony przez slonce nie zauwazysz auta wyjezdzajacego z cienia drzew i przywali Ci w furmanke....tfu tfu tfu odpukac oczywiscie :wink:

utopić się mozesz w misce :wink: tfu tfu tfu oczywiscie

webretti 

Wysany: 2007-04-01, 18:59   

viktor napisa/a:
utopić się mozesz w misce :wink: tfu tfu tfu oczywiscie

no ba, nawet w łyzce wody :mg:

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-04-01, 19:05   

Spokojnie panowie bo sie zaraz w łyżce wody topić zaczniecie :) Są przeciwnicy i zwolennicy tego projektu ja pomimo Waszych szczerych chęci nawrócenia mnie na "drogę światła" nadal jestem na NIE. :)

Every man dies... But not every man really lives...

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-04-01, 19:50   

webretti napisa/a:
kamil.k napisa/a:

a ja z podobnej beczki pytanie mam, po jakiego uja debile jezdzą w dzien po miescie na przeciwmgielnych przednich :?: szczegolnie kierowcy bmw :?: kto jest takim debilem :?: w glowie sie nie miesci :doh:

był juz podobny temat o halogenach http://forum.beemka-klub....3&highlight=jak

webretti 

Wysany: 2007-04-01, 20:27   

kamil.k napisa/a:
webretti napisa/a:
kamil.k napisa/a:

był juz podobny temat o halogenach http://forum.beemka-klub....3&highlight=jak

sorry, moja wina, przyznaje sie bez bicia :mg: temat o halogenach przeczytalem i sie podpisuje pod komentarzami kolegow :spoko:

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-04-01, 21:51   Dyskusja

.......Dyskusja całkiem fajna , chociaz nie jestem do konca przekonany co do słuszności tego przepisu ( t.zn. rozumiem jego celowośc i częściowo zgadzam sie na jazdę na światłach niezależnie od pory dnia i nocy ) to nasuwaja mi sie kolejne pomysły będące konsekwencja tego przepisu , a mianowicie .................
Każdemu rowerzyscie założyc czerwonego , migajacego koguta na łeb bo będą wtedy trochę widoczni...................
Każdemu na ciemno ubranemu pieszemu ( niezależnie od pory dnia ) nałożyc po 10 migajacych diod na plecy , nogawki spodni i nie powiem na co jeszcze , by był widoczny.............Każda furmanka ma byc wyposażona w trzy , różnych kolorów koguty by była widoczna na drodze................Wtedy bedzie dobrze . Przeciez nie same samochody poruszaja sie po naszych drogach...........................PZDR - henry
PS. Sądze , że temat świateł przez cały dzień jest tematem "zastepczym" , odwracajacym uwagę od faktycznego stanu bezpieczeństwa na naszych drogach . Zgadzam sie z faktem , że jeśłi 50% kierowców jeździ na światłach to lepiej by na nich jeżdzili wszyscy...........albo nikt...............Ostatnio patrzę na samochody na drodze , kto "świeci" a kto nie .........Z odległości 1 km nie widac w ostrym słońcu czy samochód ma włączone światła czy nie ..........

W Polsce widać warto byc świętszym od papieża....................................
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-01, 22:01   

prawie się zgadzam z Tobą Heniu, tylko, że żaden pieszy, żadna furmanka i prawie żaden rower nie rozwija takich prędkości jak samochód, dlatego tak ważnym jest by widzieć, gdy sie zbliża - zwłaszcza, że na drodze wolę się spotkać z furmanką, pieszym, czy rowerzystą niż samochodem, który z nich wszystkich dla mnie jest potencjalnie największym zagrożeniem
bo co do zasady ani pieszy, ani rower, ani nawet furmanka przy zderzeniu nie zabijają

właśnie z uwagi na moje własne bezpieczeństwo ciesze się, że kierowcy będa musieli jeździć na światłach

a rowerzyści jak nie chcą dbać o własne zdrowie, to niech sobie giną pod kołami samochodów - głupich nie brakuje, a mądrzy będa wiedzieli kiedy zapalić lampkę

[ Dodano: 01-04-2007, 22:08 ]
BTW - zgadzam się z argumentem, że w korkach te światła są o kant d... potłuc, ale też ciesze się, że to nie polscy kierowcy będą decydować o tym kiedy światła włączać, a kiedy ich zdaniem nie są one potrzebne - to będzie po prostu kolejny koszt (tym razem, dla odmiany bardzo niewielki) posiadania samochodu

... tylko taksiarze, co przepychają swoje taryfy na postoju i ciułają każdą złotówę się wkurzą

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2007-04-02, 07:33   

co do nie widocznych rowerzystów to wczoraj w lodzi widziałem dziadka na rowerze który mial cały pomaranczowy kombinezon cos jak goscie przy robotach drogowych.jakies pasy odblaskowe tez na tym byly

chyba nie bylo osoby ktoraby sie za nim nie obejrzala :D

speed 
Michał

Wysany: 2007-04-02, 16:37   

Wszystko super i fajnie ale to kolejny "niewielki dodatkowy koszt" (co chwile mamy takie niewielkie koszty a to jakiś malutki podatek do paliwa a to malutka podwyżka ubezpieczeń OC itd itp) posiadania samochodu - jeśli to naprawdę uratuje komuś życie OK (choć bardzo w to wątpię) ale i tak statystyki niewiele powiedzą bo szczerze mówiąc wątpię w ich wiarygodność. Zgadzam się z Henrym - jest to kolejny zabieg naszego wspaniałego rządu na to by poprawić sobie "notowania" w końcu dzięki temu "zwiększy sie bezpieczeństwo" na Naszych jak to dobrze ktoś napisał "prawie drogach". A sprzedawcy akumulatorów, żarówek i alternatorów tylko się cieszą z tego faktu.

To ja idę do sklepu po ładny komplecik światełek do jazdy w dzień... :maruda:

webretti 

Wysany: 2007-04-02, 19:23   

ojj juz tak nie przesadzajcie z tymi zarowkami, akumulatorami itd.... zarowki kosztują tyle co paliwo na 30 min. szalenstwo np. na lotnisku w Borsku :lol: , a i tak wiekszosc szaleje i kozaczy robiąc baczki na kazdym spocie. Nie szkoda Wam opon, zawieszenie i innych czesci, ktore dostają ostro przy szalenstwach i popisach?? Ja jezdze cale zycie na swiatlach przez caly rok w ciagu dnia od momentu zrobienia prawka, i jakos nie zauwazylem wielkiej roznicy w kosztach, ba zadnej roznicy nie odczuwam. Wiec mysle, ze bez sensu jest sie sprzeczac czy ma byc ZA czy PRZECIW. tyle ilu jest ludzi na swiecie, to tyle bedzie pogladow i teori.

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-04-02, 19:34   

to wy o tym jeszcze gadacie? przeciez juz chyba wszystko zostalo powiedziane. bedzie sie jezdzic na swiatlach i tyle, taki mus.

webretti 

Wysany: 2007-04-02, 19:39   

casus maximus napisa/a:
to wy o tym jeszcze gadacie? przeciez juz chyba wszystko zostalo powiedziane. bedzie sie jezdzic na swiatlach i tyle, taki mus.

dokladnie, polac mu, dobrze prawi :drunk:

nikt juz nic nie zmieni, bedzie, koniec i basta, mozana chyba zamknac temat, bo inaczej bedziemy do zesr... smierci tak dywagowac.

To moze w takim razie porozmawiamy czy jest sens jazdy po miescie w zapietych pasach czy nie. Tez kiedys byl przepis, ze trzeba bylo zapinac tylko poza miastem. Pewnie tez byloby tysiac osob za i tysiac przeciw :lol: ja juz nic nie mowie, wiec niech wszyscy sie zaopatrzą w zaroweczki zapasowe i nowe akumulatory, co by mogli po 2 m-cach wstawic nowe :lol: . Dobra ide juz sobie, bo mnie zaraz zlinczujecie :mg: :P

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-02, 19:42   

Co trzeci wozi w bagazniku 100 kg sprzetu o mocy kilka razy wiekszej niz wszystkie zarowki w aucie razem wziete. Drugie tyle jezdzi na halogenach bo im sie fajnie fura optycznie poszerza. Jeszcze inni montuja stroboskopy, neony i inne pierdoly. I nikt nie marudzi ze wozi niepotrzebny balast, spala niepotrzebnie paliwo, zuzywa akumulator i alternator, sratatata. A jak ktos wreszcie wpadl na jakis rozsadny pomysl to teraz nagle sie zaczyna placz, podwazanie wiarygodnosci badan i snucie jakichs dziwnych teorii. Moze lepiej bylo zakazac jazdy na swiatlach, bo Polak itak zrobi odwrotnie dla samej zasady :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Mlody 
%-)

Pomg: 9 razy
Doczy: 08 Lis 2006
Skd: Starachowice
Wysany: 2007-04-02, 21:42   

No i zasuwamy na swiatlach od 17 kwietnia :wink:

http://wiadomosci.onet.pl/1513253,11,item.html

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2007-04-02, 21:50   

No i wporzo. Przepis dobry, nie bede go komentowal bo jestem za tymi co sa na TAK>

speed 
Michał

Wysany: 2007-04-02, 21:58   

Cytat:
W tunelu dłuższym niż 500 metrów kierowca samochodu o wadze do 3,5 tony lub autobusu powinien utrzymywać co najmniej 50-metrowy dystans do poprzedzającego go samochodu. Dla samochodów o wadze powyżej 3,5 tony dystans ten ma wynosić 80 metrów. Instytucja zarządzająca ruchem na drodze będzie mogła zmienić te odstępy w zależności od dozwolonej prędkości w tunelu.

Z nowelizacji wynika, że w tunelu podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego, kierowca będzie obowiązany zachować odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż 5 metrów.

A to co znowu za g...wno :x :?: :?: :?: Słabo mi normalnie :help:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: