Wysany: 2004-09-20, 23:07 o co tu chodzi - zobaczcie???
pytam o układ dolotowy powietrza do przepustnicy , znalazłem takie zdjęcie i szczerze mówiąc nie kumam o co chodzi ,pierwszy raz coś takiego widzę....
może to jakaś turbina mechaniczna?
mam nadzieję że link działa
http://e30-talk.com/e36/c...up&cat=10&pos=1
Nie jestem specem w dziedzinie mechaniki ale to chyba jakis monstrualny kompresor (czyli turbina napedzana paskiem, tak jak np. w MB) a nie klasyczne turbodoladowanie ( gdzie turbina jest napedzana gazami wylotowymi).
_________________ 80' E21 323i
Anonymous Go
Wysany: 2004-09-20, 23:46
chyba VW robiło coś takiego co nazywało się sprężarką Garetta (mogłem źle napisać) wiem że była ona napędzana mechanicznie , a nie na wydechu.
Może ta jakaś adaptacja do BMW?
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-20, 23:57
tak, to jest supercharger zwany kompressorem
składa się tak jak turbina z części ssącej, ale zamaist wydechowej posiada napęd przekazywany z paska montaz tego cuda nie wymaga przerabiania wydechu (klasyczne turbo siedzi na kolektorze wydechowym jednosześnie zasysając przez cały silnik powietrze do wydechu i siłą spalin napedza częsć dolotowa która tłoczy powietrze do silnika).
Kompresor daje takie same przyrosty jak turbo, ale wykres moment ujest bardziej płaski, przyjazny. Jest to bardzo fajny system ... nadal jednak nie wiem czemu nikto go nie stosuje w sprincie i w ogóle Może to jest związane z tym, że zwykłe turbo jest mniej wydajne przy niskich obrotach (gdy nie ma co napędzac wirnika) a bardziej przy wysokich (cała moc spalin przekazywana jest na doładowanie powietrza), a w kompresorze przy niskich obrotach od razu jest reakcja i dodatkowa moc, ale napęd z paska powoduje ograniczenia przy wysokich obrotach ... nie wiem ... serio ... nie może być aż tak źle. Kompresorek to fajna rzecz i nawet tańsza od turbo (cena/km).
Wysany: 2004-09-21, 00:59
a jak jest z chłodzeniem bo w tradycyjnym turbo chłodnia to olej , a jak jest to zrobione w mechanicznym...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-21, 02:51
Jeżeli chodz o samą turbinęi (turbo i kompresor) to kiedyś Drack wspomniał że smarowanie kompressor ma własne (obieg zamknięty, o ile tam wogóle jest obieg jakiś , miska i tyle) ... turbina ma podłączany z okolic filtra oleju (tak jak na chłodnicę oleju) obieg pomiędzy wirniki na łożysko ...
Chłodzenia te mechanizmy nie mają ... turbina jest z trwałych materiałów, bo wciąż jej gorrrąco, a kompresorek pracuje całkowocie na zimno bo jego interesuje tylko strona dolotowa
W systemach doładowania chłodzone jest tylko powietrze. Bardzo istotny jest montaż intercoolera przy instalacji turbo, bo częsć tłocząca jest złączona z cześcią zasysająca (pracującą dzięki sile GORĄCYCH spalin) i powietrze tłoczone baaardzo się nagrzewa i rzednieje, stąd duże przyrozty po montażu IC. Kompresorek nie ma tego problemu, bo tak jak wyżej napisałem, pracuje tylko w chłodnym otoczeniu samego powietrza (ale montaż IC zawsze sporo daje, zawsze powietrze jest zimniejsze - gęstsze - kaloryczniejsze )
Takie sprezarki nazywane sa sprezarkami Rootsa (kompresory napedzane paskiem od silnika).
Swoja droga fajna sprawa taki kompresor - mialem ''przyjemnosc'' jezdzic MB C klasa z kompresorem (chyba 2.0) i fajnie sie to zbiera - w porownaniu z 1.8T VW to naprawde nie czuc zadnej dziury itp - normalne autko
Chciałbym zaznaczyć, że nie można mówić "kompresor to turbina napędzana paskiem". Kompresor to sprężarka napędzana paskiem, a turbosprężarka to sprężarka napędzana turbiną.
Nie powinno się też mówić "silnik z turbiną" tylko "silnik ze sprężarką". Turbina jest tam tylko po to, żeby tą sprężarke napędzić.
Swoja droga fajna sprawa taki kompresor - mialem ''przyjemnosc'' jezdzic MB C klasa z kompresorem (chyba 2.0)
O ile dobrze pamietam to wszystkie MB C klasy z kompresorem maja silnik o pojemnosci 1.8 natomiast roznia sie tylko moca ( stad tez inne oznaczenia modeli C180 kompressor, C 200 kompressor itd.). Tak jak i BMW, MB nie jest scisly w powiazaniach "oznaczenie auta=pojemnosc".