A co jeśli właściciel parkingu zgłosi na policje ze ktoś kręcąć bąki mało nie wjechał w aldika i zagraża bezpieczeństwu ? czy to jest tak samo traktowane jak stłuczka - czyli policja nie przyjedzie czy jest to traktowane inaczej ?
Wychodzi na to że jeśli policjant wlepi mandat za kręcenie bączków to sam na sobie bata kręci i może się okazać że dostanie za to po jajach za brak kompetencji i nieznajomośc prawa.
Swoją drogą warto mieć ze sobą poręczny dyktafon i każde takie spotkanie nagrywać.Bo ostatnio gliniarz mi ściemniał że mógłby mi wlepić mandat jakbym po kieliszku jeździł po własnym podwórku - jeśli nagrałbym tą jego wypowiedź to prawdopodobnie chłopak narobiłby sobie skisu.
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
W mojej firmie mamy parking policyjny i holujemy samochody dla policji.Było już dwa razy kiedy policja zabierała samochód z garazu za jazdę po pijaku,bo zadzwonił sąsiad jak widział,że dany kierowca wjeżdżał po pijaku do garażu.Ale jak się sprawa potoczyła dalej to nie wiem.Wiem,że wytoczyli sprawe sądową policji za zabieranie samochodu z posesji,a klient mógł się upić kiedy chciał,oni tego nie widzieli to nic im do tego.
alkohol - przestepstwo, wiec w kazdym miejscu gdzie bysmy nie byli to bedziemy scigani..
stluczka jak sie cos stanie na parkingu to dostaje sie normalnie mandat, wykroczenie drogowe poza droga publiczna (art.97 KW)
w przypadku drogi publicznej art. 86§1 KW, wieksza kara
a jak juz przyjada to lepiej wziasc wniosek do sadu, w sadzie zawsze mozemy zostac ukarani bez grzywny...
Nawet na terenie parkingu supermarketu policjant ma prawo wystawić mandat ... nie musi to być stricte związane z drogówką, bo do wystawienia mandatu karnego kredytowanego za "stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym" może nawet mało mądry policjant z Prewencji posiadający bloczek z MKK... myślicie, że po co są te łapanki ?
Ruch drogowy ma miejsce nie tylko na drogach publicznych.
A to o czym pisał Urbi ... nie wiem skąd to wziął ... pokaż podstawę prawną w/w sytuacji, bo z plotek to i tak już mamy co mamy ...
_________________ Niemcy każdy samochód projektują tak, aby można było do niego przyczepić działo i w razie wojny podbić świat.
Nawet na terenie parkingu supermarketu policjant ma prawo wystawić mandat ... nie musi to być stricte związane z drogówką, bo do wystawienia mandatu karnego kredytowanego za "stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym" może nawet mało mądry policjant z Prewencji posiadający bloczek z MKK... myślicie, że po co są te łapanki ?
Ruch drogowy ma miejsce nie tylko na drogach publicznych.
A to o czym pisał Urbi ... nie wiem skąd to wziął ... pokaż podstawę prawną w/w sytuacji, bo z plotek to i tak już mamy co mamy ...
Ale za co może ten mandat wystawić - brak przeglądu, jazda po pijaku, niesprawny pojazd to owszem ale czy właśnie za kręcenie bączków?.Pozatym logicznie rozumując to jeśli na parkingu jesteś sam to niby komu stwarzamy to zagrożenie ?
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
taa najlepiej to badac jak auto zachowuje sie w poslizgu jadac bokiem na nadjedzajaca z przeciwnej strony ciezarowke. Bzdura wiem ze sa szkole doszkalajace itp tylko ze taniej wychodzi zalac autko za 50zl niz zaplacic tyle za godzinke nauki (ceny dla przykladu bo nigdy sie tym nie interesowalem). W takichj przypadkach jak parkingi wieczorem czy inne placyki policja powinna byc obecna i kontrolowac sytuacaje aby nie doszlo do zagrozenia a nie z gory zakladac ze taka nauka jest grozna.......
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
Pomg: 1 raz Doczy: 26 Sie 2005 Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2007-01-30, 01:18
Wlepiają mandat za zakłócanie porządku i co zrobisz???A jak powiedzą ze jakis człowiek z pobliskiego domu ich wezwał bo mu takie wybryki przeszkadzaja i muszą Cie ukarac to co zrobisz??? płacisz i koniec.
Tego można uniknąć bo w sąsiedztwie niektórych marketów w sporym promieniu nie ma żadnych domów, ale zastanawiam się jak skónczyłaby się sytuacja gdyby to stróż marketu zadzwonił na policję ze zgłoszeniem że ktoś wlecze koło po parkingu.
MARTINEZ [Usunity]
Wysany: 2007-01-30, 15:35
center napisa/a:
wiec z policyjnego punktu widzenia wyglada to tak:
parking przy supermarkecie jest terenem prywatnym, wiec za wszystko co na nim sie dzieje odpowiada wlasciciel..czasami, jak nie w wiekszosci przypadkow wlascicielami parkingu nie sa te markety, ale caklkiem kto inny, ale to mniej istotne
jesli na miejscu parkingu ma miejsce jakiekolwiek zdarzenie o charakterze szkody, jest ono rozpatrywane jak poza droga publiczna, czyli mowiac prosciej policja nic nie robi w tej kwestii
tylko chce tu wyraznie zaakcentowac - kolizja, stluczka, nie wypadek(o tym za chwile)
podobnie jesli np wybija nam szybe, ukradna radio, mozemy tylko sadzic sie z ludzmi odpowiedzialnymi za bezpieczenstwo na parkingu, bo ma byc tam BEZPIECZNIE, i czy zrobia to przy pomocy 100 kamer, czy 1 pana henia z grupa inwalidzka to nie istotne
w przypadku jakiegokolwiek blednego oznakowania, za waskich pasow, czy czego kolwiek innego, rowniez sadzimy sie tylko i wylacznie z wlascicielem
zazwyczaj jest tak, ze przed parkingiem wisi tabliczka ze obowiazuja przepisy RD, ale jesli wlasciciel bedzie chcial ze Ci co maja truskawki na znaku maja pierwszenstwo i jezdzi sie po lewej stronie, ma do tego pelne prawo..
teraz o wypadkach: w przypadku jakiegokolwiek wypadku, gdzie sa osoby poszkodowane, ranne badz zabite, poniewaz jest to przestepstwo to policja ma pelne prawa na parkingu, podobnie z alkoholem (podejrzenie popelnienia przestepstwa)
wiec policja moze sprawdzic nasza trzezwosc, ale jesli jestesmy trzezwi, nie moze nam nic zrobic, ale..
wczesniej poruszany stan techniczny pojazdu..
moze byc sprawdzony w kazdej chwili, poniewaz, przepisowo pojazd ma byc SPRAWNY, wiec musi miec kierunkowskazy, swiatla etc etc..
reasumujac w 2 zdaniach:
gdy slizgamy sie na parkingu policja NIE MOZE nam wlepic zadnego mandatu za to co robimy, jesli tylko pojazd jest sprawny a my trzezwi to mozemy robic sobie tam co chcemy..
nie wazne czy na parkingu jest milion samochodow czy zaden, nie ma prawa na wlepic zadnego mandatu, wiec wszyscy ktorzy dostali mandat w taki sposob, mowiac szczerze, dali sobie wcisnac mandat i tyle...
jesli macie jakiekolwiek pytania, walcie smialo, chetnie sie dowiem i odpowiem, daleko nie mam
nie bede sie rozpisywał
jeszcze raz
ZA PRZEGAZOWANIE AUTA MOZESZ DOSTAC MANDAT (nie wazne czy to tu czy to tam i kiedy)
JEST TO URZYWANIE POJAZDU W SPOSOB ZAGRAZAJACY SRODOWISKU NATURALNEMU
np.150zł (WIEM BO ROK TEMU TOMEK DOSTAł TAKI)
piszcie co chcecie jak beda wam chcieli wlepis mandat to i tak wam wlepia bo zawsze cos sie znajdzie.
u siebie na podworku? jesli jest ktos co mysli ze u siebie moze robic wszystko to jest w błedzie. (rozpal ognisko z opon a sie przekonasz )
jestem za tym aby z "władzą" sie nie kłucić i nie madralowac tylko grzecznie to załatwic.
zreszta jak sie h.u....e trafia to juz .........
I wróciliśmy do punktu wyjścia...
Czyli wszystko zależy od tego "na kogo trafisz" i chyba nie sposób się z tym niezgodzić
P.s. W zeszły weekend ćwiczyliśmy z kumplem na parkingu, śnieżek sobie padał po ok 30 minutach zjechały jeszcze dwa auta (oba z napędem na przód ), policja wjechała na parking zrobiła kółko i odjechała...
pozdr.
... bo do wystawienia mandatu karnego kredytowanego za "stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym"..
a gdzie tu stwarzanie zagrozenia w ruchu drogowym jest?
uciekaja ludzie, musza sie rozbiegac? osoba wieziona jest zagrozona?
to juz jest przypisywanie w stylu: dajcie nam czlowieka a my znajdziemy na niego §...
a jesli zawracam na parkingu??
a zreszta moze z tej strony:
pokaz mi przepis ktory zabrania mi wprowadzania pojazdu w poslizg, kontrolowany czy tez nie..
a jesli ma byc to przepis o obowiazku panowania nad pojazdem to ja panuje nad pojazdem i w takiej i w takiej sytuacji, wiec przepis w plecy...
Ale za co może ten mandat wystawić - brak przeglądu, jazda po pijaku, niesprawny pojazd to owszem ale czy właśnie za kręcenie bączków?.Pozatym logicznie rozumując to jeśli na parkingu jesteś sam to niby komu stwarzamy to zagrożenie ?
Zły stan ogumienia (stan bieżnika) jeśli chodzi o stronę techniczną Tutaj raczej nie polecam się zagłębiać, bo jak policjant będzie chciał to coś znajdzie.
A pojęcie:"Stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym" odnosi się do np: zajęcia sąsiedniego pasa, zajęcie ich obu, poza tym łatwe wytłumaczenie to:"Niespodziewanie wyjeżdżający samochód w Pana stronę ... "
Gepard napisa/a:
W takichj przypadkach jak parkingi wieczorem czy inne placyki policja powinna byc obecna i kontrolowac sytuacaje aby nie doszlo do zagrozenia a nie z gory zakladac ze taka nauka jest grozna.......
Jestem za, tylko który właściciel parkingu supermarketu pozwoli na takie zabawy ? Raczej żaden Chyba, że zrobi mu to jakąś reklamę
Ale macie do dyspozycji też inne miejscówki, chociażby coś wynająć ... no, a potem zapytać naczelnika Sekcji Ruchu Drogowego czy samego Komendanta jednostki na terenie której znajdować się będzie miejsce spotkania czy poprowadziliby cały konkurs czy jak to sobie tam nazwiecie
center napisa/a:
a zreszta moze z tej strony:
pokaz mi przepis ktory zabrania mi wprowadzania pojazdu w poslizg, kontrolowany czy tez nie..
a jesli ma byc to przepis o obowiazku panowania nad pojazdem to ja panuje nad pojazdem i w takiej i w takiej sytuacji, wiec przepis w plecy...
Bramki samobójcze strzelasz ? Dobrze wiesz jak jest ... kiedy się da kombinować, kiedy się nie da
_________________ Niemcy każdy samochód projektują tak, aby można było do niego przyczepić działo i w razie wojny podbić świat.
, nie zaklocasz ciszy nocnej,.... no napewno jak palisz kapcia to jest cicho i nie zakłucasz ciszy
stwarzanie zagrozenia w ruchu - mandacik karny w wysokosci 500 zl i 5 pkt karnych - czy przyjmuje pan mandat czy sprawa idzie do sadu ? (i tu sie mowi "pocalujta wujta w ujta"
Ja i kumpel jeżdżac bokami po rondzie - ganialiśmy się w kółko dostaliśmy za stwarzanie zagrożenia w ruchu drogowym i chałasowanie skarżyli się policji i wezwali na interwencje z bloku 100m dalej po 200złociszy na łeb ,
było po 23 w nocy nikogo na drodze kilku jego kolegów gapiów na parkingu zero samochodów tylko nie zauważyliśmy w porę radiowozu przez dym i nie słyszeliśmy hasła kolegów do odwrotu...
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.