Kujon Progi to niedociągnięcie firmy, tak samo kratka Kratke poprawie przy najbliższej okazji, progów nie ruszam raczej.
To chyba tylko e21 zostało do pokazania... potem juz tylko aktualizacje
Kupiony na allegro, sklejony nienajlepiej, ale już troche poprawiłem ( namalowałem też brwi i źrenice kierowcy ) Obniżyłem ją z lekka bo jak na torówke to straszna koza była.
Panowie co myslicie o czyms takim na pierwszy model:
http://www.ehobby.pl/prod...oducts_id=17011
Kiedys slyszalem ze raczej nie poleca sie modeli DTM dla poczatkujacych, chociaz ten nie powinien byc jakis specjalnie trudny - bez udziwnien, poszerzen, wlotow, spoilerow itp, do tego biale malowanie (podobno biala farbe latwiej polozyc niz np czarna), a przy okazji bardzo efektowny. Jedynie duza ilosc kalkomanii moze byc problemem.
Aha, zamiezam malowac farbami w sprayu Tamiya.
Bruner, ta e24 jest przekozacka , ma dobrze odwzorowany silnik , wybebeszone wnętrze i jakość modelu jest bardzo dobra.
Tu masz pokazaną relacje z budowy,
http://www.imx365.com/bbs...60707012018.htm
gość jest niemożliwy... Poprawia fabryke pod każdym względem tak żeby było idealnie , stosuje wiele technik modelarskich. Podpowiem że zamienił odlewy śrób np w silniku na Metalowe odpowiedniki... ta jest tak maleńkie że szok
Myśle że gdyby sie zaopatrzyć w niezbędne żeczy to chyba większośc by sobie poradziła z tym modelem. Chociaż pewnie nie wielu by dało rade położyć kalki... Do łatwych to nie należy jeśli sie jest początkującym.
Kurcze widze że więcej osób tu robi/robiło modele Może by tak jakiś mały dział stworzyć Każdy by mógł pokazać co robi/robił co ma i nie było by bałaganu i szukania, mogło by być miejsce gdzie byście sie chwalili jakimiś gadżetami związanymi z marką itp. Co władze na to ?
Jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na specjalną chemie do układania kalek to wystaczy Ci miska z Ciepłą wodą, penseta itp... kalki wkładaj do miski pojedyńczo. kiedy już kalka będzie sie slizgać po arkuszu papieru, arkusz wyciągasz(uważaj żeby kalka nie oderwała sie w misce od arkusza) i sciągasz krawedz kalki w odpowiednie miejsce karoseri i wyciągasz arkusz zpod kalki, Mozesz potem delikatnie skorygować ułożenie kalki na modelu, wazne zeby powierzchnia nie była sucha , wtedy kalka sie ślizga po modelu, jak już jak ułożyc to delikatnie dociskasz do niej chusteczke lub ręcznik papierowy, po to żeby wyciągnąć z pod niej wode.
jak już ułożysz kalki to należy wszystko prysnąć lakierem bezbarwnym , to możesz pominąć bo o zrąbanie wszystkiego bardzo łątwo i nawet wprawieni mają problemy.
Aha. Kalki sie kładzie już na wypolerowany lakier, musi być gładki. I na to potem bezbarwny + polerka(to mozesz pominąć tak jak mówiłem)
Gdybyś czegoś nie wiedział wal na PW/GG jak tam Ci wygodniej. Pomoge
Siema mam tak jakby zaczetego mercedesa ciagnik z naczepa zaczołem jak byłem mały i wchodziłem na stojacy pod szafe wiec karzdy morze sie domyśli o co chodzi nie chce rzeby model sie zmarnował wiec mogo go komuś oddac za browara jak ktoś chce to moge zrobic zdjecia i wysłac zgłoszena na pw
urbi, Na allegro są często takie beemki że czasem w chwilach desperacji mam ochote włamać sie do jakiejś kasy pancernej
W tej chwili są 2 e24 już sklejone ... i kilka innych ciekawych...
Często pojawiają sie metalowe AutoArty 1/18 w wykładziną w środku... bagażniku... Miekkie fotele i obicia na drzwiach i podsufitce. Pięknie odwzorowane modele. No ale cena to ok 150-250 zł , zależy jaki model. A są e30 M3 , e32 , 2002 i jeszcze inne
pozazdroscic kolekcji!! Znając Pietrka to mu jeszcze przybedzie ładnych beemek. Powiedz mi tylko , czy ta pomaranczowa torówka ma z przodu szkielka w swiatłach czy chromowane swiatla bez szkiełek ?
_________________ kto nie wybacza pomylek?- Kobiety i tetris na 19 levelu
w dwóch są szkiełka , 2 lampy są zamaskowane kalkami
[ Dodano: 2007-02-02, 14:59 ]
Na początku podkreśle że model po skończeniu nie zostanie u mnie, jest robiony na zamówienie.
Będe wrzucał fotki z postępów prac dosyć często
INBOX
Jedna ramka z częściami przeźroczystymi (szyby, światła, pokrywa bezpieczników itp...)
Jedna ramka z częściami chromowanymi (felgi , kolektor, pokrywa zaworów, listwy zderzaków , lusterka itp)
Trzy czerwone ramki
Cztery gumowe opony
Karoseria
Narazie kilka godzin spędziłem nad malowaniem felg, wentylków sróbek i robieniu delikatnego waschu.
Oraz malowaniu pokrywy zaworów: szpilek , korka wlewu oleju, i malowania znaczka BMW z czego jestem okropnie dumny
Przed:
I po zabiegu
Wnętrze dostało już FLOCK na podłodze i tunelu środkowym.
Właśnie przerabiam zagłówki w przednich fotelach żeby zrobić regulowaną wysokość
Pietrek no daj jakieś nowe fotki tego modelu , zrobiłeś go juz czy prace nadal trwają ?
Cały czas przy niej siedze, cały czas męcze się przy wnętrzu
Dzisiaj jeszcze dam fotki wnętrza.
[ Dodano: 2007-02-03, 21:18 ]
Wnętrze praktycznie skończone. Nie wykluczam że dorobie jeszcze kilka detali jak np pasy bezpieczeństwa, ale najpierw musze znaleźć fotke jak one były zamontowane w tym modelu.
Położyłem flock na podłodze i tunelu środkowym.
Pomalowałem deske i położyłem kalki. Deska jest malowana czarnym matem i czarnym półmatem, oraz beżowym tak samo jak fotele i boczki.
Przerobiłem mieszek drążka zmiany biegów, żeby wyglądał na coś w stylu pomarszczonej skóry.Wcześniej był taki jakby kwadratowy...
Polowałem Radio i dorobiłem ze styrenu kasete magnetofonową...
Dorobiłem ze styrenu i drutu zapięcia pasów obok foteli.
Obciołem zagłówki od przednich foteli, poszpachlowałem wszystko i zrobiłem je na wysięgnikach, tak że można regulować ich wysokość. Świetnie to wygląda na żywo, polecam!
Było troche spachlowania i szlifowania wnętrza ale opłacało sie
Przednie fotele będe czyścił i malował jeszcze raz, nie wyszły zadobrze