LUKAS CZY OZNACZA TO ŻE JEŚLI WYWALĘ KATA Z 325I TO UZYSKAM PRZYROST MOCY O 1 KM I 4NM TO BEZ SENSU. MOŻE TO TYLKO TEORIA A W PRAKTYCE JEST INACZEJ CO TY NA TO CZY JEST SENS WYWALIĆ KATA
Kowal, wartości które podałem są danymi katalogowymi. To są informacje które podali Bawarczycy. Niewiem czy w praktyce jest inaczej, a jeśli tak, to jaka jestfaktyczna różnica. Trzebaby zmierzyć dwie 325i, z katem i bez niego. Ja go niemam i z chęcią siękiedyśzmierze tylko narazie kasy na to niemam...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-16, 15:42
Luk ... ty jaja sobie robisz i nawet o tym nie wiesz, po prostu stary silnik nie spełniał żadnych norm i miał wydech bez kata, ale również stare oprogramowanie i pewnie i kąty i czasy otwarcia zaworów tez były inne. Jak dołożyli katal to pewnie im wyszło ze 160km i żeby przywrócić starą moc to grzebali w elektronice lub w głowicy. Jak z nowej 325 wyjmiecie katal to na pewno będzie lepiej niż 1km i 4Nm
Wysany: 2004-09-16, 15:48
Smasher a czy ty masz wyjętego kata ze swojej betki a tak wogóle to jaki masz silnik
Hmm... No tego już Smash niewiem. Tak czy inaczej im mniejsza moc oraz pojemność tym mniejsza różnica. Przykładem może być M635CSi. Apropo M635CSi, jeśli w nim był spadek mocy ażo 26KM, to czemu jego nie dłubneli bardziej...
czytam z zainteresowaniem, a mój M40 już się chce pozbyć katalizatora, ale serce to jedno, a rozum....
jak poradzicie sobie na przeglądzie, bo jeśli KAT jest w dowodzie, to bez niego nie przepuszczą
Ja i kuzyn mamy tak zrobione jak napisal Smasher i przeglady przechodzimy normalnie. Tyle ze on wypatroszyl kata calkowicie a ja mam chyba wybebeszona tylko ta wieksza czesc tak widac przynajmniej po spawach bo sam tego nie robilem, tylko ju tak kupilem auto.
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Panowie nie zapominajcie że katy się zapychają i przeważnie dlatego są usówane z aut.
Ja miałem taką sytuacje i żeby jakoś normalnie jezdzić musiałem kręcic prawie do odcięć. Pozbyłem się kata i jak ręką odjoł beemka raaguje na gaz wmiaare odpowiednio
Co do roznic 325i/325i kat. to tam sie bardzo duzo rzeczy zmienilo...To sa praktycznie inne silniki. Stpoien sprezania 9,7/8,8 z tego co pamietam, inny rodzaj Motronica.
Napewno nie mozna rozpatrywac tego tak, ze po wyjeciu przybedzie 1KM i 4 Nm.
Wysany: 2004-09-16, 23:09
No właśnie, inna benzyna zalecana itd.
635 to osobny przypadek, gdzie nikt sie w nic nie bawił tylko stworzono wersję z katem prawdopodobnie aby była dostępna na rynku krajów tak restrykcyjnych jak choćby Szwajcaria.
Napewno nie mozna rozpatrywac tego tak, ze po wyjeciu przybedzie 1KM i 4 Nm.
Hmm, bardzo interesujące... niewiedziałem o tym... w takim razie ciekawią mnie dokładne róznice miedzy M20B25 a M20B25 kat. może cośznajde na sieci...
Wywalilem kata i....myslalem ze bedzie lepiej Nie dosc ze jest zajeb glosny (katalizator jest razem z tlumikem srodkowym) wiec wywalilem to i to, to jeszcze nie odczuwam zadnej roznicy!!!!! Serio. Moja betka to 325 z 89.... i co ja mam teraz zrobic....chlip chlip... Aaaa....tlumik koncowy mam fabryczny....Chyba zrobilem glupote.....
Wysany: 2004-09-18, 13:25
nie, czemu? Ogień z wydechu to frajda, a może jeszcze warto zwrócić uwag w jakim stanie jest tłumik końcowy. W silniku z tak mocnym dołem jak 2,5 zastosowanie przelotowego układu wydechowego nie powinno się drastycznie odbic na elastyczności w niskich obrotach, a na pewno da więcej max. mocy