LUK:
Odpalaliśmy ten silnik zanim kupiłeś i trochę nierówno chdził - czy to była jakas pierdoła czy coś poważniejszego?
Co do twojego kolegi to też go znam bo byłem u niego kilka razy po różne rzeczy, min. M50B25 z osprzętem a od tego kabrio co masz silnik to zderzak przedni i kilka innych części. Kabrio było fajne, aż szkoda rozbierać ale co zrobić jak to anglik. No i ta skrzynia 6 manualna- rarytas. Chciałem kupić od niej jeszcze zegary ale miały prędkość w milach a w kilometrach w środku i nie za ładnie to wyglądało. W każdym razie powodzenia w swapie, bo sam ostatnio to przerabiałem przekładając 1.8is na 2.5i.
LUK:
Odpalaliśmy ten silnik zanim kupiłeś i trochę nierówno chdził - czy to była jakas pierdoła czy coś poważniejszego?
Co do twojego kolegi to też go znam bo byłem u niego kilka razy po różne rzeczy, min. M50B25 z osprzętem a od tego kabrio co masz silnik to zderzak przedni i kilka innych części. Kabrio było fajne, aż szkoda rozbierać ale co zrobić jak to anglik. No i ta skrzynia 6 manualna- rarytas. Chciałem kupić od niej jeszcze zegary ale miały prędkość w milach a w kilometrach w środku i nie za ładnie to wyglądało. W każdym razie powodzenia w swapie, bo sam ostatnio to przerabiałem przekładając 1.8is na 2.5i.
Jesli chodzi o nierowna prace silnika to byla drobnostka . silnik po diagnostyce komputerowej chodzi idealnie rowno.
Swap niby prosta rzecz ale czasochlonna
[ Dodano: 2007-01-13, 21:29 ]
Korzystajac z wolego podgonilem troszke prace przy autku
Pare fot z prac :
Cale zawieszenie i uklad napedowy z m3 juz na swoim miejscu
Kolumna kierownicy wraz ze stacyjka i immobilizerem tez juz przerzucona z m3
Silnik wraz z nowym sprzeglem i paroma nowymi uszelniaczami skrecony i gotowy do wlozenia.
no no prace ostro do przodu. hehe dawno nie widzialialem BCT .. jak zawsze balagan 8)
czekam az silnik bedzie na miejscu ! siema jo i pozdro i powodzenia !
LUK:
Jeśli przykręciłeś już belkę od zawieszenia to silnik razem ze skrzynią ci nie wejdą. Wkładasz najpierw sinik a potem skrzynię. Przedni pas niepotrzebnie odkręcałeś bo silnik bez problemu wchodzi, chyba że cos tam robiłeś.
Na marginesie byłem dzisiaj u naszego wspólnego znajomego i kupiłem dyfer 3,15 z półośkami i wałem i kilka innych rzeczy bo 3,45 był dla mnie za krótki.
LUK:
Jeśli przykręciłeś już belkę od zawieszenia to silnik razem ze skrzynią ci nie wejdą. Wkładasz najpierw sinik a potem skrzynię. Przedni pas niepotrzebnie odkręcałeś bo silnik bez problemu wchodzi, chyba że cos tam robiłeś.
Na marginesie byłem dzisiaj u naszego wspólnego znajomego i kupiłem dyfer 3,15 z półośkami i wałem i kilka innych rzeczy bo 3,45 był dla mnie za krótki.
Spokojnie , nie pierwszy silnik wkladamy do bmw
Silnik ze skrzynia elegancko wchodzi jak jest belka .
My zawsze wkladamy silnik ze skrzynia bo nie chce nam sie meczyc z przykrecaniem skrzyni pod autem a 2 kg ona nie wazy.
ps. dlaczego zmieniasz dyfer? na 3,45 lepiej przyspiesza.
Co do silnika jak masz sposób to ok. A na 3,45 lepiej przyspiesza ale ja dużo jeżdżę na trasie i praktycznie cały czas mam 4,5-5 tys obr. Jakbym miał skrzynie 6 to dyfra nie zmieniałbym a tak to musze zrezygnować z lepszego przyspieszenia na rzecz spadku obrotów silnika w całym zakresie. Jakbyś słyszał gdzieś o skrzyni 6 z E36 to biorę od ręki. Przy okazji jak wiesz jakie twoja skrzynia ma przełożenia, zwłaszcza na 5 i 6 biegu to napisz.
Zgadza się silnik łącznie ze skrzynią wchodzi i jest o wiele lepiej gdyż skręcanie później skrzyni do silnika jest tragiczne pod autem, zważywszy że ciężko tam ręke wcisnąć a co dopiero klucze(a do tego mniejsze większe). Ja u siebie mam dyfer ze szperą 3.45 przy silniku 2.5 i przyspieszenie jest super bo zdrowe 328 dostaje na starcie, ale niestety później trace na 400m długość auta.
Mam takie pytanko, o ile się nie myle to teraz będziesz miał dwie sondy lambda, jak wygląda rozwiązanie tego problemu gdyż zastanawiam się nad kolektorem wydechowym(barany) od M3 u siebie i jak to rozwiązać. Chce najpierw wsadzić kolektor potem jakiś program zrobić, aby to fajnie chodziło.
Powodzenia w pracach bo wiem ile jest roboty sam przez to przechodziłem.
Co do silnika jak masz sposób to ok. A na 3,45 lepiej przyspiesza ale ja dużo jeżdżę na trasie i praktycznie cały czas mam 4,5-5 tys obr. Jakbym miał skrzynie 6 to dyfra nie zmieniałbym a tak to musze zrezygnować z lepszego przyspieszenia na rzecz spadku obrotów silnika w całym zakresie. Jakbyś słyszał gdzieś o skrzyni 6 z E36 to biorę od ręki. Przy okazji jak wiesz jakie twoja skrzynia ma przełożenia, zwłaszcza na 5 i 6 biegu to napisz.
co do skrzyni 6cio biegowej to pasuje od e46 koszt ok 1200-1500zl . przy tej modyfikacji musisz skrocic wal reszta pasi.
.Mam takie pytanko, o ile się nie myle to teraz będziesz miał dwie sondy lambda, jak wygląda rozwiązanie tego problemu gdyż zastanawiam się nad kolektorem wydechowym(barany) od M3 u siebie i jak to rozwiązać. Chce najpierw wsadzić kolektor potem jakiś program zrobić, aby to fajnie chodziło.
W kolektorze od m3 3.0 nie ma miejsc na sondy a w kolektorze od m3 3.2 sa miejsca na sondy wiec lepiej kup od 3.0.
rozwiazaniem dla jednej sondy w 2u rurowum wydechu jest zastosowanie x-pipe'a lub wadzenie sondy w jedna z rur (tansze rozwiazanie i tez sie sprawdza).
Ostatnio zmieniony przez luk325 2007-01-18, 19:55, w caoci zmieniany 1 raz
Skontaktuję się z sprzedawcą a skrócić wał (bo to miałeś na myśli) to nie problem.
A co do dwóch sond to można przecież zastosować kompa od jakiegos M52.
Silnik siedzi juz w ramie . Weze wodne dopasowane. Magiel zalozony (nie ma na foto).
Zostalo zalozyc kolektor ssacy , zmodernizowac ukl. paliwowy , zamontowc ukl. wydechowy no i poskladac przod autka. Na koniec podpiecie ewuesu i JAZDA!
Na poczatku dzieki dla urbiego za "szybkie " wrzucenie.
Autko dzis zostalo skonczone jest prawie gotowe do jazdy (brakuje linki gazu).
Foto z czwartu wiec nie wszystko bylo jeszcze wtedy zrobione.
Najwiecej czasu zajelo nam podpiecie EWSu i odpalenie silnika.
Pierwotnie autko mialo byc dane do fachowca na podlaczenie ewsu i odpalenie ale niestety krzykna 1 tys zl . wkur... sie i postanowilem ze sami odpalimy... i sie udalo .
Silnik pracuje jak marzenie. Problemy byly jeszcze przy "przerzuceniu" wiazki na prawa stone gdyz silnik jest z anglika.
Ze stony mechanicznej wszystko poszla jak po masle.
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-02-01, 23:48
Cytat:
Pierwotnie autko mialo byc dane do fachowca na podlaczenie ewsu i odpalenie ale niestety krzykna 1 tys zl . wkur... sie i postanowilem ze sami odpalimy... i sie udalo .
Silnik pracuje jak marzenie
bardzo dobrze ze nie daliscie zarobic jakiemus lamusowi za robote ktora wykonaliscie sami.
hej,
no to bedzie wiadomo do kogo udarzac po rady przy wsadzaniu takiego silniczka do e30.... hihihi... mam nadzieje, ze podzielisz sie informacjami....
gratuluje SWAPu i BMW - jest super....
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP