BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
strzelanie w tłumik
Autor Wiadomo
HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 18:50   strzelanie w tłumik

witam
Koleś ma problem:
e30 m40 1.8
Autko niedawno sprowadzone z niemiec i niedawno zagazowane. Na benzynie chodzi bez zarzutu. Kiedy przełaczy na LPG i gdy auto schodzi z wysokich obrotów nastepuje strzelanie w tłumik, a niekiedy w antywybuch.
Gościu, który to montowal tez niemoze sobie z tym poradzic stosujac rozne regulacje.
Nadodatek auto cos za duzo pali bo średnio 14 ltr LPG
Czy ktos mial ten problem :?:
Sugestie mile widziane

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 19:57   

średnio 14 l LPG to norma - zależy od tego jak jeździsz, a co do (fajnego moim zdaniem) pyrkania - to niespalony gaz dopala się w katalizatorze - u mnie ustało po przykręceniu reduktora - ostatnie pokrętło na rurzze doprowadzającej gaz do przepływki znajdującej się zaraz za puszką na filtr powietrza.
co do wybuchów - to czy po założeniu gazu - rura przepływomierz-przepustnica cisie zagięła? - to też częsty powód strzelania na gazie

napisz jaką masz instalację, bo mogę się mylić

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-10-06, 22:49   

Nie wiem panowie jak wy jezdzice ale moj M20B23 wciaga srednio ponizej 14 l LPG a przeciez czasem tez lubie docisnac. Roznica miedzy naszymi silnikami w pojemnosci jest znaczna dlatego zdziwilem sie waszym spalaniem.

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 23:10   

a tu nie chodzi o to zeby mialo te same osiagi co na Pb tylko zeby nie strzelało, a koles jezdzi spokojnie a spalanie 14/100 to na ten silnik moim zdaniem zbyt duzo

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-06, 23:30   

Ja mam 2,0 i jazda ostra po mieście= 16 gazu :)

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-06, 23:41   

jarekson:!:
chyba troche nie na temat piszesz bo mi nie chodzi o to ze kolesiowi auto M40B18 przy ostrej jezdzie pali 14/100 tylko ze wlasnie przy spkojnej,
po drugie chodzi tu o strzelanie w tlumik i przeplywomierz a nie tzw. pyrkanie jak juz ktos wczesniej napisal [/quote]

Marcin 
Nurburgring Fan

Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-10-07, 01:02   

piOTer_W napisa/a:
... dlatego zasugerowałem przykręcenie reduktora - ciężko jest przy zwykłej instalacji mieć na gazie podobne osiągi jak na Pb, a zwiększenie dawki gazu ponad pewien pozim już nie podnosi osiągów tylko spalanie - nadwyżka ulatuje przez wydech albo spala się po drodze w katalizatorze.

Tu masz odpowiedz.

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 01:07   

oki, jutro to sprawdzimy

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-07, 09:17   

piOTer_W napisa/a:
... dlatego zasugerowałem przykręcenie reduktora - ciężko jest przy zwykłej instalacji mieć na gazie podobne osiągi jak na Pb, a zwiększenie dawki gazu ponad pewien pozim już nie podnosi osiągów tylko spalanie - nadwyżka ulatuje przez wydech albo spala się po drodze w katalizatorze.

a'propos - ja jak się postaram to i koło 20 l LPG/100 potrafi spalić - wystarczy jak jeżdżę cały czas ponad 3,5 - 4 tys obrotów

A co chcesz osiągnąć przez przykręcenie reduktora bo troche nie rozumiem.

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-10-07, 10:22   

auto zawsze bedzie strzelalo na gazie przy odpuszczonym gazie - nic na to nie poradzisz. Przykrecenie sruby popsuje tylko osiagi na LPG. A jak to strzelanie jest az tak bardzo denerwujace to zainwestuj w tlumik srodkowy komorowy i nie bedziesz tego slyszal.

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 10:57   

co ty sarna1 opowiadasz ze auto zawsze bedzie strzelało na gazie - to jest napierdalanie. No chyba ze to dla ciebie normalene napierdalanie w tłumik a czasmi w przepływomierz.
to dziwne ze to normalne i ze nic na to nieporadze
bo u innych co maja LPG tego nie ma

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-10-07, 11:02   

HyenoX M42B18 napisa/a:
co ty sarna1 opowiadasz ze auto zawsze bedzie strzelało na gazie - to jest napierdalanie. No chyba ze to dla ciebie normalene napierdalanie w tłumik a czasmi w przepływomierz.
to dziwne ze to normalne i ze nic na to nieporadze
bo u innych co maja LPG tego nie ma

myslalem ze chodzi ci o takie pykanie w wydech po odpuszczeniu gazu - u mnie tez pykalo i nie dalo sie tego zlikwidowac - a jak wali w przeplywomierz to juz gorzej - cos nie tak z zaplonem (kable,swiece,kopulka,palec) albo auto dostaje lewe powietrze.

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 11:05   

problem w tym ze auto na benzynie chodzi idealnie, nieszarpie ani nie strzela

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 11:30   

toć pisałem ze to problem kolesia i on ma silnik M40B18
a ja mam instalacje made in HyenoX :lol: bez zadnego kompa i umnie jest spox

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 11:36   

toć nie wściekaj się HyenoX, bo tylko próbuję ci pomóc, a wirtualnie czasem ciężko wyczuć o co chodzi, bo problem wygląda tak jak się go przedstawi.
nich twój kumpel sobie wyreguluje zapłon, a ewentualnie pomyśli o zmianie tłumika środkowego zgodnie z wcześniejszą sugestią

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 11:45   

ja sie absolutnie nie wściekam - a niby dlaczego
ale słuchaj - to auto na PB chodzi bez zarzutu, - myślisz ze ingerencja w zapłon cos tu pomoże :?:
a co ma tłumik do strzelania w przepływke :?:

a moze ktos poprostu niezle narozrabiał montując instalacje i teraz sam niewie jak to naprawic,
bo koles jezdzil do tego goscia co mu to zakladal i gosciu rozklada rece, ze nie wie dlaczego strzela i tak duzo pali

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-10-07, 12:02   

widocznie gazownik jakis paproch - niech podjedzie do innego na inspekcje - zaplaci 20 zeta a przynajmniej bedzie wiedzial czy tego u kogo instalowal gaziwo przypadkiem w ryj nie trzeba zdzielic a z kasy co swoje wyjac ...

Go

Wysany: 2004-10-07, 12:41   

Niech sobie gość sprawdzi całe wysokie napięcie świece przewody i cewkę
jak strzela to musi wziąść isrę gaz nie ma samozapłonu

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-07, 18:39   

HyenoX M42B18 napisa/a:
problem w tym ze auto na benzynie chodzi idealnie, nieszarpie ani nie strzela

Pewnie dlatego że silnik na gazie jest bardziej czuły. Zrubcie tak jak napisał sarna. Albo zmiencie gazownika.
A co do spalania M40 14l.gazu to jest normalny wynik :twisted:

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-10-07, 18:45   

pewnie macie racje,
mój ies przy spokojnej jezdzie pali okolo 10-11 LPG
a na trasie 8-9 LPG

za 50 pln w wakacje robilem trase Koszalin - Gdynia - Koszalin przy cenie gazu 1.65/ltr

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-07, 18:52   

Mi M40 pali przy spokojnej jeżdzie około 14l. :wink:

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2004-10-08, 01:25   

rada

sprawdzic kabie-psiknac na nie woda z rozlylacza w nocy-bedzie widac piorunki to wypierniczyc

rozdzielacz,palec-oczyscic styki

swiece-podobno do lpg jest wieksza przerwa

gume dolotowa -pozginac-bedzie widac pekniecia

oczyscic przepustnice (najlepiej schodzi preparatem do mycia silnikow 10pln/1l)

w starszych instalacjach nalezy tez spuscic nagromadzony olej w parowniku i wymienic filtr gazu

POTEM PANOWIE DOPIERO NALEZY SZUKAC DZIUR W CAŁYM..........

ps mi na gazie tez m40 ostro strzelal przy odpuszczaniu pedalu,a jak wywalilem calkowicie tlumik srodkowu a z tylu dalem tylko przelotowy to widac byl (podobno jadac za mna) plomyczki

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-08, 09:16   

Rafał napisa/a:
swiece-podobno do lpg jest wieksza przerwa

... najlepiej do gazu zastosować świece z podwójną bądź potrójną elektrodą - tam nie reguluje się odstępu - osobiście polecam NGK

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: